Alles wat je moet weten over huidveroudering

Door: Dr. Jetske Ultee
Alles wat je moet weten over huidveroudering

Huidveroudering houd je helaas niet tegen. Zo simpel is het. En bij de een gebeurt dit sneller dan de ander. Dat heeft deels te maken met je genen. En aan dat binnenwerkje kun je niet zo gemakkelijk sleutelen. Maar er zijn ook factoren van buitenaf die de huid sneller oud maken. En daar kun je nog wél wat aan doen.

 

De belangrijkste uitwendige boosdoeners van rimpels zul je misschien al wel kennen: de zon, roken en stress bijvoorbeeld. Maar er zijn er nog wel meer, en bij sommige dingen sta je waarschijnlijk niet eens stil. Dus ik zet alles nog even onder elkaar. En ik vertel je natuurlijk ook hoe je die rimpeltjes en andere tekenen van huidveroudering zo lang mogelijk kunt tegengaan en verminderen.

 

 

Wanneer begint huidveroudering?

 Huidveroudering begint eigenlijk al rond je twintigste. Heel langzaam treden er dan allerlei veranderingen op in de bovenste huidlaagjes. Daar merk je dan vaak nog niet zo veel van. Vanaf een jaar of 35, 40 worden die veranderingetjes langzaam en geleidelijk zichtbaar. Bye smooth skin, hello fronsrimpels, neusplooien en kraaienpootjes.

 

 
Nu loopt dit proces bij iedereen net weer een beetje anders. De snelheid en de manier waarop jouw huid veroudert ligt deels vast in je genen. En die heb je nu eenmaal meegekregen van je ouders. Maar het goede nieuws: de manier waarop je leeft, eet en woont heeft ook invloed. Bedenk dat factoren als zonblootstelling, stress, roken en vervuiling het verouderingsproces in versnellinkje hoger zetten. Dus: hebben je vader en moeder altijd gerookt en veel in zon gezeten en jij doet het tegenovergestelde, dan is de kans groot dat jij ondanks je genen toch minder en minder snel rimpels en huidverslapping krijgt dan zij.

 

 Hoe verloopt het proces van huidveroudering?

Waarom wordt je huid nu eigenlijk slapper als je ouder wordt, maar ook droger en grauwer? Hoe komt het dat je rimpels en plooien krijgt? En waarom gaat je gezicht uiteindelijk steeds meer hangen?

 

Daarbij spelen verschillende processen een rol. Dit gebeurt er in je huid:

 

Bovenste huidlaagje wordt dunner
De huid wordt daardoor kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.
 
Steeds een beetje minder collageen en elastine
Vanaf eind twintig neemt de aanmaak van de steunpilaartjes in je huid ieder jaar met een tot anderhalf procent af. Hierdoor wordt je huid uiteindelijk steeds een beetje minder stevig en elastisch.
 
De talgproductie neemt af
Dat gebeurt zo’n beetje vanaf de overgang, onder invloed van hormoonveranderingen. Hierdoor wordt de huid dus ook nog eens droger en gevoeliger.
 
Verlies botweefsel
Je ziet het zelf, als je ouder wordt verandert je gezichtsstructuur ook geleidelijk. Je jukbeenderen vlakken bijvoorbeeld af, je kaak wordt kleiner en je oogkassen juist groter (lees: wallen). Want je verliest botweefsel.
 
Verlies van volume
Het onderhuidse laagje vet wordt minder en verschuift en verzakt (ook door dat botverlies). En dan neemt ook het spiervolume nog langzaam af …

 
 
Tot zover het technische gedeelte waar je niet echt vrolijk van wordt. Want het resultaat in de spiegel? Je gezicht zal langzaam steeds meer gaan ‘hangen’ en steeds meer rimpels en plooien vertonen.
 

 
Zoals ik hierboven al uitlegde, hangt het een beetje af van je genen hoe en hoe snel deze verouderingsprocessen verlopen. De een zal daardoor sneller tekenen in zijn gezicht dan de ander. En aan deze biologische of intrinsieke veroudering, doe je niet zo veel.

