Natural beauties. Mijn favoriete ingrediënten uit de natuur
Door: Dr. Jetske Ultee
Biologisch, botanisch, groen, nou ja, álles wat natural is, is booming. We willen graag natuurlijke producten gebruiken. In huis, in de keuken, en die trend zie je ook al een tijd in de cosmetica. Helaas is niet alles uit de natuur automatisch een goede keuze voor je huid, of soms is het gewoon nog niet voldoende uitgezocht. Maar er zijn plantjes die ik echt heel graag terugzie op de ingrediëntenlijst. Dit zijn mijn favoriete botanische beauties.

 

 ♥  z o e t h o u t w o r t e l

Leuk om mee te beginnen; my favorite! Ik gebruik het daarom in verschillende van mijn producten. Vooral in de producten voor de gevoelige of onrustige huid. De wortel van deze plant zit vol stoffen die onder meer een kalmerende, ontstekingsremmende én antibacteriële werking hebben. Zo kan zoethoutwortelextract roodheid helpen verminderen. En daarmee is het ingrediënt ook geschikt voor de huid met puistjes. Zoethoutwortelextract is verder rijk aan antioxidanten. Het kan de droge en schrale huid helpen en het extract heeft verder een bewezen effect tegen pigmentvlekjes.

Op de verpakking
Zoethoutwortelextract is een heel kostbaar ingrediënt. Vind je een goedkoop product met zoethoutwortel, dan is de kans groot dat de gebruikte concentratie te laag is of dat er gewerkt is met een heel erg verdund extract. Om effectief te zijn is een concentratie nodig van 1-2%.
Op verpakkingen moet je uitkijken naar ingewikkelde en bijna onuitspreekbare woorden die lijken op de Latijnse benaming van de plant Glycyrrhiza glabra. Bijvoorbeeld Glycyrrhetinic Acid of zoals in mijn producten, Dipotassium Glycyrrhizate.

 

➤ Lees ook: Wat doet zoethoutwortel voor je huid?

 

 ♥  h a v e r m o u t

Havermout heeft enorm veel mooie eigenschappen. Het kan roodheid verminderen en de huid kalmeren. Het ingrediënt bevat antioxidanten én werkt hydraterend: de vetten uit havermout houden het beschermlaagje van de huid goed waardoor we minder vocht verliezen. Verder zitten in havermout saponinen - dat zijn stoffen die de huid reinigen. Havermout werkt ook verzachtend bij uitslag van bijvoorbeeld planten (brandnetels) of insectenbeten.

Ik gebruik zelf een krachtig extract van havermout in mijn Repair Cream. Deze crème is speciaal bedoeld voor extra droge plekjes, maar ook lekker voor je (droge) handen.

Op de verpakking
Op cosmeticaverpakkingen vind je havermoutextract terug onder de naam ‘Avena Sativa Kernel (extract/oil)’.

DIY
Je kunt ook zelf ook aan de slag met havermout. Maak er bijvoorbeeld een lekker masker mee, of vul er je bad mee als je last hebt van een droge of gevoelige huid. En je kunt het zelfs als droogshampoo gebruiken.

➤ In deze blogs vind je nog wat meer leuke tips:
Home treatment voor je gezicht, handen en voeten

Havermout in je huidverzorging: waar moet het aan voldoen en DIY-tips

O, enne als je je bad laat vollopen en er havermout in wilt strooien, zorg dan wel dat je dit goed fijnmaalt, anders verstopt je bad:-)

  g r o e n e  t h e e

Eigenlijk is dit echt een topingrediënt. Het is een van de plantaardige stoffen waarvan in flink wat studies is aangetoond dat het de huid écht helpt. Groene thee werkt niet alleen ontstekingsremmend, maar ook beschermend door een sterke antioxidantwerking.

Grote probleem van groenethee-extracten is alleen dat ze nogal instabiel zijn. In onderzoeken waarin de werking is aangetoond wordt gebruikgemaakt van het ‘verse’ en actieve bestanddeel ECGC. Maar ECGC reageert heel snel met water en/of zuurstof.
Een ander nadeel aan groene thee is de kleur; die is bruin. Voeg je de geadviseerde concentratie toe aan je product (minstens 2%) dan zal het er mosterdkleurig gaan uitzien. Er bestaat wel een witte versie van het extract, maar ook die verkleurt heel snel in het product.

Op de verpakking
Heb je een product gevonden met groene thee? Dan is het vaak lastig te achterhalen hoeveel van de actieve stof is toegevoegd. Bij een extract kan die concentratie namelijk variëren van 0 tot circa 98%.

Ik houd het voorlopig bij het drinken van deze thee. Veel minder effectief natuurlijk, maar ook gewoon lekker.

 

 ♥  m a g n o l i a

Misschien wel mijn favoriete boom: prachtig vind ik de magnolia. Als de boom begint te bloeien in de lente, voel ik me automatisch happy worden. Maar ik word ook blij van de bijzondere eigenschappen van de magnolia. In de bast zitten veel stoffen met waardevolle eigenschappen voor met name de onrustige huid. Deze hebben een kalmerende en verzachtende werking en helpen bijvoorbeeld bij roodheid en puistjes. Verder staat magnolia vooral bekend om zijn antioxidantwerking.
Niet zo vreemd dus dat je magnolia in heel wat huidverzorgingsproducten tegenkomt.

