Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu

Alles wat je moet weten over de ingrediënten in je cosmetica

Door: Dr. Jetske Ultee
Alles wat je moet weten over de ingrediënten in je cosmetica

 

Wil je weten wat alle ingrediënten in je huidverzorging doen? Of ben je benieuwd waarom vitamine C per se in een luchtdichte verpakking moet zitten? In deze blog vertel ik je alles wat je wilt weten over ingrediënten in je cosmetica: wat ze doen, welk percentage er nodig is in je product, in welke verpakking ze moeten zitten én welke stoffen je beter kunt vermijden … En zijn natuurlijke ingrediënten nu wel of juist niet goed voor je huid?

 
 
 

 
 
 

ingrediënten

Wat doen alle ingrediënten in je product?

 
 

-	Wat doen alle ingrediënten in je product?

 
 

Je hebt vast weleens de ingrediëntenlijst van een huidverzorgingsproduct bekeken. Vaak zijn die lijsten lastig te ontcijferen. Maar wat voor soort ingrediënten zitten er eigenlijk vaak in je huidverzorging? En waarom? Ik leg het je uit.

 
 

Wat zegt die ingrediëntenlijst (INCI)?

De ingrediëntenlijst die je op je cosmeticaverpakking tegenkomt, noem je ook wel de INCI: de International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Alle ingrediënten hebben in elk land dezelfde naam. Zo kun je dus altijd gemakkelijk zien welke stoffen er in je pot crème zitten, of je die nu in Spanje of Canada koopt. Verder is het handig om te weten dat de volgorde van die stoffen je iets kan vertellen over hoeveel er van elk ingrediënt in je product zit. Hoe hoger op de INCI, hoe meer er van deze stof is toegevoegd. Maar hoe hoog een ingrediënt op de lijst staat kan je weinig vertellen over het exacte percentage dat in het product zit. De volgorde van de laatste procent van de ingrediënten in de formule mag de producent overigens zelf beslissen.

 
 
 

• Actieve ingrediënten

Actieve (of werkzame) ingrediënten zijn de stoffen die zorgen voor de werking van het product. Als je je huid bijvoorbeeld wilt hydrateren, dan heb je hydraterende ingrediënten nodig. En als je pigmentvlekken wilt oplichten heb je ingrediënten in je skincare nodig die dát doen.

 
 

Zo vind je ze op de verpakking
Voorbeelden van actieve ingrediënten zijn niacinamide, zoethoutwortelextract en vitamine A.
 
Van de meest voorkomende ingrediënten leg ik in de paragraaf hieronder per ingrediënt uit wat ze allemaal kunnen doen voor je huid en hoe ze genoemd worden op die ingrediëntenlijst. Ook vertel ik in welke concentratie deze stoffen het beste werken.

 
 
 

• UV-filters

Bijzondere actieve ingrediënten zijn uv-filters. Deze zonnefilters beschermen je huid tegen de zon.

 
 

Zo vind je ze op de verpakking
Uv-filters hebben vaak lange namen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, misschien beter bekend als Ensulizole. En wat dacht je van Bis-Ethulhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, een filter dat ook wel Tinosorb S wordt genoemd.
 
➤  Lees hier meer over welke uv-filters goed zijn en welke je liever wilt vermijden.

 
 
 

• Wasstoffen

Andere ingrediënten die je vaak tegenkomt op het etiket zijn wasstoffen – ook wel surfactants. Deze stoffen reinigen de huid. Deze ingrediënten zitten bijvoorbeeld in je gezichtsreiniger, shampoo of handzeep.

 
 

Wasstoffen

Zo vind je ze op de verpakking
Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine en Lauryl Glucoside zijn wasstoffen.
 
Niet alle surfactants zijn even lief voor je huid. De wasstof Sodium Lauryl Sulfate kun je beter vermijden.

 
 
 

• Bewaarmiddelen

In huidverzorging zitten ook altijd bewaarstoffen. Gelukkig maar. Deze ingrediënten zorgen er namelijk voor dat je product langer goed blijft en gaan ook de groei van bacteriën en schimmels tegen. Conserveermiddelen zijn daarom verplicht in alle cosmetica.

 
 

Zo vind je ze op de verpakking
Voorbeelden van bewaarmiddelen zijn: Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate en Caprylyl Glycol.

 
 
 

• Oplosmiddelen

Sommige ingrediënten zijn vaste stoffen, die kun je dus niet zomaar toevoegen aan een crème. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel uv-filters. Om die zonnefilters te kunnen gebruiken in een crème heb je oplosmiddelen nodig waarin deze filters oplossen.

 
 

Oplosmiddelen

Zo vind je ze op de verpakking
Een veelgebruikt oplosmiddel is gedestilleerd water. Op het etiket staat aqua. Voor het oplossen van uv-filters worden bijvoorbeeld deze oplosmiddelen gebruikt: C12-15 Alkyl Benzoate of Dibutyl Adipate.

 
 
 

• Emulgatoren

Water en olie kun je lastig met elkaar mengen. Daarom voegen producenten ook vaak emulgatoren toe aan skincare. Die zorgen ervoor dat de ingrediënten goed gemengd blijven.

 
 

Zo vind je ze op de verpakking
Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol en Glyceryl Stearate zijn allemaal emulgatoren die je op de verpakking van je bodylotion of crème kunt tegenkomen.

 
 
 

• Verdikkers

Om een crème goed smeerbaar te maken worden er meestal verdikkers aan toegevoegd. Hierdoor voelt het product lekker ‘vol’ of ‘rijk’ aan.

 
 

verdikkers

Zo vind je ze op de verpakking
Xanthan Gum is een voorbeeld van een verdikker.

 
 
 

• Zuurteregelaars

Je huid houdt van cosmeticaproducten die een zuurgraad (of pH-waarde) hebben van rond de 5,5. Vaak houden producenten van cosmetica hier rekening mee en zorgen ze dat de pH-waarde van het eindproduct rond dat getal zit. Om de juiste pH-waarde te krijgen in je product worden er soms zuurteregelaars toegevoegd. Die kunnen het hele product zuurder of juist basischer maken. Ook zijn er bepaalde ingrediënten, zoals salicylzuur en glycolzuur die alleen goed werken bij een bepaalde pH-waarde, ook dan worden er zuurteregelaars toegevoegd.

 
 

Zo vind je ze op de verpakking
Sodium Hydroxide, Citric Acid of Lactic Acid kunnen bijvoorbeeld zorgen voor de juiste pH-waarde in je product.

 
 

Voor haarproducten wordt overigens vaak een iets lagere pH gebruikt van 4 à 5, omdat dat beter is voor je haar.

 
 
 

• Geurstoffen

Om producten een prettige geur te geven worden er vaak geurstoffen toegevoegd aan huidverzorgingsproducten. Noodzakelijk is dit niet. Parfum kan zelfs zorgen voor huidproblemen.