 
Maar omgevingsfactoren dragen ook bij aan het proces van huidveroudering. Zit je bijvoorbeeld vaak in de zon? Rook je? Woon je in een vervuilde stad? Al dat soort externe factoren zorgt voor een versnelde afbraak van het collageen, waardoor de huidveroudering sneller gaat (dat noemen we trouwens de extrinsieke veroudering).
En daar kunnen we nog wel wat aan doen, zoals je ook in de blokjes hieronder zult lezen.

 

Wist je dit?

 

Weet jij waar je de tekenen van huidveroudering vaak het eerste zult zien?

Op je handen!  De huid van je handen is kwetsbaar en veroudert snel.  Daarom verraden handen vaak je ware leeftijd. Lees hier meer.

 

 

Wordt een donkere huid minder snel oud dan een lichte huid?

Over het algemeen kun je stellen dat als je alleen kijkt naar veroudering puur door leeftijd, dan zie je bij mensen van kleur vaak minder duidelijk de tekenen van intrinsieke veroudering. En die tekenen verschijnen ook nog eens een jaar of tien later, blijkt uit onderzoek.

 
 
Beter beschermd tegen de zon
Maar ook in de extrinsieke veroudering zie je verschillen. Een donkere huid bevat meer pigment en is daardoor om te beginnen beter beschermd tegen zonschade zoals rimpels en verlies van elasticiteit. Deze tekenen van huidveroudering verschijnen gemiddeld tien tot twintig jaar later dan bij mensen met een witte huid van dezelfde leeftijd.

 
 
Minder gevoelig voor rimpels en verslapping
Maar er zijn meer verschillen die er samen voor zorgen dat een donkere huid minder gevoelig is voor het vroegtijdig ontstaan van rimpels en verslapping. De structuur van de donkere huid is namelijk ook anders dan die van de lichte huid. De bovenste huidlaag (stratum corneum) is bijvoorbeeld dikker. Deze bestaat uit meer laagjes dode huidcellen. Bovendien is de binding tussen de cellen groter. De huid is hierdoor meer bestand tegen wrijving. Een donkere huid bevat verder ook meer en grotere fibroblasten. Dit zijn cellen die onder meer verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen.

 
 
Bouw van het gezicht
Ieder gezicht is natuurlijk uniek. Daardoor zullen we allemaal weer nét iets anders oud worden. Dat, heeft ook te maken met de bouw en structuren van het gezicht. Liggen je roots in Zuid-Oost Azië of Latijns-Amerika? Dan zullen plooien en rimpels op net wat andere plekken verschijnen dan bij iemand uit bijvoorbeeld Europa of Afrika.

 

➤  Lees meer over de verzorging van de donkere huid:

Waarom insmeren ook voor een donkere huid belangrijk is …

Heeft een donkere huid andere verzorging nodig?

 
 

De belangrijkste oorzaken van vervroegde huidveroudering

 

Omgevingsfactoren kunnen het natuurlijke proces van huidveroudering flink versnellen. Dit zijn de acht belangrijkste oorzaken van vervroegde veroudering:

 

  1. De zon
  2. Hitte en infraroodstraling
  3. Blauw licht
  4. Roken
  5. Luchtvervuiling
  6. Versuikering
  7. Stress
  8. Slaaptekort

 

  1. De zon

Verantwoordelijk voor 80 tot 90% van de tekenen van huidveroudering

Zonnestralen zijn verantwoordelijk voor zo’n tachtig tot negentig procent van de tekenen van (extrinsieke) huidveroudering. In het Engels wordt hiervoor ook de term photoaging gebruikt trouwens. Nu begrijp je misschien ook waarom ik altijd zo benadruk dat zonnebrandcrème echt de beste antirimpelcrème is. Wil je rimpels zo lang mogelijk tegengaan, dan kun je daarmee een grote slag slaan.

 
Zonnebrandcrèmes Dr. Jetske Ultee

 

 
 

Het is daarbij trouwens belangrijk dat je kiest voor een product dat zowel tegen uv B- als uv A-straling beschermt. Want inmiddels weten we dat juist ook die uv A-stralen voor huidschade zorgen. En deze straling gaat trouwens ook deels door wolken en glas.

