Alles wat je moet weten over acne

Door: Dr. Jetske Ultee
Alles wat je moet weten over acne

 

Acne is een heel vervelende huidaandoening die vooral veel voorkomt in de puberteit. Maar ook volwassenen kunnen nog last krijgen van puistjes. Vaak spelen hormonale veranderingen een belangrijke rol. Daarnaast kunnen leefstijl, voeding, maar ook het gebruik van cosmetica zorgen voor (meer) onzuiverheden. Hoe verzorg je de huid met puistjes en welke behandelingen en medicijnen helpen?

 
 
 

Klik en lees direct meer:

Wat is acne?De symptomen en klachten
 
Wat is de oorzaak van acne? – De belangrijkste factoren die bijdragen aan het ontstaan van acne, misverstanden en verschillende soorten puistjes
 
Hoe verzorg je de huid met acnepuistjes? – Deze producten kun je gebruiken en dit kun je beter niet doen
 
Welke medicijnen en behandelingen kun je inzetten tegen acne – Medicijnen, peelings en laserbehandelingen in de kliniek

 
 
 

Huidproblemen

Wat is acne?

De symptomen en klachten

 
 

Wat is acne

 
 

Acne is de medische naam voor puistjes. Er zijn verschillende vormen van acne. De bekendste en meestvoorkomende vorm is acne vulgaris, die wij kortweg acne noemen.
 
De belangrijkste kenmerken van acne (vulgaris) zijn mee-eters, rode pukkels of bultjes, puisten en soms zelfs flinke ontstekingen. Acneklachten kunnen behalve in het gezicht ook voorkomen op de rug en de borst. Dat zie je bijvoorbeeld bij acne conglobata. Bij deze ernstigere vorm van acne zijn er veel ontstekingen die veel heftiger verlopen dan bij de ‘gewone’ acne vulgaris. De schouders, de rug en de borst zijn vaak ook erger aangedaan dan het gezicht. Acne conglobata komt vooral voor bij jonge mannen.
 
Acne zien we het meeste in de puberteit, maar de aandoening kan langer aanhouden en op elke leeftijd voorkomen; bij zowel mannen als vrouwen.

 
 
 

Acne kan een grote impact hebben
Acne treft wereldwijd vele miljoenen (jonge) mensen. De huidklacht zorgt soms voor grote psychische problemen en stress (en dat is dan ook weer slecht voor de huid).
 
Het effect van acne (maar dat geldt ook voor andere huidproblemen zoals rosacea of eczeem) op de kwaliteit van leven wordt denk ik regelmatig onderschat. Wist je bijvoorbeeld dat die impact vergelijkbaar is met de impact van chronische aandoeningen als astma, epilepsie en diabetes? Dat blijkt uit gegevens van de zogenaamde Global Burden of Disease Study, een wereldwijd onderzoek dat ieder jaar wordt gedaan naar de gevolgen van de belangrijkste aandoeningen en gezondheidsrisico’s.
 
Wat ik er vooral mee wil zeggen: een onrustige huid kan letterlijk en figuurlijk pijn doen. En er is soms meer aan te doen dan je denkt. Zoek tijdig hulp.
 
➤ Lees ook Wat puistjes en andere huidklachten met je kunnen doen (en waarom je je er niet bij hoeft neer te leggen)

 
 
 

Hoe ontstaat acne?

Wat zijn nu eigenlijk puistjes en hoe ontstaan die zomaar in de huid? Bij puistjes is sprake van een ontstekingsreactie bij de haarzakjes en talgklieren. Bij de vorming van een puistje spelen meerdere processen een rol. Om te beginnen is er een toename van de talgproductie in de huid. Daarnaast hopen dode huidcellen zich op en raakt de afvoer van de talgkliertjes belemmerd. En ten slotte kan de bacterie C. acnes dan nog voor ontstekingen zorgen.
 
Waardoor gebeurt dit nu allemaal precies?

 
 
 

Wat is de oorzaak van acne?

Wat is de oorzaak van acne?

De belangrijkste factoren die bijdragen aan het ontstaan van acne, misverstanden en verschillende soorten puistjes

 
 

Wat is de oorzaak van acne?

 
 

Er bestaat niet zoiets als dé oorzaak van puistjes. Acne ontstaat zoals gezegd meestal in de puberteit als gevolg van veranderingen in de huid onder invloed van hormonen (testosteron). Maar er zijn meer factoren die bijdragen aan het ontstaan of verergeren van acneklachten:

 
 
 

• Genetische aanleg
• Hormonale veranderingen
• Externe factoren zoals verkeerde cosmetica, luchtvochtigheid, mondkapjes
• Voeding en leefstijl
• Medicijnen
• Microbioom

 
 
 

Genetische aanleg
Om te beginnen speelt aanleg een rol. In meerdere studies is aangetoond dat wanneer je ouders, zus of broer ernstige acne hebben gehad, de kans vier keer zo groot is dat jij ook acne ontwikkelt. Vaak al op een vroege leeftijd. Ook verloopt de aandoening dan meestal ernstiger.