 
 

Geurstoffen

Zo vind je ze op de verpakking
Geurstoffen staan op het etiket als Parfum of Fragrance. De geurstoffen waarvan bekend is dat die bij veel consumenten voor allergieën of irritatie kunnen zorgen, staan ook nog eens apart vermeld op de ingrediëntenlijst (die vind je dan helemaal onder aan de INCI). Voorbeelden van zulke geurstoffen zijn Linalool en Geraniol.

 
 

In de paragraaf over te vermijden ingrediënten lees je meer over parfumstoffen die huidirritatie kunnen geven.

 
 
 

• Kleurstoffen

Soms wordt er ook een kleurtje toegevoegd aan cosmeticaproducten. Denk maar aan foundations of concealers; de kleurstoffen zorgen, inderdaad, voor de kleur in het product. Maar er is nog een andere reden om deze stoffen te gebruiken, namelijk om iets te maskeren. Dan voegen fabrikanten bijvoorbeeld gele kleurstof toe als ze met anti-aging-ingrediënt Q10 werken. Deze stof maakt de crème namelijk diep oranjegeel als het product genoeg van deze stof bevat. Maar als je als fabrikant te weinig Q10 gebruikt, dan ziet een consument meteen dat de crème niet geel genoeg is (en dus minder werkzaam is). Soms kiezen fabrikanten er dan voor om een gele kleurstof te gebruiken. In deze blog lees je meer over hoe producenten je kunnen misleiden met Q10.

 
 

Zo vind je ze op de verpakking
Kleurstoffen herken je aan de letters CI op de verpakking, daarachter staan vijf cijfers. Bijvoorbeeld CI 75125 (geel), CI 73000 (indigoblauw) of CI 50325 (violet).

 
 
 
 

Sommige ingrediënten verliezen hun werking. Twee tips.

 
 

Tips ingrediënten

 
 

Actieve ingrediënten die je huid écht mooier kunnen maken, bijvoorbeeld pigmentvlekken kunnen verminderen, je huid egaler kunnen maken of anti-aging werken, zijn soms heel gevoelig. Dat geldt bijvoorbeeld voor vitamine C. Die stof verliest zijn werking bij blootstelling aan zuurstof, licht en warmte. Om de ingrediënten in je huidverzorging zo werkzaam mogelijk te houden, heb ik twee tips voor je.

 
 
 

Tip 1: Kies de juiste verpakking

Hoewel doorzichtige potjes er heel chic uitzien in je badkamer, zijn die niet de beste keuze voor je huidverzorging. Zo’n potje laat veel licht door én er komt zuurstof bij je crème, elke keer als je de deksel eraf draait. Beide verminderen de werkzaamheid van bepaalde ingrediënten in je huidverzorging. Verder blijft het product zo niet heel schoon. Kies daarom het liefst voor een ondoorzichtige pompverpakking die luchtdicht is. Een tubeverpakking is ook prima, maar daar kan nog wel zuurstof bij. Bij actieve ingrediënten als vitamine A en C is een licht- en luchtdichte pompverpakking écht beter, omdat die antioxidanten extreem gevoelig voor zuurstof zijn.

 
 
 

Tip 2: Koel bewaren

We blijven nog even bij vitamine A en C. Die antioxidanten zijn extra gevoelig voor warmte: de werkzaamheid zal er snel door verminderen. In het geval van vitamine C zal je crème uiteindelijk bruin kleuren. Als je producten met deze ingrediënten op voorraad hebt, kun je die dus ook het beste in de koelkast bewaren. Op die manier weet je zeker dat de producten werkzaam blijven. Als je badkamer heel warm wordt is het aan te raden om je skincare met vitamine A en C altijd koel weg te zetten, om ervoor te zorgen dat de producten iets voor je huid kunnen blijven doen.

 
 
 
 

Alles over ingrediënten

 
 

Alles over ingrediënten

 
 

Van de meest voorkomende ingrediënten heb ik op een rijtje gezet wat ze voor je huid kunnen doen, hoe je deze stof op je etiket terugvindt en waar je écht op moet letten. Moet dit ingrediënt bijvoorbeeld in een luchtdichte verpakking zitten en bij welk percentage werkt deze stof?

 
 
 
 

• Allantoïne

Wat doet allantoïne voor je huid?
Allantoïne vind je onder andere in smeerwortel. Dit ingrediënt heeft een hydraterende werking en kan je huid beschermen tegen uitdroging. Ook helpt deze stof je huid om huidcellen makkelijker los te laten. Verder verzacht en kalmeert allantoïne de huid.
 
Voor wie?
Deze stof is heel geschikt voor de gevoelige huid.

 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Allantoïne staat als Allantoin op het etiket.

 
 
 

Hier moet je echt op letten
Percentage
Dit ingrediënt werkt vanaf 0,1% en vind je in cosmeticaproducten terug tot 2%.
 
Verpakking
Allantoïne is een vrij stabiele stof en mag dus ook toegevoegd zijn aan een tubeverpakking die niet luchtdicht is.
 
Opbouwen
Deze stof zit vaak in producten vanwege de kalmerende werking en hoef je dus ook niet op te bouwen.

 
 
 
 

• Amandelzuur

Wat doet amandelzuur voor je huid?
Amandelzuur is een zuur dat je terug kunt vinden in een exfoliant. Zo’n exfoliant helpt je huid om dode huidcellen kwijt te raken. Amandelzuur kan de doffe huid weer fris en egaal maken. Verder kan dit zuur mogelijk ook helpen bij pigmentvlekken. Amandelzuur valt net als glycolzuur onder de Alpha Hydroxy Acids (AHA’s). Amandelzuur geeft iets minder snel huidirritatie dan glycolzuur, omdat de moleculen wat groter zijn.

 
 

Voor wie?
Amandelzuur is heel geschikt voor de wat oudere en/of drogere huid, die ook gevoelig is.

 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Amandelzuur kun je op de ingrediëntenlijst terugvinden als Mandelic Acid.

 
 
 

Hier moet je echt op letten
Percentage
Als je een exfoliant met amandelzuur dagelijks gebruikt dan moet er 5 – 10% amandelzuur in je product zitten. In peelings bij de huidtherapeuten vind je ook wel hogere percentages.
 
Verpakking
AHA’s zijn heel stabiel, dus een tube- of niet luchtdichte pompverpakking is prima.
 
Opbouwen
Exfolianten kunnen je huid in het begin een beetje irriteren, zeker bij een gevoelige huid. Het is dus belangrijk om het gebruik van een thuispeeling rustig op te bouwen. Begin eerst met om de dag en voer de frequentie langzaam op.
 