 

Vroeger wisten we nog niet zo goed wat de zon precies deed met de huid. Maar ik heb het gevoel dat de nieuwe generaties wel snappen dat je niet mooi oud wordt door in de olie op het strand te gaan bakken. Toch blijf ik me erover verbazen dat er nog steeds veel mensen zijn die aan de ene kant veel geld uitgeven aan cosmetica, maar aan de andere kant onbeschermd in de zon liggen of regelmatig onder de zonnebank kruipen om aan hun kleurtje te werken. Dat voelt voor mij toch een beetje als dweilen met de kraan open.

 

Bruin zonder zon
Natuurlijk snap ik dat die sandaaltjes en zomerjurkjes leuker staan met een tintje. Maar gelukkig hebben we inmiddels ook steeds betere manieren om bruin te worden zonder daarvoor in de zon te hoeven bakken (zelfbruiners, supplementen, make-up). In deze blogs vertel ik je hoe je dat het beste kunt doen en met welke producten.

Bruin worden zonder zon, doe je zo
Supplementen waar je bruin van wordt, werken die?

 
 
Insmeren tegen de zon is overigens niet alleen belangrijk als je naar het strand gaat of wanneer je op vakantie in een zonnig land bent. Voor het behoud van een mooie huid zou je dit eigenlijk gewoon iedere dag moeten doen. Want zonlicht is overal; zelfs achter glas. Bekijk deze indrukwekkende foto’s maar eens van de beide gezichtshelften van een chauffeur die jarenlang op de weg zat, en een secretaresse die naast een raam werkte. Dan zie je pas goed wat jarenlange blootstelling aan zonnestralen met de huid doet.

 

➤ Lees ook:  Dit doet de zon met je huid: twee foto’s

 

Zonnevlekken of ouderdomsvlekken

Rimpels zijn niet de enige tekenen van huidveroudering. Ook pigmentvlekken maken de huid ouder. Nu zijn er heel veel verschillende soorten pigmentvlekken. Maar de meest voorkomende zijn de verkleuringen door blootstelling aan de zon. Die noemen we ook wel ouderdomsvlekken. Dit kun je daaraan doen.

 

  1. Hitte en infraroodstraling

Als we het hebben over huidschade en huidveroudering door de zon, dan hebben we het vaak vooral over uv B- en uv A-straling. Maar de zon zendt nog meer soorten straling uit. Zoals zichtbaar licht en infraroodstraling (hitte). En ook die straling heeft effect op de huid. Een voorbeeld. In onderzoek is gezien dat de armen van bakkers vaak meer gerimpeld zijn dan de rest van hun lichaam. Die armen halen namelijk dagelijks heel wat broden en gebak uit hete ovens.

 

➤  Lees ook: Maakt hitte je huid oud?

 

  1. Blauw licht

Moet je je insmeren voor een beeldscherm?
We hebben het hierboven al gehad over uv-straling en infraroodstraling. Maar dan heb je ook nog zoiets als blauw licht. Blauw licht maakt onderdeel uit van het zichtbare licht van de zon. Maar het wordt ook gebruikt in beeldschermen. En daar zitten we tegenwoordig heel wat uurtjes achter. Van zonlicht weten we inmiddels dat je huidveroudering en huidschade oploopt; zelfs achter glas. Maar krijgen we nu ook rimpels van al dat Instagrammen, zoomen en Netflixen?

 
Blauw licht
 
Huidschade door blauw licht?
Daar is al veel onderzoek naar gedaan. Ik heb er zelf ook naar gekeken. En om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: er zijn inderdaad studies die laten zien dat blauw licht schade kan aanrichten aan huidcellen. Blauw licht zorgt onder meer voor vrije radicalen. Maar wat wij hier nu precies van terugzien op de huid is nog moeilijk te zeggen. In de studies werd het blauwe licht namelijk getest op losse huidcellen, dus niet op bijvoorbeeld een gezicht van mensen. Vaak werd ook gewerkt met lichtbronnen die relatief veel blauw licht uitzenden. Nu ben ik trouwens ook studies tegengekomen naar het effect van blootstelling aan tablets of smartphones. Daar werd ik in eerste instantie niet vrolijk van, want een uurtje tablet was al goed voor een flinke toename van vrije radicalen in een huidcel.

 

Toch blijft het de vraag of we deze uitkomsten nu zomaar kunnen vertalen naar het dagelijks leven. Veel mensen hebben hun scherm allang niet meer op volle sterkte staan of ze gebruiken een nachtfilter (night shift). En daarvan weten we gewoon nog niet goed het effect.

