Bij welk percentage werken ingrediënten in cosmetica?
Door: Dr. Jetske Ultee
Van sommige ingrediënten heb je maar weinig nodig om het gewenste effect te bereiken. Andere stoffen moeten juist in hoge concentratie aanwezig zijn in je product. Hoger is niet altijd beter en er bestaat ook zoiets als té hoog. En soms doen ingrediënten bij verschillende concentraties ook net iets anders voor je huid. Lastig hè? Dat is het ook wel. Ik heb daarom een overzicht gemaakt van de meestgebruikte ingrediënten. Bij welk percentage werken ze? En wat doen ze dan voor je huid?        

 

Klik en lees direct meer over:

Vitamine A
Vitamine C
Vitamine E
Niacinamide
Salicylzuur
Glycolzuur
Hyaluronzuur
Zoethoutwortelextract

 

V i t a m i n e  A

Helpt tegen rimpeltjes, maakt de huid gladder en egaler

Vitamine A is een populair ingrediënt in cosmetica vanwege de huidverjongende eigenschappen. Er bestaan een heleboel verschillende vormen (ook wel retinoïden genoemd). Maar die zijn lang niet allemaal stabiel of kunnen de huid snel irriteren. Dat betekent dus dat je er nooit te veel van in een product kunt stoppen.
Een van de bekendste vormen van vitamine A is retinol. In studies die een anti-aging-effect hebben aangetoond, werden concentraties van 0,4% tot 1% gebruikt. Maar de aanbevolen bovengrens in Europa is 0,3%. Dat betekent niet dat je geen hogere concentraties kunt tegenkomen, het is een aanbeveling, maar bedenk dat je bij hogere concentraties wel gemakkelijker irritaties kunt krijgen. Daar komt nog bij dat retinol een heel instabiel ingrediënt is. Voor het behoud van de werkzaamheid zou een lucht- en lichtdichte verpakking dus goed zijn. Ook is het beter als producten op een koele plaats bewaard worden. Maar zelfs dan kan de werking van retinol snel afnemen.

➤ Vitamine A in mijn Serum
Ik werk om deze redenen zelf graag met een andere vorm van vitamine A: hydroxypinacolone retinoate. Dit is een stabiele, effectieve, maar milde vorm die je dagelijks kunt aanbrengen en die niet irriteert. Het ingrediënt is werkzaam bij 0,1% - 0,2%. In mijn Serum zit 2% van de grondstofblend (granactive retinoid), wat neerkomt op 0,2% van de actieve stof.

 

Er zijn nog meer vormen van vitamine A die je kunt tegenkomen in cosmetica. Je leest er meer over in de blog Vitamine A, welke gebruik je? 


 

V i t a m i n e  C

Beschermt tegen schade, huidveroudering en gaat pigmentvlekjes tegen

Naar de werking van vitamine C is veel onderzoek gedaan. Er ligt heel wat bewijs dat deze vitamine de huid écht helpt. Om te beginnen beschermt dit ingrediënt tegen schade. Vitamine C is namelijk een antioxidant. Een stof dus, die vrije radicalen ‘wegvangt’. Dat zijn zuurstofdeeltjes die ontstaan bij allerlei lichaamsprocessen, maar ook door blootstelling aan de zon, vervuiling en roken. Vrije radicalen veroorzaken schade aan onze cellen en zorgen zo voor huidveroudering.
Vitamine C is verder betrokken bij de aanmaak van collageen en helpt zo de huid stevig te houden.
Hoeveel heb je nu nodig in een product? Dat hangt af van de vorm. De meest bekende en werkzame  vorm van vitamine C is L-ascorbic acid (ascorbinezuur). Toch worden meestal derivaten gebruikt. (Derivaten zijn stoffen waaraan een ‘deeltje’ is geplakt voor de stabiliteit). Waarom? Omdat deze varianten minder zullen irriteren. Voorbeelden van derivaten zijn Sodium Ascorbyl phosphate en  Ascorbyl palmitate.