 
 
 

Hormonale veranderingen
Acne is heel vaak het gevolg van hormonale veranderingen. Zoals tijdens de puberteit, maar ook tijdens de zwangerschap of de maandelijkse cyclus. Wat er gebeurt? Hormonen zetten de talgproductie in een overdrive en zorgen dat huidcellen zich vermeerderen en de talgklieren verstoppen.

 
 
 

Externe factoren zoals verkeerde cosmetica, luchtvochtigheid, mondkapjes
Er zijn ook tal van (externe) factoren die acne kunnen uitlokken of verergeren. Denk aan verkeerde huidproducten, droge of juist vochtige lucht maar ook schurende kleding. Sinds kort kunnen we ook mondkapjes toevoegen aan dit rijtje.
 
➤ Lees hier meer over acne door mondkapjes: Met deze verzorgingstips houd je je huid rustig. Enne … weet jij wat maskne is?

 
 
 

Voeding en leefstijl
Voeding en leefstijl kunnen ook bijdragen aan een onrustige huid. Er zijn inmiddels veel aanwijzingen dat de consumptie van zuivelproducten, of te veel suikers voor (meer) puistjes kunnen zorgen. Je leest er hieronder meer over bij het hoofdstukje voeding en acne. Ook roken en stress kunnen een uitlokker van puistjes zijn.

 
 
 

Medicijnen
Acne kan soms het gevolg zijn van medicijnen (we noemen deze vorm acne medicamentosa). De geneesmiddelen veroorzaken een verhoogde aanmaak van talg waardoor de talgkliertjes verstopt of ontstoken raken. Voorbeelden van geneesmiddelen die acne kunnen veroorzaken zijn corticosteroïden, antikankermiddelen, maar ook vitamine B12-injecties en de anticonceptiepil.

 
 
 

Microbioom
En dan is er de laatste tijd ook heel veel aandacht voor de rol die je darmbacteriën spelen, en andere huidbewoners zoals gisten, mijten en schimmels.

 
 
 

Verschillende soorten puistjes, welke heb jij?

Zijn alle puistjes acne? Nee. En bovendien is het ene puistje het andere niet. Er bestaan verschillende soorten puistjes. Daarom is de eerste stap naar een rustige huid om uit te zoeken waardoor jouw puistjes nu eigenlijk ontstaan. Want dan kun je de juiste behandeling en huidverzorging kiezen.
 
Waar de een veel last heeft van onderhuidse puistjes en ontstekingen, heeft de ander bultjes met zwarte puntjes. Sommige mensen hebben alleen puistjes op de kin en rond de mond, anderen hebben puistjes op het voorhoofd en langs de haarlijn. Op basis van ervaring en de wetenschappelijke literatuur onderscheid ik deze verschillende soorten puistjes en acne:

 
 
 

Verschillende soorten puistjes

• Hormonale acne
• Puistjes door allergieën en ontstekingsreacties
• Puistjes door gisten en mijten
• Puistjes door irritatie van de huid
• Puistjes als gevolg van rosacea of clownseczeem

 
 
 

1. Hormonale acne
Dit zou je de echte officiële acne kunnen noemen. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat bepaalde hormonen, zoals het mannelijke geslachtshormoon testosteron, de talgproductie in een overdrive zetten, de huidcellen vermeerderen en de talgklieren verstoppen.
 

Ook hormonen als insuline en IGF-1 spelen een rol in dit verhaal. Die hebben eveneens een effect op de talgproductie. Dat verklaart waarom deze vorm van acne verergert door het eten van suikers, zuivel en andere voedingsproducten die immers de insulineproductie laten pieken.
 
Ook stress Verder maakt stress via de productie van cortisol hormonale acne erger.
En wist jij dat de bacteriën in je darm ook direct van invloed zijn op hormonen als insuline, oestrogeen en testosteron, en zelfs op IGF-1?

 
 
 

Menstruatie en acne
Sommige vrouwen hebben iedere maand last van hormonale acne. Vaak gebeurt dat in het tweede deel van de cyclus, week 3 en 4. De hoeveelheid oestrogeen begint nu namelijk weer te dalen en testosteron krijgt ‘meer speelruimte’. Dit heeft effect op de talgproductie. Hierdoor kunnen poriën gaan verstoppen en puistjes ontstaan.
 

➤ Lees verder: Menstruatie en huidklachten (deel 1 hormonen)

 
 
 

De anticonceptiepil en acne
Anticonceptie kan acneklachten veroorzaken. Maar soms kan acne door de pil juist verminderen of zelfs verdwijnen. Dat hangt af van de samenstelling, verhouding en vorm van de gebruikte hormonen.
 

➤ Lees verder: Anticonceptie en huidklachten (deel 2 hormonen)

 
 
 

Acne tijdens zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam, meestal ook je huid. Door de stijgende hormoonspiegels neemt bijvoorbeeld de doorbloeding toe, en ook de talgproductie. Sommige vrouwen krijgen hierdoor een mooie glow, anderen krijgen helaas verstopte poriën en puistjes.
 