 

Wat kun je zelf doen tegen blauw licht?

 

Niet nodig:
Is het een goed idee om je huid te beschermen met speciale blauwlichtfilters of producten tegen een screenface? Die filters bestaan eigenlijk nog niet. Er wordt wel gewerkt aan nieuwe filters.
 

Wel nodig:
Bescherm je tegen die vrije radicalen. En eigenlijk zijn álle antioxidanten daarvoor geschikt, vitamine C, E en niacinamide bijvoorbeeld. Zorg dat ze in je crème zitten. En vergeet je voeding niet. Dus: lekker veel groente en fruit eten.
 

En dit is ook slim:
Zet je scherm vaker uit, zeker in de avond. Want blauw licht heeft ook effect op de slaap. En een goede nachtrust blijft nog altijd een van de beste recepten voor een gezonde, frisse uitstraling.
 

 

  1. Roken

Meer rimpels en een doffere huid door roken

Van roken word je écht sneller oud. Misschien ken je wel de plaatjes van studies naar eeneiige tweelingen waarvan de ene ‘helft’ rookte? Hierop is goed te zien wat roken met de huid kan doen. In a nutshell, door roken krijg je:

 

  • Meer vrije radicalen → huidschade
  • Collageenafbraak → meer rimpeltjes
  • Vertraagde celvernieuwing → doffe uitsraling
  • Verminderde doorbloeding → grauwe huid
  •  

    Maar het goede nieuws: als je stopt met roken zie je dat vaak meteen. Zelfs als je lang gerookt hebt. Er zal weer meer zuurstof in het bloed kunnen worden vervoerd, en ook de bloedtoevoer naar de huid zal verbeteren. Zo krijg je weer een gezonde kleur op je wangen.

     

      Lees hier: Dit doet stoppen met roken voor je huid

     

    1. Luchtvervuiling

     
    Als je in een vieze stad woont, word je sneller oud
    Om maar met de deur in huis te vallen: als je in een vieze stad woont, word je sneller oud. Want ook een vervuilde leefomgeving kan het proces van huidveroudering versnellen. Dat blijkt onder meer uit studies in China. Daarin vergeleken ze de huid van vrouwen uit verschillende woonplaatsen. Wat bleek? De vrouwen die in de meest vervuilde industriesteden woonden en werkten hadden meer last van pigmentvlekken en rimpels. Ze zagen er ook minder stralend en minder gezond uit.

     

    Wat gebeurt er dan precies in de huid? Door schadelijke deeltjes in de lucht kunnen deze  veranderingen optreden in de huid:

     

  • Meer vrije radicalen
  • Toename ontstekingsfactoren
  • Collageenafbraak
  • Veranderde talgproductie
  • Pigmentvorming
  • Verhoogde gevoeligheid bij huidaandoeningen
  •  
     
    Nu wonen wij natuurlijk niet in een miljoenstad van China. Maar het zou voor je huid kunnen uitmaken of je in hartje Amsterdam of in Zeeland woont, zeker als jij een gevoelige huid hebt. Want dat blijkt ook uit heel veel onderzoek: er is meer effect van fijnstof op een kapotte huidbarrière.
     
     
    Cleansers Dr. Jetske Ultee

     

     

    Wat kun je zelf doen tegen de invloed van luchtvervuiling op je huid?

     

    Niet nodig:
    Je hebt geen aparte anti-pollutionproducten nodig. Het belangrijkste is dat je je huid in goede conditie houdt.
     
    Wel nodig:
    Gebruik milde huidverzorging die het beschermlaagje van je huid sterk houden. Twee keer per dag reinigen is heel belangrijk. Regelmatig exfoliëren helpt ook om de huid in vorm te houden.
     
    Extra belangrijk:
    Zorg voor hoge concentraties antioxidanten in je crème én in je zonnebrandproduct. Zo bied je je huid een extra vangnet tegen vrije radicalen. Er bestaan geen speciale vitamines of filters tegen luchtvervuiling.
     

     

    ➤ Lees ook: 

    Wordt je huid sneller oud van luchtvervuiling?