➤ Vitamine C in mijn Moisturizers
Of de vorm die ik zelf gebruik: Ascorbyl Tetraisopalmitate. Onderzoek toont aan dat een concentratie van 1.5 % al effectief werkt bij ouderdomsvlekjes op de handen. In mijn beide Moisturizers gebruik ik 5%.

Helaas blijven zelfs de stabielere vormen van vitamine C moeite houden met blootstelling aan zuurstof. Kies dus ook bij het gebruik van cosmetica met een hoge concentratie aan deze ingrediënten voor lichtdichte verpakkingen met pompjes.

 

Wat je nog meer moet weten over vitamine C in cosmetica

Het gaat om de juiste combi van antioxidanten
Producten met vitamine C? Deze werken nog beter als er ook vitamine E of bijvoorbeeld ferulinezuur zijn toegevoegd.
Soms ook gebruikt als conservering
Heel soms wordt vitamine C als conserveringsmiddel gebruikt. Dan is er natuurlijk minder nodig en dan zal het ingrediënt ook helemaal onderaan de ingrediëntenlijst staan.

 

Waarom een hogere concentratie vitamine C zeker niet altijd beter is, lees je in de blog Wat doet vitamine C allemaal voor de huid?

 

V i t a m i n e  E

Beschermt, maakt (in combinatie met vitamine C) pigmentvlekjes minder zichtbaar

Vitamine E is voor je gehele lichaam belangrijk, en voor je huid zelfs essentieel. Wist je dat vitamine E de meest voorkomende vitamine in de huid is? De stof zit met name in de bovenste laag met dode huidcellen. Vitamine E is een antioxidant, beschermt de huid en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid minder snel verbrandt en dat celschade ontstaat. Nu begrijp je misschien waarom vitamine E een populair ingrediënt is in cosmetica. Daarvan wil je best wat in je huid krijgen.
Van vitamine E weten we dat het samen met vitamine C  pigmentvlekjes minder zichtbaar kan maken. Verder zorgt vitamine E ervoor dat andere werkzame ingrediënten beter hun werk kunnen doen.
De meest werkzame vorm van vitamine E is α -tocopherol. Omdat dit ingrediënt erg instabiel is worden er vaak esters gebruikt zoals tocopherol acetaat.
Er moet minstens 0,5% vitamine E aan een product toegevoegd zijn. Verder moeten er echt andere antioxidanten in de formulering zitten om de werkzaamheid en stabiliteit te garanderen.

 

➤ Vitamine E in mijn producten
In mijn Moisturizers gebruik ik zelf trouwens 1 procent.
Daarnaast kom je vitamine E tegen in mijn Body Cream en beide Suncares.

 

Wat je nog meer moet weten over vitamine E in cosmetica

Vitamine E zul je terugvinden onder de naam Tocopherol. En die naam kom je in ongelooflijk veel producten tegen. Nu is het moeilijke: heel vaak is de taak van dit ingrediënt het stabiliseren van de formule. En dan heb je niet meer dan 0,1 procent nodig. Maar van een werking als antioxidant is dan bijvoorbeeld geen sprake meer.

 

→ Lees ook de blog Vitamine E in je huidverzorging:

 

N i a c i n a m i d e

Kalmeert, helpt tegen roodheid, maakt pigmentvlekken minder zichtbaar

Niacinamide is ook wel bekend als vitamine B3. Het is een populair ingrediënt in huidverzorging. Niet zo vreemd, want niacinamide werkt kalmerend en helpt roodheid verminderen en de talgproductie goed houden. Het ingrediënt kan daarom vooral veel doen voor de vette of de onrustige huid. Verder zorgt niacinamide ervoor dat pigmentvlekken, maar ook melasma (zwangerschapsmasker, red.) minder zichtbaar worden. Hoeveel niacinamide je crème moet bevatten hangt af van wat je wil bereiken. Voor een verzorgende en kalmerende werking is het ingrediënt al werkzaam vanaf 0,2%. Wil je wat doen aan pigmentvlekken, kies dan voor minimaal 4%.