Zonnebrand is extra belangrijk
Exfoliëren maakt je huid gevoeliger voor uv-straling, zorg er dus voor dat je je insmeert als je naar buiten gaat en breng een nieuw laagje aan als je buiten blijft.

 
 
 
 

Ingrediënten cosmetica

 
 
 

• Azelaïnezuur

Wat doet azelaïnezuur voor je huid?
Antioxidant azelaïnezuur vind je van nature in de huid, maar ook in tarwe, rogge en gerst. Azelaïnezuur zorgt voor het behoud van een goede talgproductie, geeft je een egale, stralende huid en kan pigmentvlekken na puistjes lichter maken. Ook helpt dit zuur bij puistjes, roodheid en bultjes.
 
Voor wie?
Deze stof werkt goed bij een onrustige huid, bijvoorbeeld met puistjes, roodheid of bultjes. Ook als je huid geen gelijkmatige teint heeft, kan dit zuur helpen.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Op de verpakking vind je azelaïnezuur als Azelaic Acid terug. In mijn Azelaic Acid Serum zit een andere vorm van azelaïnezuur, die niet de irritatie en uitdroging geeft, die de ‘gewone’ Azelaic Acid kan veroorzaken. Deze vorm verzacht en hydrateert de huid juist. Het gaat om Potassium Azeloyl Diglycinate.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
In huidverzorgingsproducten voegen producenten tot 10% azelaïnezuur toe. Je kunt hogere concentraties vinden bij de apotheek, maar die hogere doses kunnen flink uitdrogend en irriterend werken op je huid. Veel onderzoeken naar azelaïnezuur zijn gedaan met 20% van deze stof of 5% in combinatie met andere stoffen. Bij de variant die in het Azelaic Acid Serum zit – Potassium Azeloyl Diglycinate – is het advies om 3 tot 10% van de actieve stof toe te voegen. In het serum zit 6,25% van de actieve stof.
 
Verpakking
Is het een goed product? Dan bevat het vast naast azelaïnezuur ook nog andere vitamines. In dat geval is het belangrijk dat dit ingrediënt in een airless pompverpakking zit.
 
Opbouwen
Cosmetica met azelaïnezuur, in welke vorm dan ook, moet je altijd heel rustig opbouwen. Je huid moet eerst even wennen aan deze stof. Je huid kan in het begin zelfs wat onrustiger worden. Geef een huidverzorgingsproduct met azelaïnezuur altijd acht weken de tijd om je huid te verbeteren.
 
Zonnebrand is extra belangrijk
Exfoliëren maakt je huid gevoeliger voor uv-straling, zorg er dus voor dat je je insmeert als je naar buiten gaat en breng een nieuw laagje aan als je buiten blijft.

 
 
 
 

• Bètaglucaan

Wat doet bètaglucaan voor je huid?
Bètaglucanen worden onder andere gewonnen uit gist of haver. Verlies van vocht door de huid wordt met deze stof tegengegaan, omdat deze stof een laagje vormt op de huid. Verder hydrateert bètaglucaan de huid. Ook kan deze stof de huid kalmeren en haar stevig houden. Bètaglucaan is door al deze mooie eigenschappen dus een heel fijn ingrediënt bij puistjes, roodheid of fijne rimpels. Ook werkt bètaglucaan als antioxidant en kan daardoor mogelijk schade voorkomen door bijvoorbeeld zonblootstelling (maar het is natuurlijk geen vervanging van zonnebrandcrème).
 

Voor wie?
Deze stof is erg geschikt voor de wat oudere, de onrustige én de gevoelige huid.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Bètaglucaan vind je op je verpakking als Sodium Carboxymethyl Betaglucan of Beta-Glucan.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Bètaglucaan werkt vanaf 0,02% in je huidverzorgingsproduct en er zit meestal tot 1% in cosmeticaproducten.
 
Verpakking
Bètaglucaan hoeft niet verpakt te zijn in een luchtdicht pompje, een tubeverpakking is ook prima.
 
Opbouwen
Ook dit kalmerende ingrediënt hoef je niet op te bouwen, maar mag je gewoon meteen elke dag op je gezicht aanbrengen.

 
 
 
 

Ingrediënten

 
 
 

• Glycerine

Wat doet glycerine voor je huid?
In plantaardige oliën zit van nature glycerine. Deze stof staat vooral bekend om de uitstekende hydraterende eigenschappen. Dit ingrediënt trekt namelijk water aan en kan op deze manier de huid hydrateren. Verder beschermt deze stof de huid tegen uitdroging.
 

Voor wie?
Ga op zoek naar skincare met glycerine als je een droge huid hebt.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Glycerine staat als Glycerin op het etiket van je skincare.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Glycerine werkt al in heel lage percentages. Je kunt glycerine in consumentenproducten tegenkomen in allerlei concentraties.
 
Verpakking
Dit is een heel stabiele stof en mag dus gewoon in een tube- of pompverpakking verpakt zijn.
 
Opbouwen
Glycerine hoef je niet langzaam op te bouwen: dit ingrediënt mag je gelijk elke dag aanbrengen op je huid.

 
 
 
 

• Glycolzuur

Wat doet glycolzuur voor je huid?
Glycolzuur valt onder de groep fruitzuren die ook wel Alpha Hydroxy Acids (AHA) worden genoemd. Dit ingrediënt zit in je exfoliant en zorgt ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor je huid een frissere uitstraling krijgt. Verder kan glycolzuur helpen bij fijne lijntjes en oppervlakkige pigmentvlekken. Bovendien kan dit zuur verstopte poriën en mee-eters verminderen en zorgt dit zuur ervoor dat je huid stevig blijft. Ook heeft glycolzuur hydraterende eigenschappen.
 

Voor wie?
Glycolzuur kan iedereen gebruiken, maar is zeker een aanrader bij de wat oudere huid, vanwege de verbetering van fijne lijntjes en pigmentvlekjes. Ook bij een droge huid is glycolzuur heel geschikt, omdat glycolzuur de huid ook hydrateert.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Op je cosmetica vind je deze stof terug onder de Engelse naam Glycolic Acid.

 
 
 

Hier moet je echt op letten
Percentage
In cosmeticaproducten vind je glycolzuur in percentages van 1 tot 10%. Als je graag iets wilt doen aan oppervlakkige pigmentvlekken moet je op zoek naar een exfoliant met minstens 8% glycolzuur. Vanaf 5% houdt dit ingrediënt de huid stevig. Je vindt glycolzuur ook nog wel in hogere percentages, maar dan alleen bij peelingbehandelingen die worden uitgevoerd door de huidtherapeut.
 
Verpakking
Glycolzuur is een stabiel ingrediënt. Dit betekent dat een luchtdichte verpakking niet nodig is. Maar vaak zitten er in een product met glycolzuur andere mooie ingrediënten waarvoor een airless verpakking wél een goed idee is.
 