➤ Lees verder: Hoe je huid verandert (voor en) na de zwangerschap (deel 3 hormonen)

 
 
 
 

2. Puistjes door ontstekingen in het lichaam
Puistjes kunnen ook voorkomen bij allergieën of darmproblemen. Deze puistjes zijn vaak wat oppervlakkiger en minder groot dan die je ziet bij de hormonale vorm van acne.
 
Door een voedingsallergie, een leaky gut (aandoening waarbij de doorlaatbaarheid van de darm verhoogd is) of bacteriële overgroei van de darm reageert het lichaam dan heel erg heftig op bepaalde stofjes van huidbacteriën, schimmels en huidmijten (demodex).
 
Regelmatig zie je een combinatie van deze puistjes en puistjes die veroorzaakt worden door hormonen. Vaak heeft dan de verstoorde darmfunctie ook een hormonale disbalans gecreëerd. Of de hormonale disbalans zorgt (meestal via het stresshormoon cortisol) voor een chronisch ontstekingsproces in het lichaam.

 
 
 
 

darmklachten

Link tussen acne en darmklachten
Mensen met acne lijken vaker last te hebben van maag- en darmklachten, blijkt uit de literatuur. Ook het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) blijkt vaker voor te komen bij acne. Verder worden bij ernstige acneklachten vaker voedselallergieën en -intoleranties gezien dan bij mildere vormen van acne.
 
In eigen onderzoek is gezien dat hoe ernstiger de acne, hoe meer darmklachten. Ook blijkt dat mensen met een lactose-intolerantie meer kans hebben op acne.

 

➤ Lees ook:
Darm(bacteriën) en de huid
De veranderde samenstelling van darmbacteriën bij acne
De resultaten van mijn onderzoek naar darmbacteriën en acneklachten

 
 
 
 

3. Puistjes door gisten en mijten
Puistjes kunnen ook het gevolg zijn van een overgroei van gisten. Deze zogenaamde gistpuisjes zijn meestal huidkleurig en klein en zie je vooral op het voorhoofd. Soms kunnen ze wat jeuken. De puistjes zijn in de regel makkelijk te behandelen, maar komen vaak wel weer terug.
 

Net als gisten wonen er ook mijten op je huid. Om precies te zijn demodexmijten. Ook daar merk je weinig van. Tenzij er een overgroei is of jij hier heel slecht tegen kan. Dan kunnen ze huidklachten geven. Aandoeningen waarbij de demodexmijt een rol speelt, zijn rosacea en acneachtige ontstekingen.

 
 
 
 

Skincare Centre Demodexmijten

Wist je dat …

… we in het Skincare Centre ook demodexmetingen doen? Je leest er meer over in deze blog: Zorgen demodexmijten bij jou voor klachten? Doe een huidmeting

 
 

➤ Lees ook: Zijn het misschien gistpuistjes?

 
 
 
 

4. Irritatiepuistjes
Irritatiepuistjes zijn in het merendeel van de gevallen het gevolg van het verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten. Je wilt niet weten hoe vaak dit voorkomt. De huid wordt met veel te agressieve ingrediënten of apparaatjes behandeld. Irritatiepuistjes zijn vrij oppervlakkig en klein, de omringende huid is vaak rood.
 
Als jij dit soort puistjes hebt, knapt je huid snel op als je je huid even een tijdje met rust laat. Dan kun je daarna weer rustig milde producten introduceren.
 
 
 

5. Geen acne, maar rosacea of clownseczeem
Soms lijkt het of je acne hebt, maar is er in werkelijkheid sprake van een andere huidaandoening. Heb je last van roodheid in het gezicht, kleine zichtbare bloedvaatjes, een overgevoelige huid en puistjes waar geen talg in zit maar vooral vocht, dan kan het zijn dat je rosacea hebt.

 
 
 

rosacea

Huidadvies bibliotheek

Lees in mijn bibliotheek meer over rosacea in de kennisbankblog
Alles wat je moet weten over rosacea

 
 
 
 

Heb je vooral last van puistjes rondom je mond en op je kin? Dan kan het ook periorale dermatitis of clownseczeem zijn. Deze klacht vergt ook een andere aanpak dan acnepuistjes.
 

➤ Je leest hier meer: Je leest hier meer: Clownseczeem: puistjes rond de mond

 
 
 

Verschil tussen mee-eters en puistjes
Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, ontstaan door verstoppingen in de poriën. De bekendste zijn de zwarte puntjes ofwel blackheads. Deze open comedonen zijn het gevolg van geoxideerd talg in de huid.
 
Je hebt ook witte mee-eters. Bij deze whiteheads is de verstopte porie niet blootgesteld aan lucht. Witte ‘puntjes’ liggen vaak wat dieper en zijn lastiger te verwijderen dan blackheads.
 
Mee-eters kunnen uiteindelijk ontstoken raken door bacteriën en zo puistjes vormen.
 
Wees voorzichtig met blackhead masks en vacuümpompjes. Meestal gaat de huid van dit soort hulpmiddelen alleen maar kapot, waardoor juist meer onrust ontstaat.
 

➤ Lees ook:
Mee-eters, wat zijn dat en hoe krijg je ze weg?