Ik gebruik zelf een mooi extract uit de bast in mijn Azelaic Acid Serum.

 

   a l o ë  v e r a

Aloë vera is familie van de lelie, maar qua uiterlijk heeft de plant veel weg van een cactus. Er zijn meer dan 400 soorten waarvan er slechts een paar genezende kwaliteiten bezitten. Aloë Barbadensis Miller wordt beschouwd als een van de meest werkzame soorten en is ook het best onderzocht. Deze soort wordt ook gebruikt in cosmetica.

De gel in de dikke, stevige bladeren van de plant bestaat trouwens voor 95% uit water en uit slechts 5% werkzame stoffen. En dat zijn onder andere vitamines, mineralen en antioxidanten. Maar ook een geringe concentratie anthraquinone. Dit stofje werkt pijnstillend, antibacterieel en doodt schimmels. En dan zitten er nog sterolen en polysacchariden in de plant; deze hebben een ontstekingsremmende werking op de huid, kunnen de huid kalmeren en irritaties helpen verminderen.

Bij zonverbranding
Aloë wordt vaak gebruikt bij huidproblemen als acne, rosacea, eczeem en psoriasis. En ook bij insectenbeten en kleine brandwonden. Maar bekender is waarschijnlijk de toepassing na zonverbranding; aloë vera helpt de huid kalmeren.

Er zit een groot nadeel aan aloë vera in cosmetische producten: veel producenten gebruiken namelijk slechte of sterk verdunde grondstoffen. En als er al goede verse gel van de plant is gebruikt, dan is de kans groot dat deze niet meer zo werkzaam is tegen de tijd dat je het gaat gebruiken. De actieve stoffen in de gel zijn namelijk zeer kwetsbaar en verliezen snel hun activiteit. Wil je toch de gok nemen kies dan voor een pure gel en laat de extracten liever staan. In wetenschappelijke onderzoeken wordt er eigenlijk altijd gebruikgemaakt van verse aloë-veragel.
Mocht je echt de pure effectiviteit van aloe vera willen hebben, dan kun je misschien nog wel beter zelf een plantje kopen!

 

 ♥  j o j o b a

Als ingrediënt gebruik ik jojobaolie in verschillende van mijn producten. Vanwege de verzachtende werking. Maar ook puur is jojobaolie een favoriet van me. Deze olie is eigenlijk voor de meeste huidtypen wel geschikt (en dat geldt niet voor alle oliën). Zeker voor de droge, maar ook voor de vettere huid met puistjes. Jojobaolie verstopt de poriën namelijk niet en lost talg als het ware op. Bovendien bevat jojoba kalmerende stoffen. De olie is licht, laat geen vet gevoel achter. Jojoba is ook heel betaalbaar. En geurloos (daarom wordt er ook vaak mee gewerkt in cosmetica).
Zelf gebruik ik jojobaolie nog weleens om restjes oogmake-up te verwijderen, maar ook om mijn nagelriemen zacht te maken. In de winter (en ook in de zomer als ik te veel in de zee gezwommen heb) gebruik ik jojoba als haarmasker. In de DIY-recepten die ik hierboven deelde kom je het ingrediënt ook een paar keer tegen.

Op de ingrediëntenlijst zie je jojoba onder deze naam: simmondsia chinensis seed oil.

 

Good to know

  •  Er zijn inmiddels meer dan honderd verschillende plantaardige ingrediënten die je kunt terugvinden in cosmetische producten. Maar de werkzaamheid van nog geen kwart van deze stoffen is echt goed onderzocht. En van die groep bestudeerde botanische ingrediënten blijkt slechts een beperkt aantal effectief te zijn.
  • Er zijn ook plantaardige stoffen die je beter kunt vermijden in je huidproducten. Check deze lijst maar eens in de blog Irriterende ingrediënten. Je ziet lavendel bijvoorbeeld staan in het lijstje, maar ook geraniol, sandelhout, muntachtige stoffen als eucalyptus of mint, hamamelis (witch hazel), ylang ylang en citrusachtige stoffen. Deze botanische grondstoffen zijn niet zozeer gevaarlijk of schadelijk, maar ze kunnen heel irriterend werken. In plaats van een mooie huid, smeer je jezelf dan alleen maar ‘extra rimpels’ aan.
  • Helaas betekent zelfs de aanwezigheid van effectieve botanicals op de ingrediëntenlijst niet automatisch dat je een goed (werkend) product in handen hebt. Net zoals dat geldt bij synthetische stoffen, is de uiteindelijke werkzaamheid geheel afhankelijk van de concentratie, de zuiverheid en de stabiliteit van de ingrediënten in een product. Jouw groene ingrediënt moet kortom wel in voldoende hoge concentratie en samenstelling in je product zitten. Veel plantaardige producten verliezen al snel hun werkzaamheid. Bedenk verder dat natuurlijke ingrediënten soms zo bewerkt zijn dat er uiteindelijk weinig natuurlijks meer aan is.

Huidanalyse

Benieuwd welke producten geschikt zijn voor jouw huid?

Doe de huidanalyse

Lees meer over dit onderwerp