PH-waarde
Als je wilt dat glycolzuur daadwerkelijk werkt moet de hele formulering een pH-waarde hebben van rond de 3 – 4. Als dit niet zo is, wordt het zuur geneutraliseerd en werkt het product niet meer. De pH-waarde van je product kun je navragen bij de producent.
 
Opbouwen
Glycolzuur is vooral heel geschikt voor de huid die niet zo gevoelig is. Glycolzuur dringt namelijk redelijk diep door in de huid en kan daardoor goed zijn werk doen, maar dit kan de gevoelige huid irriteren. Andere opties voor de gevoelige huid: een exfoliant met salicylzuur, amandelzuur of melkzuur. Het is bij elke exfoliant van belang dat je die rustig opbouwt. Gebruik het product bijvoorbeeld eerst om de dag.
 
Zonnebrand is extra belangrijk
Omdat je de dode huidcellen verwijdert, is je huid wat kwetsbaarder voor uv-straling. Breng dus een goede zonnebrandcrème aan om je huid te beschermen tegen de zon.

 
 
 
 

Havermoutextract

 
 
 

• Havermoutextract

Wat doet havermoutextract voor je huid?
Havermoutextract bestaat uit verschillende stofjes die allemaal iets anders doen. De koolhydraten en eiwitten leggen een beschermende laag op je huid, waardoor de huid minder vocht verliest. De eiwitten houden de pH-waarde van de huid op peil. De vetten in het havermoutextract zorgen er net als de koolhydraten voor dat de huid minder water verliest. De vezels in havermout, vooral bètaglucaan, hydrateren de huid. Ook zitten er saponinen in havermout, die de huid reinigen, en vitaminen en flavonoïden die de huid kalmeren. Tot slot werkt havermoutextract ook nog eens als antioxidant. Havermoutextract kan je huid dus kalmeren, beschermen, verzachten én hydrateren. Bovendien helpt dit stofje bij roodheid.
 

Voor wie?
Een heel prettig ingrediënt bij droogte of als je huid het (tijdelijk) moeilijk heeft.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Havermoutextract vind je op je cosmeticaverpakking terug onder de naam Avena Sativa Kernel. Of er staat in plaats van het woord Kernel Extract, Flour, Meal, Oil of Proteïn. Het hangt er maar net vanaf welk deeltje van havermout gebruikt is in het product. Deze verschillende onderdelen van havermout doen allemaal net iets anders, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Maar ze zullen je huid kalmeren, beschermen én verzachten.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Als er 1 tot 10% van deze stof in je product zit, dan heeft het havermoutextract verzachtende eigenschappen. Een hoger percentage is ook prima.
 
Verpakking
Havermoutextract is een heel stabiele stof en dat betekent dat het dus niet in een luchtdichte verpakking hoeft te zitten.
 
Opbouwen
Havermoutextract werkt vooral heel verzachtend voor je huid en kun je daarom zonder problemen onmiddellijk elke dag aanbrengen.

 
 
 
 

• Hyaluronzuur

Wat doet hyaluronzuur voor je huid?
Hyaluronzuur bindt grote hoeveelheden vocht en zorgt daardoor voor hydratatie én volume in de huid. Overigens zit hyaluronzuur ook gewoon al in je huid. Maar als we ouder worden, neemt dit ingrediënt steeds verder af. Bijsmeren is dan een goede optie. Hierdoor kun je fijne lijntjes verminderen en de hydratatie en de elasticiteit van de huid verbeteren. Dit resultaat is alleen wel tijdelijk.
 

Voor wie?
Hyaluronzuur is een geweldig ingrediënt voor de droge én de wat oudere huid.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Vaak vind je dit ingrediënt op de verpakking terug onder de Engelse benamingen: Sodium Hyaluronate of Hyaluronic Acid.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Hyaluronzuur werkt al in kleine hoeveelheden, een percentage van 0,1% bijvoorbeeld. Je vindt hyaluronzuur in cosmeticaproducten in concentraties tot 2%. Juist omdat er zo weinig van nodig is in je product, kan dit ingrediënt best laag op de ingrediëntenlijst (INCI) staan.

 
Verpakking
Hyaluronzuur is erg stabiel en hoeft dus niet in een luchtdichte verpakking te zitten.
 
Opbouwen
Hyaluronzuur is een ingrediënt dat je niet hoeft op te bouwen, want het wordt over het algemeen goed verdragen door de huid.

 
 
 
 

Ingrediënten

 
 
 

• Melkzuur

Wat doet melkzuur voor je huid?
Melkzuur is net als amandelzuur en glycolzuur een AHA (Alpha Hydroxy Acid). Melkzuur heeft vergeleken met deze andere fruitzuren de grootste moleculen, waardoor je minder kans hebt op irritatie. Wel kan het daardoor wat langer duren voordat je effect ziet. Net als de andere zuren verwijdert melkzuur dode huidcellen van je gezicht, waardoor je huid stralend en fris wordt. Verder helpt melkzuur bij pigmentvlekken en fijne lijntjes.
 

Voor wie?
Melkzuur is heel geschikt voor de wat drogere en oudere huid. Ook als je huid gevoelig is, is melkzuur een goede optie.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Op het etiket staat melkzuur als Lactic Acid.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
In producten voor dagelijks gebruik is 5 – 10% een mooi percentage. Je kunt dit zuur ook vinden bij de huidtherapeut, daar wordt dit zuur meestal toegepast in combinatie met andere zuren.

 
Verpakking
Fruitzuren zijn niet heel gevoelig voor lucht, licht en vocht, waardoor melkzuur ook gewoon verpakt mag zijn in een tube.
 
Opbouwen
Alle exfolianten kunnen in het begin wat irritatie geven op de huid. Het is daarom belangrijk om ook melkzuur rustig op te bouwen. Gebruik dit zuur eerst om de dag. Daarna kun je het rustig opbouwen naar elke dag.
 

Zonnebrand is extra belangrijk
De huid wordt door exfoliëren gevoeliger voor zonlicht en dus voor zonschade. Breng dus een laag zonnebrandcrème aan als je naar buiten gaat en herhaal dit als je buiten blijft.

 
 
 
 

• Panthenol

Wat doet panthenol voor je huid?
Panthenol, ook wel bekend als provitamine B5, hydrateert de huid en heeft bovendien een kalmerende werking. Ook kan deze stof helpen bij roodheid.
 

Voor wie?
Een heel prettige stof voor de huid die het tijdelijk moeilijk heeft.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Dit ingrediënt staat gewoon als Panthenol op de verpakking.

 
 
 

Hier moet je echt op letten
Percentage
Panthenol werkt bij een percentage van 1 – 5%. In veel producten zit een lager percentage.

 
Verpakking
Dit ingrediënt hoeft niet in een luchtdichte verpakking te zitten.
 