 
 
 

Hardnekkige misverstanden over puistjes

 

misverstanden over puistjes

Dokter Google
Acne is een aandoening waarvoor wereldwijd massaal ‘dokter Google’ wordt geraadpleegd. En datzelfde internet zorgt nu juist ook voor veel misverstanden en slechte adviezen. Nog steeds wordt acne in een adem genoemd met termen als slechte hygiëne, besmettelijk, vies, vet eten en overmatig transpireren. Ook worden méér producten verkocht die klachten juist in stand houden of verergeren.

 
 
 
 

Puistjes zijn niet besmettelijk
Puistjes zijn niet besmettelijk. Wat zou het al schelen als dat soort misverstanden voorgoed uit de wereld zouden kunnen worden geholpen! Wist je dat uit onderzoek blijkt dat zelfs medische studenten ten onrechte denken dat puistjes het gevolg zijn van een slechte hygiëne? Hoewel reinigen heel belangrijk is bij acne, zijn puistjes niet het gevolg van niet wassen of douchen. Vaker is juist het omgekeerde het geval: puistjes kunnen erger worden door overmatig boenen en agressieve reinigers.

 
 
 

Puistjes krijg je niet van zweet
Transpiratie veroorzaakt geen puistjes. Wél kunnen puistjes of acneklachten verergeren door transpireren, en het niet goed reinigen van de huid. Hoewel zweet allerlei belangrijke eiwitten bevat die een rol spelen bij het afweermechanisme en een gezonde balans van huidbacteriën, moet je het ‘goedje’ niet te lang op de huid laten zitten. Om te voorkomen dat de poriën zullen verstoppen, kun je je huid het beste meteen na een rondje zweten reinigen.
 
Opmerkelijk is trouwens dat in zweet van mensen met acne minder van het eiwitje dermcidine wordt gevonden. Dit eiwit biedt een natuurlijke bescherming tegen onder meer de bacterie die acne veroorzaakt.

 
 
 

Tandpasta helpt niet
Tandpasta smeren op een puistje? Niet doen. Tandpasta irriteert de huid en kan ook nog eens zorgen voor nieuwe puistjes. Waarschijnlijk heeft deze tip te maken van het vroegere gebruik van zink in tandpasta’s; daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar ingrediënten als fluoride kunnen de huid juist irriteren.

 
 
 

Puistjes niet uitknijpen

 
 
 

Puistjes moet je gewoon niet uitknijpen
Je kunt er het allerbeste gewoon van afblijven. Echt, geloof me. Want het uitknijpen van puistjes zorgt negen van de tien keer dat je huid alleen maar onrustiger wordt. Kan het nu echt niet anders, omdat vandaag net jouw grote dag is? Doe het dan op de goede manier. Gebruik een steriel naaldje en prik het puistje schuin aan.
 
➤ Lees meer: Zo druk je een puistje uit

 
 
 

Puistjes verdwijnen niet in de zon
Veel mensen denken dat acne verdwijnt in de zon. Klopt dit? Ja en nee. De zon heeft zeker positieve effecten op acne. Ontstekingsprocessen kunnen wat getemperd worden bijvoorbeeld. En ontspanning en een kleurtje kunnen ook bijdragen aan een rustige huidbeeld. Maar er zijn ook aanwijzingen dat zonlicht de talgproductie stimuleert. Dit zou dan weer verklaren waarom mensen na de zomer meer puistjes hebben en de meeste hulpvragen voor acne in het najaar binnenkomen.

 
➤ Lees ook: Verminderen puistjes door de zon?

 
 
 

Puistjes door zonnebrandcrème
Over de relatie tussen puistjes en zonnebrandproducten is veel te vertellen. Krijg je nu wel of niet puistjes van zonnebrandcrèmes? En welke producten kun je dan beter smeren; fysische of chemische zonnefilters?

 
 
 
 

producten

Hoe verzorg je de huid met acnepuistjes?

Deze producten kun je gebruiken en dit kun je beter niet doen

 
 

hoe verzorg je de huid met acne?

 
 

Leefstijl en huidverzorgingsroutines zijn ontzettend belangrijk bij acne. Wat kun je thuis zelf doen tegen puistjes? Welke huidverzorging kies je bij acne en wat is de beste skincare-routine?

 
 
 

✔ Ga niet overmatig reinigen, scrubben of stomen. Je beschadigt de huid dan juist waardoor alleen meer onrust ontstaat.
 
✔ Reinig je huid twee keer per dag met een milde Cleanser. Zo krijgen vuil en bacteriën geen kans.
 
✔ Gebruik dagelijks een Exfoliant met salicylzuur zodat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen.
 
✔ Blijf er van af. Uitknijpen maakt het erger.
 
✔ Kijk eens kritisch naar je voeding.
 
✔ Blijf niet aanmodderen en raadpleeg tijdig een arts. Er bestaan middelen en behandelingen die helpen.

 
 
 

Producten die geschikt zijn voor de onrustige en gevoelige huid met puistjes

Een huid met acne is per definitie een overgevoelige en geïrriteerde huid. Die moet je dus mild behandelen en verzorgen. Alle producten in mijn skincarelijn bevatten alleen maar milde ingrediënten die de huid niet irriteren. Ze zijn geschikt voor de huid met puistjes.