    Hoe bescherm je je huid tegen luchtvervuiling

     

     

    1. Huidveroudering door versuikering

    Suikers beschadigen het collageen
    Niet alleen invloeden van buitenaf hebben effect op de huid, ook via de binnenkant kan er schade ontstaan. Door voeding bijvoorbeeld. Dan zoom ik even in op de suikers. Suikers kunnen zich namelijk vastzetten op het collageen en de elastine in je huid, waardoor deze verharden en beschadigen. Nu is dit trouwens een normaal proces dat eigenlijk al begint als je nog maar nauwelijks de twintig bent gepasseerd. We noemen dit glycatie (of versuikering). Maar dat proces maakt je dus wel (sneller) oud.

     
    Suikers beschadigen het collageen
     

    Moet je dan alle suikers acuut schrappen? Nee, want bedenk dat je lichaam ook gewoon suikers (koolhydraten) nodig heeft. Suikers zitten trouwens ook in heel wat goede producten; van fruit en brood tot aardappelen en zelfs in geneesmiddelen. Ze zijn dus haast onmogelijk om te vermijden en ze geven je ook energie. Wel geldt: hoe meer suikers op jouw menu, hoe meer suikers in je lichaam die mogelijk glycatie kunnen veroorzaken.

     

    ➤  Lees meer: Glycatie van de huid: hoe versuikering kan bijdragen aan huidveroudering

     

     

    Gezond eten zorgt voor minder rimpels (bij vrouwen dan)
    Gelukkig is er ook voeding waar je jong van blijft. En dan bedoel ik zichtbaar jong😊 Uit een grote Nederlandse studie uitgevoerd in Rotterdam, is gebleken dat een gezond dieet er echt voor kan zorgen dat je minder rimpels krijgt.

     

    Vitaminen en antioxidanten
    Bij vrouwen die veel fruit, groenten en vis aten en daarnaast weinig vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol innamen, werden minder rimpels gemeten. De onderzoekers denken dat de verklaring hiervoor ligt bij de hoeveelheid vitaminen en antioxidanten in dit menu. Die stoffen helpen de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

     

    Bij mannen geen effect
    Ik moet er wel gelijk twee opmerkingen bij maken. Dit geldt vooral voor vrouwen. Want bij mannen werd dit effect op de huid niet gevonden. Een verklaring daarvoor ontbreekt nog.

     

    Doet glaasje wijn het effect teniet?
    En de andere domper: gek genoeg werden de positieve effecten op de huid niet gezien bij de groep deelnemers die het mediterrane dieet aanhielden. Deze mensen aten dus ook veel groente en fruit,  en ook lekker veel vis (en weinig vlees) en olijfolie, en daarnaast iedere dag een glaasje wijn. En dat laatste zou nog weleens de reden kunnen zijn dat alle mooie effecten teniet werden gedaan.

     

     

    Voeding en leefstijl die de huid jong houden

    Wil je precies weten wat je met voeding en supplementen kunt doen tegen huidveroudering? Ga dan naar onze verzamelblog
    Alles over voeding en je huid.

     

    1.  Stress

     
    Chronische stress maakt de huid ouder en grauwer
    Je hebt vast weleens gehoord of zelfs gezien dat mensen na een moeilijke periode in één klap tien jaar ouder werden. Nu moet je me niet vastpinnen op die tien jaar, maar het klopt dat je de gevolgen van chronische stress en zorgen ook terugziet aan je huid. Ik las daar onlangs nog een stuk over in een Amerikaans tijdschrift, Aging in Quarantine? It’s Been Fast and Furious. Hierin vertelt een Amerikaanse collega over patiënten in haar kliniek die ouder waren geworden door zorgen rond de coronacrisis. Het was volgens haar vergelijkbaar met het effect dat je weleens ziet als mensen een scheiding of verlies hebben meegemaakt.

     

     

    Dit doet stress met de huid
    Stress zorgt voor een heleboel veranderingen in je lijf. Zoals een afname van collageen en elastine. Ook het natuurlijke proces van celvernieuwing komt onder druk te staan. En de productie van stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden, neemt af. Het beschermlaagje van je huid werkt hierdoor minder goed. Er zal niet alleen meer vocht kunnen ontsnappen, de huid wordt ook kwetsbaarder voor allerlei onruststokers van buitenaf. Nu begrijp je misschien ook waarom je huid er doffer en droger uitziet als je het een tijdje zwaar of moeilijk hebt.
     