Opbouwen
Deze provitamine is juist verzachtend voor je huid en hoef je dus niet op te bouwen.

 
 
 
 

Q10

 
 
 

• Q10

Wat doet Q10 voor je huid?
Co-enzym Q10 is een antioxidant. Deze stof kan, net als andere antioxidanten als vitamine C en E, vrije radicalen wegvangen die in je huid ontstaan door normale lichamelijke processen of door bijvoorbeeld zonblootstelling. Deze vrije radicalen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor huidveroudering. Q10 zorgt voor het behoud van stevigheid in je huid. Verder zijn er studies die laten zien dat deze stof rimpeltjes kan verminderen.
 

Voor wie?
Q10 is een heel geschikt ingrediënt voor de wat oudere huid, omdat het anti-aging werkt.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Deze stof vind je op de verpakking van je skincare als Q10.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
In studies met positieve resultaten werkte Q10 al anti-aging bij percentages van 0,3% en 1%. Bij Q10 kun je aan de crème (een beetje) zien of er genoeg van de stof in je crème zit om écht huidverjongend te kunnen werken. Q10 maakt je crème namelijk geel, dus als je product spierwit is dan is die helaas niet werkzaam. Hoe geler de crème, hoe meer Q10 in het product. Maar helaas voegen sommige producenten lichtgele kleurstof toe om te maskeren dat de concentratie Q10 te laag is in het product. Dus hoe geel het product is, zegt daardoor helaas niet álles over de werkzaamheid.

 
Verpakking
Q10 is gevoelig voor zuurstof en blijft het langste werkzaam als de stof in een luchtdichte pompverpakking zit.
 
Opbouwen
Q10 hoef je niet op te bouwen en kun je dus meteen elke dag gebruiken.
 
Combineer met vitamine C en E
Q10 werkt vooral goed in combinatie met andere antioxidanten als vitamine C en E.

 
 
 
 

Ingrediënten

 
 
 

• Salicylzuur

Wat doet salicylzuur voor je huid?
Het zuur salicylzuur, dat behoort tot de Bèta Hydroxy Acids (BHA’s), is hét ingrediënt bij puistjes of onzuiverheden. Salicylzuur werkt exfoliërend en zorgt er dus voor dat de huid makkelijker huidcellen verliest. Als die ophopen kan je huid namelijk dof worden. Als je regelmatig exfolieert wordt de huid frisser en egaler. Salicylzuur is vet oplosbaar, wat betekent dat het makkelijk talg kan verwijderen uit de poriën. Hierdoor is het een fijne stof bij verstopte poriën en mee-eters.
 

Voor wie?
Salicylzuur is vooral heel geschikt als je huid wat vetter is of als je last hebt van onzuiverheden.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Op de verpakking vind je salicylzuur als Salicylic Acid.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Als je wilt dat salicylzuur goed werkt heb je een concentratie van 0,5 tot 2% nodig. Voor leave on-cosmeticaproducten is tot 2% toegestaan, omdat anders de kans op irritatie toeneemt. Rinse off-producten mogen maximaal 3% salicylzuur bevatten. Overigens werkt salicylzuur ook in hogere concentraties goed, maar die vind je alleen in peelings bij de huidtherapeut.

 
Verpakking
Salicylzuur is niet extreem gevoelig voor lucht, licht en warmte. Daarom mag dit ingrediënt gewoon in een pompje zitten dat niet airless is. Toch is een luchtdichte verpakking wel fijn, omdat salicylzuur soms gecombineerd wordt met ingrediënten die wél gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf.
 
Opbouwen
Het is heel belangrijk om dit ingrediënt rustig op te bouwen. Exfolieer je huid bijvoorbeeld eerst om de dag en voer de frequentie daarna langzaam op.
 
Zonnebrand is extra belangrijk
Zorg ervoor dat je je huid goed beschermt tegen de zon, exfoliëren maakt je huid namelijk wat gevoeliger voor uv-straling.

 
 
 
 

Ingrediënten cosmetica
 
 
 

• Ureum

Wat doet ureum voor je huid?
Dit ingrediënt werkt exfoliërend: het helpt dode huidcellen verwijderen. Verder kan ureum de huidbarrière en de vochthuishouding goed houden.
 

Voor wie?
Ureum is heel geschikt voor de zeer droge huid (met schilfertjes).
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Op de verpakking vind je ureum als Urea.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Dit ingrediënt werkt in percentages van 5 – 40%, maar skincare met 40% ureum kom je niet of nauwelijks tegen.

 
Verpakking
Ureum hoeft niet airless verpakt te worden. Een pomp- of tubeverpakking is voor deze stof voldoende.
 
Opbouwen
Deze stof hoef je niet op te bouwen, zeker niet in de lagere percentages die je vaak tegenkomt in cosmetica.

 
 
 
 

• Vitamine A

Wat doet vitamine A voor je huid?
Deze antioxidant staat vooral bekend om zijn huidverjongende eigenschappen. De vitamine helpt fijne lijntjes verminderen, zorgt ervoor dat de huid stevig blijft en vertraagt de vorming van nieuwe rimpeltjes. Deze antioxidant is verder heel effectief bij vergrote, verstopte poriën en onzuiverheden. Bij langdurig gebruikt maakt dit ingrediënt de huid gladder en egaler.
 

Voor wie?
Vitamine A is dus perfect voor de wat oudere huid, omdat deze antioxidant anti-aging werkt. Maar ook voor de jongere, onrustige huid is vitamine A heel geschikt. Deze stof kan de huid namelijk gladder maken en helpt bij verstopte poriën en puistjes.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Van vitamine A zijn er heel veel verschillende vormen, die noem je ook wel retinoïden. Maar ze zijn niet allemaal stabiel en sommige geven snel huidirritatie. De vorm die je het vaakst tegenkomt is retinol, deze stof is heel instabiel en kan flink irriteren. In het Vitamin A Serum gebruik ik een andere vorm van vitamine A: hydroxypinazolone retinoate. Deze stof is stabiel, effectief en mild en kun je daardoor dagelijks aanbrengen.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
In studies die een anti-aging-effect lieten zien voor retinol werden er percentages van 0,4% tot 1% gebruikt. In Europa is de aanbevolen bovengrens 0,3%. Er zijn hogere concentraties te vinden, maar die kunnen wel sneller irritaties geven. De stof die het Vitamin A Serum bevat, hydroxypinacolone reinoate, is werkzaam bij 0,1 – 0,2%. In het Vitamin A Serum zit 2% van de grondstofblend (granactive reinoid). Dit is 0,2% van de actieve stof.