 

➤ Niacinamide in mijn producten, in verschillende concentraties

In beide Toners:
Toner normale tot droge huid 2% en Toner normale tot vette huid 3% niacinamide
In de Moisturizers
Moisturizer normale tot droge huid 4% en Moisturizer normale tot vette huid 5% niacinamide
In alle zonnebrandproducten
Suncare SPF15 en SPF30 3% niacinamide en  Suncover SPF30 1 % niacinamide
Maar ook in de Body Cream:
Body Cream 1% niacinamide
En zelfs in mijn make-up:
Concealer 1% niacinamide

 

Lees ook de blog Waarom ik kies voor niacinamide in deze producten

 

♥ S a l i c y l z u u r

Verwijdert dode huidcellen, vermindert puistjes en onzuiverheden

Wie met puistjes of onzuiverheden kampt, heeft vaak baat bij salicylzuur. Deze stof behoort tot de bètahydroxyzuren, beter bekend onder de afkorting BHA. Het werkt als exfoliant, wat wil zeggen dat het de huid helpt dode huidcellen te verliezen. Die hopen zich voortdurend op, met een doffe teint als resultaat. Door regelmatig te exfoliëren met salicylzuur wordt de huid zichtbaar stralender en egaler. Salicylzuur is oplosbaar in vet, waardoor het makkelijk in de poriën komt en zo talg ‘meeneemt’ naar buiten. Het ingrediënt helpt daarom ook bij verstopte poriën en mee-eters. Salicylzuur wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs door de gevoelige huid. Let bij een exfoliant met dit zuur altijd goed op de concentratie: salicylzuur is effectief vanaf 0,5% tot 2%.  Natuurlijk is salicylzuur ook in veel hogere concentraties werkzaam. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in peelings bij de huidtherapeut. Maar in zogenaamde leave on-producten is tot 2 procent toegestaan (vanwege de kans op irritatie). In cosmetica die je uiteindelijk afwast (rinse off) is dat 3%, maar eigenlijk zie je dat laatste bijna niet.

 

 

→Lees ook de blogs:
Exfoliëren met salicylzuur, voor welke huid?

Q&A Exfolianten glycolzuur en salicylzuur (deel 1)

Q&A Exfolianten glycolzuur en salicylzuur (deel 2)

 

♥ G l y c o l z u u r

Verwijdert dode huidcellen, vermindert pigmentvlekken, helpt de vochtbalans

Glycolzuur behoort tot de groep fruitzuren, ook wel alpha hydroxy acids of AHA’s genoemd. Ook dit zuur helpt om te beginnen dode huidcellen verwijderen. Maar daarnaast helpt het ingrediënt de vochtbalans goed houden. Het is daarom vooral geschikt voor de verouderde of droge huid. Maar dan wel de huid die niet gevoelig is. Want glycolzuur is wateroplosbaar en heeft van alle fruitzuren de kleinste molecuulgrootte, waardoor het ietsje dieper in de huid kan doordringen. Het nadeel daarvan is dat het daarom ook wat meer kans geeft op irriteren. Wat voor alle exfolianten geldt, maar zeker ook voor glycolzuur is dat je je huid de tijd moet geven om te wennen, bijvoorbeeld door het product eerst om de dag gebruikt. Een andere mooie eigenschap van glycolzuur is dat het pigmentvlekjes minder zichtbaar maakt.
In consumentenproducten zul je glycolzuur tegenkomen in concentraties tussen de 1 en 10%. In peelings die je bij een huidtherapeut kunt laten doen, wordt wel weer met hogere concentraties gewerkt.

 

→ Lees ook de blog: Exfoliëren met glycolzuur, voor welke huid?

