Motel Mama | 23 juni 2020
Zwanger in de zon? Zo kies je een veilige zonnecrème
By Motel Mama

 

Gepubliceerd: Motelmama.be
Datum: 23 juni 2020
Door: Rien de Mey

 

Wil je je nog beter beschermen tegen de zon? Smeer dan niet alleen een laagje crème, maar combineer het met nog drie andere tactieken: voeding, kleding én het juiste tijdstip. Op Motelmama.be legt dr. Jetske Ultee uit hoe je dat doet.

 

Zwanger in de zon? Zo kies je een veilige zonnecrème

 

Zwanger in de zon? Daar moet je wel even je hoofd bijhouden. En dat hoofd zit het liefst beschermd onder een laagje SPF, een zonnebril en een divawaardige flaphoed. Onderzoeksarts cosmetische dermatologie en huidexpert Dr. Jetske Ultee, bekend van haar superpopulaire huidblog én de Smeer je in-campagne, houdt een stop-over in Motel Mama. In haar koffer: een lading onmisbare zonne(crème)tips voor zwangere vrouwen die zich slim willen beschermen tegen de zon.

 

 

Probeer een zwangerschapsmasker te voorkomen

Als je zwanger bent, kijk je best extra uit met de zon. Omdat je je huid uiteraard (net als anders) tegen schadelijke zonnestralen wil beschermen, maar ook om melasma te helpen voorkomen. Melasma wordt ook wel eens een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd: het zijn grillige verkleuringen of vlekken die vooral opduiken rondom de mond, op het voorhoofd, op de wangen en onder de ogen. De vlekken kunnen ontstaan door een combinatie van verschillende factoren, zoals hormonen, zonlicht, aanleg en hitte.

Kan je ze helemaal voorkomen? Helaas. Je hormoonhuishouding heb je niet onder controle en het kan lastig zijn om hitte te mijden. Maar op je blootstelling aan de zon heb je wél invloed. Bescherm jezelf dus goed tegen de zon. Ik raad aan om minstens een SPF 30 te smeren. Als je van jezelf weet dat je een ‘slechte smeerder’ bent, kan je beter een nog hogere factor kiezen.

 

 

Combineer beschermingstactieken

Dat je je huid elke twee uur insmeert (met een crème die minstens een SPF 30 bevat) spreekt voor zich. Maar bouw gerust nog wat extra barrières in. Shop een zonnehoed en zonnebril (en zet die dan ook wel op) en draag beschermende kledij. Daarnaast is het een goed idee om gewoon uit de zon te blijven tussen 12 en 15 uur, omdat de zon dan op haar sterkst is. Je kan je huid trouwens ook van binnenuit beschermen door gezond te eten. Veel mensen weten niet dat voedingsmiddelen met antioxidanten je huid (deels) helpen te beschermen tegen uv-schade.

 

 

Kies een veilige zonnecrème

De juiste zonnecrème kiezen: hoe begin je daar nu aan en waar let je best op?

 

✔ Een crème met SPF 30 is het minimum.

Kies altijd een zonnebrandproduct dat beschermt tegen uv-A en uv-B. De SPF op de verpakking zegt iets over de mate van bescherming tegen uv B-straling. Of een product ook uv A-bescherming biedt, zie je aan het uv A-logo op de verpakking.

✔ Het is fijn als je crème ook antioxidanten bevat, want die geven je nog net wat extra bescherming tegen de zon. Ingrediënten om naar uit te kijken: niacinamide, cafeïne, vitamine C en E, ubiquinone (co-enzyme Q10), druivenpit en ferulinezuur. Je kunt natuurlijk ook een moisturizer met deze antioxidanten smeren onder je zonnebrandcrème.

✔ Ik raad aan om niet voor een spray te kiezen. In zo’n spray zit vaak alcohol denat., en die kan de huid uitdrogen. Je brengt ook vaak te weinig aan van zo’n product, waardoor je minder goed beschermd bent. Daarnaast loop je het risico dat je deeltjes van de spray inademt. En dat wil je niet, omdat er vaak nanodeeltjes zijn toegevoegd aan zonnebrandcrèmes.

✔ Scan het etiket: laat producten met oxybenzone (benzophenon 3), sulisobenzone en octinoxate in het schap staan. Kies een product met veilige en effectieve zonnefilters. Op mijn blog heb ik een handig overzicht gemaakt van alle veilige filters

✔ Let er ook op dat er geen irriterende ingrediënten als parfum of geurstoffen in het product zitten. Die kunnen vervelende vlekken veroorzaken op de huid.

 

 

 

Ook als het niet zonnig is

Zonnecrème is de beste antirimpelcrème die er bestaat. Bescherm jezelf tegen de zon, elke dag opnieuw – óók als het bewolkt is of als je binnen naast een raam zit. Een groot deel van de uv-stralen komt namelijk gewoon door wolken en glas heen.

 

 

Combineer met je make-up (in de juiste volgorde)

Elke dag zonnecrème, akkoord. Maar hoe pas je zonnecrème dan in je dagelijkse skincare- en make-uproutine in?

 

✔ Breng je zonnebrandcrème aan na je moisturizer (dagcrème). Laat 15 minuten intrekken en breng dan je make-up aan.

✔ Tokkel de make-up zachtjes in je huid met je vingers, in de plaats van te gaan smeren, dan blijft je zonnebrandproduct beter zitten.

✔ Als je je huid te erg vindt glimmen, kan je blotting papers gebruiken of breng je een laagje poeder aan over je zonnebrandproduct. Dep ook het poeder voorzichtig op je huid. Ook nu wacht je weer een kwartiertje vooraleer je met deze producten aan de slag gaat. De zonnecrème moet tijd krijgen om een laagje te vormen op je huid.

 

 

Vergeet je goede gewoonte niet na de bevalling

Ook na de bevalling zal je hormoonspiegel blijven schommelen, vooral als je borstvoeding geeft. En aangezien die hormonen melasma kunnen veroorzaken is mijn advies niet anders dan tijdens de zwangerschap: blijf je heel goed beschermen tegen de zon. En als je hormoonspiegel weer in balans is? Dan is het nog steeds verstandig om te blijven smeren. Je kan er zonschade (en dus ook rimpels) mee voorkomen.

 

 

Meer info vind je op Jetskes zonnecampagne Smeer je in en op haar huidblog. Jetske ontwikkelde ook zelf non-profit zonneproducten. De opbrengst van Jetskes Suncover-zonnecrème (geschikt voor volwassenen en kinderen) gaat integraal naar de sensibiliseringscampagne Smeer je in.