     

    ➤ Lees ook: Grijze haren door grote stress: hoe kan dat?

     
    Exfolianten Dr. Jetske Ultee

     


     

    1. Slaaptekort

     
    De term schoonheidsslaapje komt niet uit de lucht vallen
    Slaap je minder dan 7 uur per nacht? Of word je iedere ochtend wakker met het gevoel dat je niet volledig bent uitgerust? Dit kun je helaas ook vaak terug zien aan de huid. En dan heb ik het niet alleen over donkere kringen onder je ogen. Ik kwam daar recent weer een onderzoek over tegen. Uitgevoerd bij Koreaanse vrouwen die eerst een week iedere nacht acht uur sliepen, en in de tweede week slechts 4 uur nachtrust kregen. De wetenschappers constateerden in de tweede week dat huidhydratatie, rimpels en vooral huidelasticiteit verslechterden.

     
    Op de lange termijn zorgt te weinig slaap voor een versnelde huidveroudering. Er is namelijk slaap nodig om goed te herstellen van zonschade of huidirritatie.

     

    Schoonheidsslaapje

    Zijden kussens en de juiste slaaphouding

    Slaap jij het liefst op je buik of op je zij, dan heb je kans op meer rimpeltjes. Deze slaaprimpeltjes zijn het gevolg van herhaalde compressie en druk op de huid van matras en kussen. De beste manier om die tegen te gaan, is door op je rug te slapen. En dan maar hopen dat je de gehele nacht zo blijft liggen … Om je daarbij een handje te helpen bestaan er ondertussen heel wat beauty pillows die je een droomhuid beloven.

    Ook populair zijn speciale kussenslopen van zijde of van textiel geïmpregneerd met koperdeeltjes. Je leest hier wat ik daarvan vind: Helpt slapen op een zijden kussen tegen rimpels?

     
     

    Cosmetica-ingrediënten die huidveroudering

     
    Er zijn drie belangrijke ingrediënten die vervroegde huidveroudering kunnen tegengaan:
     

  • Vitamine C – het beste onderzocht
  • Vitamine A – de A van anti-aging
  • Collageen – werkt dat in crèmes?
  •  

    Vitamine C

     
    Beschermt tegen zonschade en helpt de huid stevig te blijven
    Vitamine is een van de best onderzochte ingrediënten in de cosmetica. Uit al die onderzoeken blijkt dat de stof veel kan doen voor de huid, juist op het gebied van anti aging. Dit doet vitamine C voor je huid:

     

  • Vitamine C is een antioxidant
    Een antioxidant beschermt tegen schade door vrije radicalen. Die deeltjes ontstaan door bijvoorbeeld blootstelling aan de zon, maar ook door vervuiling en roken.
  • Vitamine C helpt de aanmaak van collageen
    Bij de vorming van collageen speelt vitamine C een belangrijke rol. Zo helpt deze vitamine jouw huid dus stevig te houden.
  • Vitamine C helpt pigmentvlekjes verminderen
    Ook pigmentvlekjes maken je huid ouder. Vitamine C helpt deze vlekjes minder zichtbaar te maken.
  •  
     
    Welke vorm van vitamine C is goed voor je huid?
    De bekendste werkzame vorm van vitamine C is L-ascorbic acid (ascorbinezuur). Toch worden in huidverzorging meestal derivaten gebruikt. Dat zijn afgeleide vormen van de stof. Die zijn vaak stabieler en zullen minder irriteren. Voorbeelden van derivaten zijn Sodium Ascorbyl phosphate en  Ascorbyl palmitate.

     

    Vitamine C in mijn Moisturizers
    Ik werk zelf met de vorm Ascorbyl Tetraisopalmitate. Onderzoek toont aan dat een concentratie van 1.5 % al effectief werkt bij ouderdomsvlekjes op de handen. In mijn beide Moisturizers gebruik ik 5%.

     

     

     
     
    Vitamine C + E is het beste

    Producten met vitamine C werken nog beter als er extra antioxidanten zoals vitamine E of bijvoorbeeld ferulinezuur zijn toegevoegd.