 
 
 
Producten onrustige gevoelige huid Acne

 
 
 

Vooral de Cleanser en Exfoliant kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het reinigen van de poriën en schoonhouden van de huid met acne. Je kunt dan het beste kiezen voor de producten uit de lijn voor de normale tot vette huid.

 
 
 

Cleanser voor de normale tot vette huid

Het is een enorm hardnekkig misverstand dat je een vette of onrustige huid met extra krachtige wasstoffen, borstels of scrubs zou moeten reinigen. Juist niet! Mijn Cleanser voor de normaal tot vette huid is daarom heel mild. En helpt overtollig talg, dode huidcellen en vuil verwijderen zonder het beschermende waslaagje van de huid te beschadigen. Dat is belangrijk, want je wilt niet dat je huid onrustiger wordt. De reiniger heeft een gelachtige textuur, die lichtjes schuimt.

 
 
 

 
 
 
 

Exfoliant salicylzuur

Met een exfoliant help je de huid om dode huidcellen gemakkelijker kwijt te raken, waardoor je huid er weer frisser en egaler uit zal zien. Voor de gevoelige of onrustige huid is salicylzuur een goede keuze. Dit ingrediënt is in vet oplosbaar, dringt goed door in de poriën en lost daar opgehoopt talg op. Het product is daarom erg geschikt voor een huid met puistjes.

 
 
 

 
 
 
 

Azelaic Acid Serum

Het Azelaic Acid Serum is speciaal ontwikkeld voor de onrustige huid. Het Serum bevat een milde, effectieve vorm van azelaïnezuur dat een kalmerende en zuiverende werking heeft. Daarnaast zijn een extract van de magnoliabast, Piroctone Olamine en zoethoutwortel toegevoegd voor een extra kalmerende werking. De ingrediënten zorgen samen dat de huid rustiger wordt en helpen bij roodheid en bultjes.
 
Het Serum heeft trouwens ook een oplichtend effect bij huidverkleuringen die na puistjes zijn ontstaan.
 
➤ Lees ook: Wat mijn Azelaic Acid Serum voor een onrustige huid kan doen.

 
 
 
 

 
 
 
 

Vitamin A Serum

 
 
 

Vitamin A Serum

Vitamine A staat in de cosmeticawereld vooral bekend om de huidverjongende eigenschappen. Maar de stof doet meer voor je. Het ingrediënt maakt de huid gladder en egaler en helpt ook bij verstopte poriën, pigmentvlekjes en een grove huidstructuur. De vorm van vitamine A die ik heb gekozen voor mijn Serum is effectief maar nog heel mild voor de huid. Door de extra kalmerende ingrediënten, voelt het product heel zacht aan.

 
 
 
 

 
 
 
 

Purging of een break out?

Je moet niet vreemd opkijken wanneer puistjes erger lijken te worden door het gebruik van nieuwe producten. Soms is dat namelijk een goed teken. Verstoppinkjes komen als het ware allemaal tegelijk omhoog. In het Engels bestaat hiervoor een mooi woord: purging. Ofwel zuiveren. De puistjes die je ineens ziet opkomen, verdwijnen binnen enkele weken, waarna je huid zal verbeteren.
 

Het lastige is wel dat bepaalde producten of ingrediënten juist ook serieuze huidirritaties en nieuwe verstoppingen van de poriën kunnen veroorzaken. De symptomen waarmee deze overgevoeligheidsreacties gepaard gaan, zijn min of meer hetzelfde als bij purging: namelijk een onrustige huid met rode, vurige puistjes. Alleen deze symptomen zullen niet vanzelf overgaan. Die gaan pas weg als je stopt met het gebruik van het product.
 

Hoe zie je nu of het ‘goede puistjes’ zijn? En bij welke producten kan je een zuiveringsreactie verwachten? Onthoud vast dat purging vooral kan optreden bij producten die het huidvernieuwingsproces stimuleren en/of een exfoliërende werking hebben.

 
 
 

Zijn niet-comedogene producten altijd een veilige keuze?

Niet-comedogeen

Comedogeen betekent de neiging van een stof of product om talgklieren te verstoppen, en hierdoor acne te veroorzaken of bestaande acne te verergeren. Veel mensen denken dat een ‘comedogeen’ ingrediënt of product, puistjes veroorzaakt. Dat klopt niet altijd helemaal. Dit heeft namelijk ook te maken met de gebruikte hoeveelheid. Dat er een comedogene stof is gebruikt wil nog niet zeggen dat het product ook daadwerkelijk puistjes veroorzaakt.
 
Omgekeerd kun je helaas ook niet stellen dat je met een niet-comedogeen product automatisch veilig zit. Door niet-comedogene producten te gebruiken zullen puistjes waarschijnlijk niet meteen verminderen of verdwijnen.
 
➤ Je kunt er meer over lezen in: Comedogene stoffen en puistjes, zo zit het

 
 
 

Acne patches en pleisters voor puistjes

Je kunt ze tegenwoordig overal kopen voor een paar euro: kleine semi-transparante stickers en pleistertjes die je over een puistje kunt plakken. Ze zijn er met oplosbare naaldjes, met extra kalmerende ingrediënten of met hydrocolloïd.
 