 
Verpakking en bewaren
Vitamine A is heel gevoelig voor zuurstof, warmte en licht. Zorg er dus voor dat je product in een luchtdichte pompverpakking zit. Als je een serum met vitamine A op voorraad hebt, bewaar dit dan in de koelkast. Als het in je badkamer heel warm wordt, kan het verstandig zijn om ook het product dat je in gebruik hebt koel weg te zetten.
 
Opbouwen gebruik
Je huid moet in het begin even wennen aan vitamine A. Bouw het gebruik van een product met dit ingrediënt erin dus heel rustig op. Begin met twee keer per week, als dit goed gaat, kun je het om de dag gebruiken en uiteindelijk elke dag, als je huid er goed op reageert.

 
 
 
 

Ingrediënten

 
 
 

• Vitamine B3 (niacinamide)

Wat doet vitamine B2 (niacinamide) voor je huid?
Vitamine B3, waarschijnlijk beter bekend als niacinamide, is de laatste jaren heel populair. En gek is dat niet. Niacinamide kan heel veel voor je huid doen: de vitamine werkt kalmerend, helpt bij roodheid en zorgt ervoor dat de talgproductie goed blijft. Bij een onrustige of vette huid kan deze stof dus heel veel doen. Verder kan niacinamide ervoor zorgen dat pigmentvlekken lichter worden. Als je huid heel gevoelig is en je exfolianten (thuispeelings) slecht verdraagt, dan kun je niacinamide gebruiken. Deze stof werkt namelijk licht exfoliërend.
 

Voor wie?
Niacinamide is een echte alleskunner en daardoor voor iedereen geschikt.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Dat is simpel: op de flacon zal niacinamide staan.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Om je huid te verzorgen of kalmeren is 0,2% voldoende. Maar als je wilt dat niacinamide tegen puistjes of pigmentvlekken helpt, kies je voor een hoger percentage (tot 10%).

 
Verpakking
Niacinamide is niet heel gevoelig voor warmte of zuurstof, dus een tubeverpakking (die niet luchtdicht is) kan voor een product met vitamine B3 erin prima.
 

Opbouwen
Ik raad je aan om rustig te beginnen met skincare met hogere concentraties niacinamide erin. Je huid moet namelijk eerst even wennen aan dit ingrediënt, anders kun je last krijgen van roodheid in je gezicht.

 
 
 
 

• Vitamine C

Wat doet vitamine C voor je huid?
Vitamine C is een van die ingrediënten die je vaak tegenkomt in anti-agingproducten. Deze antioxidant is namelijk een stof die vrije radicalen ‘wegvangt’. Dat zijn reactieve zuurstofdeeltjes die uiteindelijk zorgen voor huidveroudering. Deze deeltjes ontstaan bij allerlei processen in het lichaam maar ook bij zonblootstelling, vervuiling en roken. Ook is vitamine C betrokken bij de collageenaanmaak in de huid en helpt op die manier de stevigheid van de huid te behouden. Verder kan deze vitamine pigmentvlekjes lichter maken en helpen bij puistjes.
 

Voor wie?
Voor de wat oudere huid is vitamine C hét ingrediënt om te gebruiken, maar ook bij roodheid in het gezicht of als je last hebt van puistjes is vitamine C een goede stof. Wil je je huid jong houden? Dan kan dit ingrediënt ook helpen.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Vitamine C komt voor in veel verschillende vormen. De meest werkzame vorm is L-ascorbic Acid (ascorbinezuur). Maar deze stof heeft ook veel nadelen. De stof is namelijk heel gevoelig voor licht, zuurstof en vocht. Hierdoor kan dit ingrediënt snel zijn werkzaamheid verliezen en soms zelfs een negatieve werking hebben op je huid. Daarom gebruiken veel fabrikanten derivaten. Dit zijn stoffen met een extra deeltje, waardoor vitamine C stabieler (werkzamer) blijft. Deze varianten zullen de huid ook minder irriteren. Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Tetraisopalmitate en Ascorbyl Palmitate zijn voorbeelden van derivaten.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Ascorbyl Tetraisopalmitate werkt volgens onderzoek al bij pigmentvlekjes op de handen bij een concentratie van 1,5%.
 

Verpakking en bewaren
Ook de meest stabiele vormen van vitamine C blijven gevoelig voor zuurstof. Als je dus een product met vitamine C wilt gebruiken moet de stof wel in een luchtdichte pompverpakking zitten. Ook kan deze vitamine, net als vitamine A, niet goed tegen warmte. Zet dit product dus koel weg als je het niet gebruikt en je badkamer heel warm wordt.
 

Opbouwen
Producten met antioxidanten als vitamine C moet je heel rustig opbouwen. Je huid moet echt even aan deze vitamine wennen.
 
Mét vitamine E
Vitamine C en E zijn een gouden combinatie. Samen werken ze effectiever dan alleen. Kies dus zeker voor een product met vitamine C waaraan ook vitamine E is toegevoegd.

 
Check de plek op de ingrediëntenlijst
Af en toe wordt vitamine C als booster voor de conservering gebruikt, dan zal deze vitamine natuurlijk niet de mooie eigenschappen hebben die je wilt. Als het ingrediënt helemaal onderaan de INCI-lijst staat is het in het product als booster gebruikt.
 

Pas op met hoge concentraties
Meer is niet altijd beter. Als je heel hoge concentraties vitamine C gebruikt kun je last krijgen van huidirritaties, wat ook weer de vorming van vrije radicalen stimuleert.

 
 
 
 

Ingrediënten

 
 
 

• Vitamine E

Wat doet vitamine E voor je huid?
Deze vitamine is noodzakelijk voor je huid: het is de meest voorkomende vitamine in de huid. Je vindt de stof vooral in de bovenste laag van de huid, die met dode huidcellen. Deze vitamine beschermt de huid en zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt en dat er minder makkelijk celschade kan ontstaan. Ook weten we dat vitamine E samen met vitamine C ervoor kan zorgen dat pigmentvlekken oplichten. Nog een pluspunt van deze vitamine: andere werkzame ingrediënten werken beter als er ook vitamine E in het product zit.
 

Voor wie?
Vitamine E is een aanrader voor de crème onder je zonnebrand – zeker in combinatie met vitamine C. Samen bieden ze de huid een extra vangnetje tegen uv-straling. Ook als je een droge huid hebt is vitamine E een fijn ingrediënt.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Alpha-tocopherol werkt het beste, maar omdat dit ingrediënt niet zo stabiel is gebruiken veel fabrikanten esters. Dit betekent dat ze een extra stukje aan de stof plakken om die stabieler te krijgen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld Tocopheryl Acetaat.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
In je product moet minimaal 0,5% vitamine E zitten om werkzaam te kunnen zijn voor de huid. Ook moeten er andere antioxidanten aan het product zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat de formulering werkzaam en stabiel is. De maximale concentratie is 1%. Alles daarboven kan zorgen voor huidirritatie.
 