     

    Vitamine A

    Helpt tegen rimpeltjes, maakt de huid gladder en egaler
    Vitamine A is een populair ingrediënt in cosmetica vanwege de anti-aging eigenschappen. Dit doet vitamine A voor jouw huid:

     

  • Werkt tegen fijne lijntje
  • Vertraagt vorming van nieuwe rimpeltjes
  • Helpt bij verstopte poriën en onzuiverheden
  • En bij grove huidstructuur
  • Zorgt indirect dat laagje dode huidcelen afneemt
  • Maakt de huid gladder en egaler
  • Zorgt dat pigmentvlekjes minder zichtbaar worden én minder snel verschijnen
  •  
     
    Welke vorm van vitamine A is het beste?

    De allerbeste vorm van vitamine A is eigenlijk vitamine A-zuur. Maar dat is een geneesmiddel. Het wordt voorgeschreven bij acne, met als ‘bijwerking’ dat het huidverjongend werkt. In Amerika is het niet gek om een medicinale crème met vitamine A-zuur te laten voorschrijven tegen veroudering. Maar in Nederland doen we dat niet. Wil je graag vitamine A smeren tegen rimpels, dan zal je genoegen moeten nemen met de vrij verkrijgbare vormen van de vitamine in ‘gewone cosmetica’. Deze zijn wel vaak minder stabiel en krachtig of ze kunnen de huid snel irriteren. De bekendste vorm van vitamine A is retinol.

     

    Vitamine A in mijn Serum 

    Ik werk zelf graag met een andere vorm van vitamine A: hydroxypinacolone retinoate. Dit is een stabiele, effectieve, maar milde vorm die je dagelijks kunt aanbrengen en die niet irriteert. Onze vitamine A valt dus niet onder de geneesmiddelen. Toch zal regelmatig en langdurig gebruik tekenen van huidveroudering, maar ook verstopte poriën, een grove structuur en puistjes helpen verbeteren.

     

     

     
     

    Collageen

    Werken crèmes of supplementen tegen huidveroudering?
    Ik heb uitgelegd dat huidveroudering voor een groot deel wordt veroorzaakt door de afbraak van collageen. Kunnen we dat collageen dan niet ‘gewoon’ weer aanvullen? Er bestaan inmiddels heel wat producten die dat beloven. Van kostbare crèmes tot zakjes collageenpoeder die je met wat water kunt innemen. Wat vind ik daarvan?

     

    Crèmes met collageenvezels
    Crèmes die beloven de huid te verstevigen en die collageenvezels zouden bevatten, daarin heb ik vooralsnog niet zo veel vertrouwen. Collageen is namelijk te groot om de huidbarrière te kunnen passeren. En cosmetica die met liposomen (vetbolletjes) werken om het ingrediënt de huid in te loodsen, zijn nog niet voldoende verfijnd.
     
     

    ➤ Lees ook:
    Collageen, wat is dat? Kun je dat ook bijsmeren of innemen?

    11 vragen over collageen

     
     

    Collageenpoeder
     
    Zakjes met collageenpoeder

    En de supplementen? Er zijn de laatste jaren veel studies gedaan naar collageensupplementen. En daarin zien we toch best positieve dingen voor de huid,  met name bij gehydrolyseerd collageen. Dit is een vorm van collageen die al ‘opgeknipt’ is in kleine stukjes (peptides). Die stukjes zijn beter verteerbaar en opneembaar in het lichaam. In studies zien we een verbeterde hydratatie en elasticiteit van de huid. Ik ben daarom iets minder sceptisch geworden over het nut van deze poeders en drankjes.

     

    Mijn eigen onderzoekje naar collageensupplementen

    Ik heb onlangs zelf ook een klein onderzoek gedaan naar het effect van collageensupplementen op de huid. Wij zagen wisselende resultaten. Je kunt ze hier lezen: Wat doet twee maanden collageen innemen voor je huid, haar en nagels?

     
     

    Welke behandelingen bestaan er tegen huidveroudering?

    Laserbehandelingen bij beginnende huidveroudering

    Om de aanmaak van collageen te stimuleren kun je tegenwoordig heel veel verschillende laserbehandelingen laten doen. Het effect van die behandelingen is vooral zichtbaar bij mensen met beginnende huidveroudering. Maar diepe groeven of plooien zal je er uiteindelijk niet mee wegkrijgen. Laat je dus altijd goed informeren en wees reëel in je verwachtingen.
     