Ik zie ze als een tijdelijke noodoplossing. Want je doet natuurlijk niets aan de onderliggende oorzaak. Maar het kan helpen omdat je op deze manier wél van je puistje afblijft en je de huid helpt herstellen. Als je last hebt van acneklachten die vaak terugkeren, kun je beter je gehele huid behandelen en proberen te voorkomen dat nieuwe puistjes ontstaan.
 
➤ Lees ook: Acne patches of pleisters plakken op een puistje, werkt dat?

 
 
 

Voeding en acne

Inmiddels zijn er best wat aanwijzingen dat bepaalde voeding acne kan verminderen of juist kan verergeren. Vraag tien mensen naar producten waarvan ze puistjes krijgen en grote kans dat chocolade, zuivel of varkensvlees wordt genoemd. En dat is niet geheel onterecht. Uit onderzoek weten we bijvoorbeeld dat er een link is tussen zuivel en acne. En hoewel er meer onderzoeken nodig zijn om hier meer over te kunnen zeggen, lijkt het er op dat zuivelproducten acneklachten mogelijk erger kunnen maken. Hetzelfde geldt voor verzadigde vetten, het eten van veel suikers en chocolade.
 

Omgekeerd zijn er aanwijzingen dat een dieet met veel groente en fruit je mogelijk kan beschermen tegen acne. Verder lijkt er een link tussen omega 3-vetzuren en vitamine D en de ernst van puistjes.
 

Het kan dus zinvol zijn om je huidige voedingspatroon eens onder de loep te nemen.

 
 
 

Deze producten kunnen acneklachten mogelijk verergeren:
• Zuivel
• Chocolade
• Suikers
• Verzadigde vetten
 
En deze producten kunnen acneklachten mogelijk verminderen of tegenhouden:
• Omgea 3-vetzuren
• Vitamine D
• Groente en fruit

 
 
 
 

voeding en de huid

Huidadvies bibliotheek

Wil je hier nog iets meer van weten? Of wil je een wat gerichter advies over het eten van bepaalde producten? In mijn bibliotheek lees je meer informatie over voeding en acne in de kennisbankblog Alles wat je moet weten over voeding en de huid

 
 
 
 

Advies over voeding

Vind je het fijn als er iemand met je meekijkt naar wat je eet? Mijn team van huidtherapeuten is inmiddels uitgebreid met een voedingswetenschapper. Samen kunnen ze jou online begeleiden bij alle vragen over je huid, voeding en leefstijl. Je kunt je hiervoor aanmelden via de tool Personal Skin Coaching.

 
 

➤ Hou bij huidklachten als acne eens een voedingsdagboekje bij.

 
 
 

Het effect van leefstijl op puistjes

 
 

Stress en drukte
Niet alleen voeding, ook leefstijl kan letterlijk sporen achterlaten op je huid. Zo zijn stress en drukte bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de huid met puistjes. Uit onderzoek blijkt dat chronische stress de huid vatbaarder maakt voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren. Cortisol verstoort niet alleen de barrièrefunctie, het vermindert ook het aantal stofjes in de huid dat ons beschermt tegen ‘aanvallen’ van buitenaf. Tegelijkertijd raakt de talgproductie verstoord. Het gevolg: de huid wordt gevoeliger en onrustiger.

 
 
 

Slaap
Voldoende slaap, rust en ontspanning zijn daarom aan te raden. Dat voorkomt niet alleen puistjes, het houdt ook rimpels op afstand.

 
 
 

Roken
En ten slotte is het aan te raden te stoppen met roken, als je dat nog deed. Roken is voor talloze aandoeningen waaronder rosacea en eczeem slecht. Maar wist je dat er ook een relatie bestaat tussen roken en acne? Hoe meer sigaretten per dag worden gerookt, hoe meer klachten, zo is aangetoond. Heb je last van puistjes en rook je? Grote kans dat stoppen je huid rustiger zal maken.

 
 
 

Stomen, uitknijpen en maskers
Wees voorzichtig met schoonheidsbehandelingen. Helaas worden maar al te vaak producten en methoden gebruikt die de huid meer kwaad dan goed doen. Scrubs, maskers, uitdrogende stoffen en het uitdrukken van puistjes kunnen acne verder verergeren.

 
 
 
 

Welke medicijnen en behandelingen kun je inzetten bij acne?

Welke medicijnen en behandelingen kun je inzetten bij acne?

Medicijnen, peelings en laserbehandelingen in de kliniek

 
 

Medicijnen behandelingen acne

 
 

Lukt het je niet om je acneklachten onder controle te krijgen met bovenstaande adviezen? Blijf niet aanmodderen en vraag je huisarts of dermatoloog om hulp. Zo voorkom je een hoop stress, maar ook het risico op bijvoorbeeld littekenvorming na acne. Helaas zien we dat mensen veel te lang doorlopen met klachten. Zo onnodig en vaak ook heel verdrietig. De impact van ernstige vormen van acne is groot (ook daar zijn studies naar gedaan). Een dokter kan medicijnen voorschrijven. Ook bestaan er verschillende huidbehandelingen.