Verpakking
Heb je een mooi product in handen? Dan bevat het naast vitamine E vast ook nog veel andere vitamines. Kies dan het liefst voor een luchtdichte pompverpakking.
 

Opbouwen
Je kunt deze vitamine gewoon meteen elke dag gebruiken.
 

Soms niet werkzaam als antioxidant
Vitamine E zit in heel veel cosmeticaproducten onder de naam Tocopherol. Maar niet in al die producten heeft vitamine E ook daadwerkelijk een antioxidantwerking. Soms is dit ingrediënt alleen toegevoegd om een boost te geven aan de conservering en dan is er niet meer dan 0,1% nodig. Dan werkt vitamine E ook niet meer als antioxidant voor je huid.

 
 
 
 

• Zoethoutwortelextract

Wat doet zoethoutwortelextract voor je huid?
Zoethoutwortelextract kalmeert de huid. Heel prettig bij roodheid en puistjes. Ook heeft het extract een antioxidantwerking, waardoor dit ingrediënt je huid kan beschermen tegen vrije radicalen die ontstaan bij allerlei processen in je lichaam, maar ook bij roken en zonblootstelling. Verder is aangetoond dat zoethoutwortelextract oppervlakkige pigmentvlekken lichter kan maken.
 

Voor wie?
Dit extract is uitermate geschikt voor de onrustige of gevoelige huid. Verder kan zoethoutwortel helpen bij pigmentvlekjes.
 
 

Zo vind je deze stof op de verpakking
Op de ingrediëntenlijst vind je zoethoutwortelextract onder de benaming van de plant in het Latijn: Glycyrrhiza Glabra. Maar soms zie je dit extract ook terug op de INCI als Dipotassium Glycyrrhizate of Glycyrrhetinic Acid.

 
 
 
Hier moet je echt op letten
Percentage
Voor een goede werking van de stof is 0,2 tot 2% in je producten nodig.
 

Verpakking
Zoethoutwortelextract is een heel stabiel ingrediënt en hoeft dus niet airless verpakt te worden.
 

Opbouwen
Zoethoutwortelextract staat vooral bekend om zijn kalmerende werking, waardoor rustig opbouwen niet nodig is.
 

 
 
 
 

Ingrediënten die je wilt vermijden in je huidverzorging

 
 

Ingrediënten die je wilt vermijden

 
 

Niet alle ingrediënten wil je op je huid smeren, want sommige stoffen doen meer kwaad dan goed. Ik vertel je welke stoffen je beter kunt vermijden én waarom.

 
 
 
 

• Alcohol (maar sommige juist wel!)

Waarom liever niet?
Alcohol kom je vaak tegen in cosmetica. De redenen? Om het product langer houdbaar te houden of om vaste stoffen, zoals sommige zonnefilters, te kunnen oplossen. Verder kan alcohol als ‘ontvetter’ worden gebruikt. Daarmee los je het vettige laagje van de huid op, waardoor je huidbarrière een beetje beschadigd raakt. Je huid wordt hierdoor droger, doordat er op die manier makkelijk vocht uit de huid kan verdampen. Het is niet zo erg als dat een keer gebeurt, maar op een gegeven moment wordt het lastig voor je huid om te herstellen. Werkzame stoffen kunnen wél beter doordringen in de huid. Dat is positief voor fijne stoffen als vitamine C, maar dit betekent ook dat bacteriën en irriterende stoffen gemakkelijker in de huid komen en problemen kunnen veroorzaken.
 

Deze alcoholsoorten wil je niet op je huid smeren
Kies bij voorkeur niet voor producten met hoge concentraties alcohol. Hoe je een hoge dosis herkent? Dan staat dit ingrediënt als eerste, tweede of derde stof op de ingrediëntenlijst. Vooral in toners en tonics vind je deze stof terug. Ook zie je alcohol nog weleens in zonnebrandcrèmes. Voorbeelden van veelvoorkomende ‘verkeerde’ alcoholsoorten: Alcohol Denat, Ethanol Denat, Ethyl Alcohol, Isopropyl Alcohol en Benzyl Alcohol.
 

Goede soorten alcohol bestaan ook
Je hoeft niet alle producten met alcohol te vermijden. Juist niet. Er zijn namelijk ook ‘vettige’ alcoholsoorten die juist goed zijn voor je huid. Deze stoffen sluiten het vocht in en verzachten je huid. Deze alcoholsoorten zijn juist lief voor je huid: Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Lanolin Alcohol, Stearyl Alcohol en Myristyl Alcohol.

 
 
 
 

• Parfumstoffen

Waarom liever niet?
Ja, parfum geeft een lekkere geur aan je cosmetica, maar verder doet het niets goeds voor je huid. Integendeel. Als je regelmatig producten gebruikt met parfumstoffen kun je last krijgen van irritatie, allergische reacties of contacteczeem. En draag zeker geen geparfumeerd product op je huid als je de zon ingaat. Je huid kan hierdoor versneld verouderen en je kunt er zelfs pigmentvlekken aan overhouden. Parfumstoffen kun je dus beter overslaan in je huidverzorging.
 

Deze geurstoffen kun je beter vermijden
Op de ingrediëntenlijst vind je parfum als Parfum of Fragrance terug. Fabrikanten hoeven niet op het etiket te zetten welke geurstoffen ze precies hebben toegevoegd aan je potje crème. Dus er kunnen heel veel parfumstoffen in je product zitten zonder dat je dat terugziet op de ingrediëntenlijst. Ook zijn er geurstoffen die wél op de verpakking moeten staan. Dit zijn stoffen die bij veel mensen zorgen voor reacties op de huid. Dat geldt voor deze stoffen: Geraniol, Linalool, Citronellol, D-limonene, Eugenol, Lilial (butylphenyl methylpropional), Citral, Hexyl cinnamal, Benzyl salicylate, Coumarin, Lyral (hydroxyisohexyl-3-cyclohexene carboxaldehyde), Benzyl benzoate, Isomethylionon, Hydroxycitronellal, Benzyl alcohol, Cinnamyl alcohol, Isoeugenol, Amyl cinnamal, Cinnamal, Farnesol, Benzyl cinnamate, Oak moss, Anisyl alcohol, Amylcinnamyl alcohol, Methyl heptine carbonate en Tree moss.
 
 
 

Essentiële oliën

 
 
 

• Essentiële oliën

Waarom liever niet?
Essentiële oliën worden gewonnen uit onder andere stengels, wortels, zaden en (fruit)schillen. Deze oliën worden vaak aan cosmeticaproducten toegevoegd vanwege de geur. Helaas kunnen deze stoffen ook allergische reacties en irritatie geven op de huid. En vooral citrusvruchten staan erom bekend dat ze problemen opleveren in combinatie met zonlicht.
 