 

♥ H y a l u r o n z u u r

Bindt vocht, maakt fijne lijntjes minder zichtbaar, houdt de huid elastisch

De grootste kracht van hyaluronzuur in cosmetica is het binden van grote hoeveelheden vocht. Ofwel: het zorgt voor hydratatie én volume in de huid. Hyaluronzuur komt trouwens gewoon voor in de huid. Waarom is dit ingrediënt dan toch zo popualir in cosmetica? Simpel: naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af.  Zo kunnen crèmes met hyaluronzuur dus fijne lijntjes verminderen en de elasticiteit en hydratatie helpen. En je hebt niet eens veel nodig, want hyaluronzuur is al werkzaam vanaf 0,1%. Je komt het ingrediënt tegen in percentages tot 2%. Veel hoger is lastig; het verdikt namelijk enorm. (Zie ook het filmpje in de blog hieronder).

 

➤ Hyaluronzuur zit in  mijn beide Mouisturizers

 

Zo staat hyaluronzuur vaak onderaan het etiket
Hyaluronzuur zul je meestal tegenkomen met de Engelse benaming: Sodium Hyaluronate. Omdat het ingrediënt al werkzaam is in lage concentraties, mag de stof best onderaan de ingrediëntenlijst staan.

 

Lees ook de blog Wat doet hyaluronzuur nu eigenlijk?

 

♥ Z o e t h o u t w o r t e l e x t r a c t

Kalmeert en verzacht, helpt bij roodheid, maakt pigmentvlekjes minder zichtbaar

Dit ingrediënt zie je vooral in producten voor de gevoelige of onrustige huid. De wortel van de plant zit namelijk vol met stoffen die onder meer een kalmerende werking hebben. Zo kan zoethoutwortelextract helpen bij roodheid, en is het ingrediënt ook geschikt voor de huid met puistjes. Zoethoutwortelextract is daarnaast rijk aan antioxidanten, die een beschermende werking hebben op de huid. Ook aangetoond is het positieve effect op oppervlakkige pigmentvlekjes. Voor een goede werking wordt aangeraden om 0,2 tot 2 % in je product te gebruiken.

➤ Zoethoutwortelextract in mijn producten

In mijn Exfoliant Salicylzuur en de Toner voor de normale tot vette huid zit 1%, in de Moisturizer voor de normale tot vette huid gebruik ik 2 %. Zoethoutwortelextract zit verder nog in mijn Body Cream en het Azelaic Acid Serum in een concentratie van 1%.

 

Zo staat zoethoutwortel op de ingrediëntenlijst
Soms kom je het Engelse woord licorice of liqourice tegen. Maar op cosmetica moet je meestal uitkijken naar vrij ingewikkelde en bijna onuitspreekbare woorden die lijken op de Latijnse benaming van de plant Glycyrrhiza glabra. Bijvoorbeeld Glycyrrhetinic Acid of zoals in mijn producten, Dipotassium Glycyrrhizate.

 

→ Lees ook  de blog Wat doet zoethoutwortel voor je huid? 

 

Maar wat als de percentages ingrediënten niet op de verpakking staan?

Om erachter te komen of er voldoende van een werkzame stof in een product aanwezig is, kan je naar de ingrediëntenlijst kijken. Nu is en blijft het probleem dat de gebruikte concentraties niet altijd expliciet worden vermeld. Een klein beetje richting geeft de plaats van het ingrediënt. Heb je een hoge concentratie nodig, zoals bij vitamine C of niacinamide? Dan moeten de ingrediënten hoog in de ingrediëntenlijst vermeld staan, of in elk geval terug te vinden zijn in het eerste deel (ongeveer een derde). Maar zoals ik al uitlegde, is hyaluronzuur al werkzaam vanaf 0,1% dus die kan best helemaal onderaan staan en evengoed werken. De allerbeste en snelste manier om erachter te komen wat en hoeveel je smeert is contact opnemen met de producent.

Huidanalyse

Benieuwd welke producten geschikt zijn voor jouw huid?

Doe de huidanalyse

Lees meer over dit onderwerp