 
 
 

Blijf niet aanmodderen! Vraag hulp en ga naar een huidarts
Uit wetenschappelijk onderzoek waarin werd gekeken naar het risico op littekenvorming bij acne is ooit gebleken dat het gemiddeld bijna 3,7 jaar duurt voordat mensen met acne een effectieve behandeling vinden. Vaak wordt eerst van alles geprobeerd. Of gedacht dat de puistjes er nu eenmaal bij horen er vanzelf weer overgaat. Ondertussen gaan mensen flink gebukt onder de klachten.

 
 
 
 

Personal Skin Coaching | Dr. Jetske Ultee

Personal Skin Coaching

Heb je veel last van puistjes en krijg je je klachten maar niet onder controle, terwijl je wel al van alles hebt geprobeerd? Of zou je meer willen weten over het effect van voeding of leefstijl op jouw huid?
 
Je kunt nu kosteloos gebruikmaken van mijn nieuwe tool Personal Skin Coaching. Je krijgt dan (online) begeleiding van mijn huidtherapeuten en voedingswetenschapper. Ze helpen je met een goede huidverzorgingsroutine, staan klaar om tussendoor vragen te beantwoorden en ze kunnen je eventueel begeleiden naar de kliniek voor aanvullende behandelingen en medicatie.

 
 
 
 

Welke medicijnen zijn er tegen acne?

Afhankelijk van de ernst en aard van de acneklachten kan een arts verschillende middelen voorschrijven. Medicijnen bij acne zijn gericht op het verminderen van de talgproductie en de aantallen C. acnes. Daarnaast worden medicijnen gebruikt om verstoppingen en ontstekingen in de talgklierfollikels tegen te gaan. Vaak wordt een combinatie van middelen gebruikt.

 
 
 

Azelaïnezuur

Een ingrediënt dat met succes wordt ingezet bij de behandeling van puistjes is azelaïnezuur. Die stof werkt ook tegen rosacea, en dat is fijn aangezien de huidklachten vaak samen voorkomen. Azelaïnezuur kan in crèmevorm worden aangebracht.

 
 
 

Benzoylperoxide

Benzoylperoxide wordt al heel lang ingezet bij puistjes. Je kunt het middel gewoon zonder recept kopen. Kies bij voorkeur voor een concentratie van 2,5 procent. Dat is sterk genoeg en geeft minder irritatie. Benzoylperoxide doodt de bacterie die acne veroorzaakt. Ook werkt het middel licht exfoliërend. Bij goed gebruik (dun smeren en een keer per dag) verdragen de meeste mensen het goed.

 
 
 

Medicijnen tegen acne

 
 
 

Crèmes met vitamine A-zuur: tretinoïne, adapaleen, tazaroteen

Crèmes met vitamine A-zuur zijn een bekend en effectief middel bij acne. Er bestaan verschillende vormen van vitamine A-zuur. De bekendste zijn waarschijnlijk tretinoïne, adapaleen en tazaroteen. Samen worden deze stoffen retinoïden genoemd. Je kunt deze middelen trouwens niet zelf kopen, je hebt er een recept voor nodig van een arts.
 
Retinoïden zorgen ervoor dat de huid zich sneller vernieuwt, waardoor de oude huidlaag sneller verdwijnt. Hierdoor raken poriën minder snel verstopt. Ook hebben retinoïden een talgregulerende werking.
 
Qua werking en effectiviteit maakt het niet veel uit welke crème je kiest voor je behandeling van acne. Wel geldt dat adapaleen het mildste is voor je huid. Belangrijker is hoe je deze crèmes combineert, bijvoorbeeld met benzoylperoxide.

 
 
 

Orale vitamine A: low dose isotretinoïne in tabletvorm

Vitamine A-zuur is er ook als preparaat om in te nemen, accutane of roaccutane genaamd (isotretinoïne). Daar heb je misschien weleens van gehoord. En dan weet je misschien ook dat dit middel niet zonder bijwerkingen is; die zijn namelijk echt vervelend. Het middel maakt onder meer je huid en de lippen extreem droog. Maar er zijn ook effecten gemeld op de gemoedstoestand.
 
Uit nieuwe onderzoeken blijkt nu dat isotretinoïne ook in lage dosis effectief is, en dan zijn de bijwerkingen een stuk milder. Ik heb daar in mijn eigen kliniek inmiddels goede resultaten mee gezien. Het zou mooi zijn als meer artsen hiervoor zouden kiezen, want dat is nog lang niet zo gebruikelijk.

 
 
 

Topicale of orale antibiotica

Een andere veelgebruikte behandeling voor acne is smeren met een crème met een antibioticum. Deze behandeling is erop gericht de bacterie C. acnes aan te pakken. Voor sommigen is er nog wat meer nodig: bijvoorbeeld orale antibiotica.
 
Ik ben zelf terughoudend over deze route en zou liever zien dat we acne behandelen zonder antibiotica. Niet alleen vanwege de effecten op het microbioom van huid en darmen, maar ook vanwege het risico op resistentie voor deze medicijnen.
 