     

    Mijn Skincare Centre
    In mijn eigen Skincare Centre gebruiken we de Erbium: Glass 1540 nm (van Icon). (Ofwel we gebruiken licht van een golflengte van 1540 nm. Dat licht komt wat dieper in de huid). De laser laat het bovenste huidlaagje intact (dus je ziet er na afloop niet uit alsof je hopeloos verbrand bent) en stimuleert de aanmaak van collageen. Met deze behandeling kunnen we de huidstructuur verbeteren, fijn lijntjes en grove poriën verminderen en de huid ook wat verstevigen.

     

    ➤ Lees meer: Welke laserbehandelingen doen wat?

     

    Fillers en botox

    Populaire behandelingen om de huid weer wat ‘op te vullen’ en een beetje ‘te liften’ zijn natuurlijk de injectables of fillers. Je kunt de fillers grofweg indelen in twee soorten. De bekendste is de hyaluronzuurfiller (bijvoorbeeld Restylane, Stylage). Dit ingrediënt geeft uit zichzelf vulling.

     

    Daarnaast heb je de groep biostimulerende middelen (bijvoorbeeld Radiesse, Sculptra of het Nederlandse Ellanse). Deze producten zetten het lichaam aan tot het maken van ‘vulling’, namelijk collageen.

     

    Fillers kun je combineren met botulinetoxines (Botox). Botulinetoxines geven geen vulling, maar  zorgen ervoor dat bepaalde spiertjes zich niet meer aanspannen.

     

    Het effect van fillers en botox is overigens tijdelijk.

     

    ➤  Ik voer deze behandelingen zelf niet uit. In deze blogs lees je wat fillers en botox precies doen en waar je op moet letten als je deze behandelingen overweegt:

    9 vragen over fillers en botox aan dr. Peter Velthuis, deel 1

    9 vragen over fillers en botox aan dr. Peter Velthuis, deel 2

     

    Werken thuisappparaatjes zoals ledmaskers en massagerollers tegen huidveroudering?

    Er zijn ook heel wat thuisapparaatjes te koop die je een strakkere huid beloven. Van thuislasers en ledmaskers tot massagerollers. Mijn advies? Wees er alsjeblieft voorzichtig mee, en verwacht geen wonderen. Bij de laserapparaten voor thuis wordt gewerkt met een lagere energie dan bij professionele apparaten. Behandelingen zijn daarom nooit zo effectief als bij een kliniek. Maar het grootste bezwaar blijft voor mij dat er toch gewoon risico’s aan kleven. Mensen staan er trouwens ook niet altijd bij stil dat ze extra voorzichtig moeten zijn met blootstelling aan de zon na het gebruiken van dit soort behandelingen.

     

    ➤ Lees meer: Ledlampjes, huidrollers, poriënreinigers en nog veel meer apparaatjes voor thuis: dit moet je erover weten

     

    Wat helpt tegen wallen en donkere kringen?

    Wallen en donkere kringen kunnen je gezicht een vermoeide uitstraling geven en je heel wat jaartjes ouder doen lijken. En de ellende is: deze klachten worden juist vaak erger naarmate je leeftijd oploopt. Om maar meteen teleurstellingen te voorkomen: wallen of diepe kringen trek je niet zomaar recht met een crème.

     

    Zonbescherming, slaap en voeding
    Maar er zijn nog best wat dingen die je kunt doen om ze te voorkomen en verminderen. Het belangrijkste is om te zorgen dat je huid stevig blijft. Dat doe je met zonbescherming en met ingrediënten als vitamine C, A en azelaïnezuur. Koelen en masseren kan helpen bij puffy eyes. En het klinkt als een open deur, maar bij donkere kringen is slaap heel belangrijk. Soms speelt voeding een rol. Check je vitamine B-12 en ijzer! Meer tips vind je hier: 12 tips bij wallen en donkere kringen 

     
    Exfolianten Dr. Jetske Ultee

     

     

     

    30 euro korting

    Bij aankoop van het 5 Stappenplan

    BESTEL NU