Deze essentiële oliën kun je beter vermijden
Je vindt essentiële oliën niet als ‘parfum’ terug op de verpakking, in plaats daarvan staat de plant waar de olie uit gewonnen is op de verpakking. Van 79 oliën weten we dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken. De volgende etherische oliën zijn het meest voorkomend en kun je beter niet op je huid gebruiken: Bergamot, Eucalyptus, Camphor, Lavender, Geranium, Witch Hazel, Ylang Ylang, Jasmine, Rosemary, Sandalwood, Lemongrass, Citrus en Cinnamon.

 
 
 
 

• Te sterke wasstoffen

Waarom liever niet?
In alle reinigers, zoals je douchegel, shampoo, gezichtsreiniger en handzeep, zitten wasstoffen (ook wel surfactants genoemd). Samen met water kunnen wasstoffen olie of vet oplossen en zo je huid en haar reinigen. Surfactants zijn dus nodig om je huid te kunnen reinigen, maar niet alle wasstoffen zijn even zacht voor je huid.
 

Deze te sterke wasstof kun je beter vermijden
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) kun je beter laten staan, die stof is erg irriterend en wordt zelfs in onderzoek gebruikt om een deel van de huid een beetje te beschadigen, waarna het kalmerende effect van een huidverzorgingsproduct kan worden getest. SLS wordt door de slechte naam minder toegepast, maar bekijk altijd even de verpakking, zeker die van shampoos. Let op! Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is wel echt iets anders dan Sodium Laureth Sulfate (SLES). Die laatste is ook een wasstof, maar deze is veel minder irriterend. Als je huid echt gevoelig is, kun je beter ook geen huidverzorging met SLES gebruiken.

 
 
 
 

• Bepaalde conserveringsmiddelen

Waarom liever niet?
Bewaarstoffen zijn écht nodig in huidverzorging. Want deze middelen beschermen je product tegen besmetting door bacteriën en schimmels. Als er te weinig of geen bewaarmiddelen in je huidverzorgingsproduct zitten, dan kan het product besmet raken. Als je dit op je huid gebruikt, kun je last krijgen van huidinfecties, acne of roodheid. Hoewel bewaarmiddelen dus noodzakelijk zijn, zijn bepaalde bewaarmiddelen niet zo’n goede keuze, omdat je een groter risico loopt op een allergische reactie of irritatie.

 
Deze bewaarmiddelen kun je beter vermijden
Methylisothiazolinone, diazolidinyl urea en triethanolamine raad ik af om te gebruiken. Kies liever voor een product met andere bewaarmiddelen. Maar uiteindelijk kun je alsnog beter kiezen voor een product mét deze bewaarstoffen dan een product dat geen conservering bevat.

 
 
 
 

• Bepaalde zonnefilters

Waarom liever niet?
Zonnefilters beschermen de huid tegen de zon. Maar sommige uv-filters kun je beter vermijden, want die kunnen – gek genoeg – slecht tegen zonblootstelling en kunnen dan huidproblemen geven. Verder zijn er filters die zorgen voor huidirritatie of voor vrije radicalen. Dit zijn stofjes die uiteindelijk huidveroudering kunnen veroorzaken. Ook zijn er filters die te ver kunnen doordringen in je lichaam en mogelijk hormoonverstorend kunnen werken. Verder bestaan er ook uv-filters die al deze vier eigenschappen bezitten.
 

Deze zonnefilters kun je beter vermijden
Deze uv-filters raad ik af: Benzophenone-3 (oxybenzone), Benzophenone 4 (sulisobenzone), 4-methylbenzylidene Camphor (enzacamene), Homomenthyl Salicylate (homosalate), Ethylhexyl Methoxycinnamate of Octyl Methoxycinnamate (oxtinoxate), Octocrylene, Octyldimethyl PABA / Ethylhexyl Dimethyl PABA (padimate O) en Isoamyl p-Methoxycinnamate (amiloxate). Heb je alleen zonnebrandcrème met één van deze filters in huis? Smeer je dan toch in. Je kunt nog altijd beter een ‘slecht’ product aanbrengen, dan onbeschermd de zon ingaan.

 

➤ Wil je meer weten over goede en slechte zonnefilters? Je leest er hier meer over. In deze blog vind je productadviezen voor zonnebrandcrèmes.

 
 
 
 

natuurlijke ingrediënten

Zijn natuurlijke ingrediënten beter voor je huid?

 
 

Natuurlijke ingrediënten

 
 

Je komt het woord ‘natuurlijk’ inmiddels overal tegen en het lijkt haast wel synoniem te zijn met ‘beter voor je huid’. Klopt dat ook?

 
 
 

Het verschilt per stof

Of natuurlijke ingrediënten beter zijn voor je huid is moeilijk te zeggen. Het is in ieder geval niet zo dat natuurlijk altijd beter is voor je huid. Dit hangt namelijk echt af van het soort stof. Ingrediënten die je vaak tegenkomt in natuurlijke producten zijn lavendel, eucalyptus en citrusachtige stoffen. Deze stoffen doen je huid meer kwaad dan goed. Over essentiële oliën en parfum lees je hierboven meer.

 
 
 

Natural beauties

Ook zijn er natuurlijke ingrediënten die je huid juist mooier kunnen maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor aloë vera, jojoba-olie, magnolia, havermoutextract en zoethoutwortelextract. Deze stoffen kun je alleen maar uit de natuur halen, maar er zijn ook natuurlijke ingrediënten die je na kunt maken.

 
 
 

Is natuurlijk beter dan synthetisch?

Natuurlijke ingrediënten hoef je dus niet uit de natuur te halen, je kunt ze ook namaken. Dan noem je ze synthetische stoffen. De stof is dan natuuridentiek, dit houdt in dat het molecuul precies hetzelfde is als in de natuur. Het maakt voor de werkzaamheid niet uit of een stof uit de natuur komt of natuuridentiek is. Producenten kunnen trouwens nog niet alle stoffen uit de natuur namaken.

 
 
 

Langere werkzaamheid

Soms kunnen producenten ervoor kiezen om het molecuul van zo’n stof uit de natuur een beetje te veranderen, zodat het ingrediënt stabieler is en langer blijft werken. Hierdoor kan zo’n stof vaak meer voor je huid doen.

 
 
 

Hoe goed is ‘natuurlijk’ voor het milieu?

Voor bijna alle bovengenoemde ingrediënten geldt dat ze meestal synthetisch gemaakt worden. Dit is ook milieuvriendelijker. Neem bijvoorbeeld rozenolie. Voor 30 ml natuurlijke rozenolie hebben fabrikanten 280 kilo rozenblaadjes nodig en dus veel grond en water. In de meeste gevallen is een synthetische variant dus beter voor het milieu.

 
 

30 euro korting

Bij aankoop van het 5 Stappenplan

BESTEL NU