Er zijn inmiddels wel goede resultaten beschreven met laaggedoseerde antibiotica. Ook wordt gekeken naar het effect van antbiotica die niet-systemisch werken. Dat zijn antibiotica die niet door het gehele lichaam gaan, maar die lokaal werken en gerichter inzetten op bepaalde microorganismen. Dat is vooral interessant voor mensen met darmklachten.

 
 
 

Anticonceptie

Bij vrouwen met acne wordt ook nog weleens de anticonceptiepil voorgeschreven. Deze heeft een remmend effect op de mannelijke hormonen. Bespreek dit goed met je huisarts. Sommige soorten anticonceptie kunnen namelijk juist ook weer puistjes geven of verergeren.
 

➤ Lees ook: Anticonceptie en huidklachten (deel 2)

 
 
 

Peelings bij de huid met acne

 
Peelings voor de huid met acne

 
 

Peelingbehandelingen kunnen de huid met acne sterk verbeteren. Aan de hand van het huidbeeld wordt een geschikte peeling gekozen. Heb je vooral last van mee-eters of verstopte poriën? Zijn er veel ontstekingen op de huid? Of heb je juist littekens en huidverkleuringen overgehouden aan puistjes? Oppervlakkige peelings zoals 20 tot 30% salicylzuur richten zich vooral op het verminderen van schilfers, comedonen (mee-eters) en overtollig talg. Diepere peelings met bijvoorbeeld tricholoorazijnzuur (TCA) kun je juist inzetten om acnelittekens te verbeteren en vergrote poriën minder zichtbaar maken.
 
➤ Ga voor meer info naar: Skincare Centre

 
 
 

Laser en OPL bij acneklachten

 

Laser en OPL

Laserbehandelingen kunnen ook worden ingezet bij de behandeling van acneklachten; onder meer voor het doden van de bacterie C. acnes en demodexmijten. En daarnaast voor het egaliseren van de huid in het geval van bijvoorbeeld littekens door puistjes. In het Skincare Centre gebruiken we laser of OPL eigenlijk vaak pas als de acne minder actief is, en om littekentjes en huidverkleuringen aan te pakken.

 
 
 

Laser en OPL bij acneklachten

 
 
 

Wij werken met de ‘Cynosure Icon Erbium: Glass 1540 nm’. Dit licht maakt als het ware minuscule gaatjes in de huid. De bovenste huidlaag blijft hierbij intact (we noemen de methode daarom ook wel non-ablatief). De huid gaat na de behandeling zelf aan de slag om ‘de schade’ te herstellen en zal als reactie collageenaanmaak stimuleren. De huid zal egaler worden.
 
OPL kan worden ingezet om huidverkleuringen (irritatiepigment) die zijn overgebleven na puistjes en ontstekingen te verminderen

 
 
 

Rood of blauw licht

In verschillende studies is aangetoond dat het gebruik van blauw licht (van een specifieke golflengte van 415 nm bij een bepaalde sterkte) acneklachten kan verminderen. En het lijkt erop dat de combinatie van blauw licht met rood licht (600 nm) nog beter werkt. Deze behandeloptie lijkt vooral effectief bij acnevormen met ontstekingen op de huid. Maar er is nog wel meer onderzoek nodig om hier betere adviezen over te kunnen geven.
 
Er zijn inmiddels ook veel thuisapparaten te kopen met Led-licht van een bepaalde golflengte. Daarmee ben ik nog terughoudend. Het is de vraag of je met deze devices hetzelfde effect zult bereiken als met de apparatuur bij een erkende kliniek. Vaak wordt gewerkt met minder krachtig licht en een kleiner bereik op het gezicht. Ook ontbreekt het aan goede onderzoeken naar deze apparaten. Ik raad dus toch aan om hiervoor gewoon altijd naar een professional te gaan.

 
 
 

Fotodynamische therapie

Voor ernstige acne bestaat fotodynamische therapie. Daarmee worden overactieve talgkliertjes onschadelijk maakt. Dit gebeurt met een crème die een lichtgevoelige stof bevat, waarna de huid behandeld wordt met licht van een bepaalde golflengte (rood of blauw).
 
Fotodynamische therapie wordt niet alleen gebruikt bij ernstige vormen van acne. De therapie wordt ook ingezet om zichtbare tekenen van zonschade en actinische keratose (voorstadium huidkanker) te behandelen, en daarnaast ook bij rosaceaklachten.

 
 
 

Onderzoek naar nieuwe middelen en behandelingen
Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe middelen of methoden tegen puistjes. Je kunt talgklieren inactiveren met laser of ultrasound, maar er wordt ook gekeken naar het inzetten van nanodeeltjes.
 
Verder wordt de mogelijk bestudeerd om een vaccin te maken.
 
Heel veel aandacht gaat ten slotte uit naar de rol van de darmen bij huidproblemen als acne, naar de mogelijkheden van probiotica, zowel via de voeding als in cosmetica.
 
Lees ook: Wat doen probiotica bij huidklachten? Deel 1: acne

 
 
 

30 euro korting

Bij aankoop van het 5 Stappenplan

BESTEL NU