Viva | 12 augustus 2020
Zo werkt dat!
By Viva

VIVA interview

Gepubliceerd: Viva
Datum: 12 augustus 2020

Wat kun je doen aan pigmentvlekken, littekens of een gevoelige en onrustige huid na de zwangerschap? Drie lezers van Viva vroegen om raad. Lees het advies van dr. Jetske Ultee.   

 

Zo werkt dat!

 

Zit je met een prangende vraag of kun je wel wat goede raad gebruiken? De experts staan voor je klaar! Deze week beantwoordt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, vragen over de huid.

 

Wat kan ik doen aan pigmentvlekken?

Er verschijnen steeds meer pigmentvlekken op mijn gezicht. Ik wil dit graag aanpakken, maar ik zie door de duizenden huidverzorgingsproducten het bos niet meer. Welke zou jij me aanraden?

 

‘Er zijn een paar ingrediënten in huidverzorgingsproducten waarvan we weten dat ze helpen tegen pigmentvlekken. Van vitamine C is bijvoorbeeld aangetoond dat het de verstoorde vorming van pigment remt. Er moet wel een voldoende hoge concentratie worden gebruikt, namelijk vier procent of meer. Daarnaast kunnen ingrediënten als niacinamide, zoethoutwortelextract, glycolzuur en azelaïnezuur helpen om de vorming van pigment te remmen én om oppervlakkige pigmentvlekken te verminderen. Let dus op de aanwezigheid van deze ingrediënten als je een product koopt. Hoewel veel van deze huidverzorgingsproducten goed werken, zou ik je vooral willen aanraden om pigmentvlekken te voorkomen in plaats van te bestrijden. Pigment wordt aangemaakt onder invloed van met name zonlicht. Het is een beschermingsreactie van de huid. De belangrijkste tip tegen pigmentvlekken is dus het voldoende beschermen van je huid tegen de zon. Als je jezelf dagelijks insmeert met een zonnebrand van minimaal SPF 30 die zowel tegen uv A- als uv B-straling beschermt, voorkom je dat pigmentvlekken ontstaan of verergeren. Als je met deze goede huidverzorging onvoldoende resultaat ziet, zou je nog een stapje verder kunnen gaan. Peelingbehandelingen met een hogere concentratie glycolzuur zorgen bijvoorbeeld ook voor een vermindering van pigmentvlekken. Je zou ook nog kunnen kiezen voor laseren. Ga hiervoor wel naar een erkende huidtherapeut of arts.’

 

 

Hoe bescherm ik mijn litteken tegen de zon?

Door een pittige operatie heb ik een flink litteken op mijn buik. Ik wil bij mooi weer niet continu een shirt hoeven dragen, hoe kan ik het litteken toch goed beschermen tegen de zon?

 

‘Het is inderdaad van essentieel belang dat je littekenweefsel goed beschermt tegen de zon. Deze huid is namelijk beschadigd, daardoor extra kwetsbaar en niet sterk genoeg om bescherming te bieden tegen de gevolgen van uv-straling, waardoor je huid sneller kan verbranden en het risico op huidkanker groter is. Daarnaast kan te veel straling een blijvende verkleuring van je huid veroorzaken. Hoe recenter het litteken, hoe belangrijker het is om voor bescherming te zorgen. Als je wond nog niet goed dicht is, moet je de zon vermijden. Bij een gesloten litteken kun je met de juiste bescherming wél in de zon. Het is wel van essentieel belang om je litteken eens in de twee uur heel goed in te smeren met een dikke laag zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger. Hydrateer het litteken daarnaast elke dag voor een goed herstel van het weefsel. Je huid heeft namelijk vocht nodig om te kunnen herstellen. Producten met siliconen zijn hiervoor erg geschikt: die voorkomen dat je huid vocht verliest door een tijdelijk laagje over de huid te leggen. Hoe sneller na je operatie je hiermee begint, hoe beter. Hiervoor bestaan speciale siliconenpleisters en -gels. Of ga voor een moisturizer met glycerine, hyaluronzuur en siliconen.’

 

 

Wat helpt tegen een onrustige huid na de zwangerschap?

Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik last van een onrustige en overgevoelige huid.  Nu ben ik een dikke maand geleden bevallen en heb ik mijn oude vertrouwde huid nog niet terug. Wat kan ik doen?

 

‘Hormoonveranderingen kunnen heel wat onrust veroorzaken in je huid. Hoewel sommige vrouwen door de invloed van oestrogeen en progesteron juist een prachtige blos hebben, krijgen anderen rode vlekken of zelfs de zogenoemde ‘spinnenwebjes’ of couperose. In dat geval zie je de rode of blauwe bloedvaatjes heel duidelijk op de huid. Soms zorgen onze hormonen ook voor een toename van verstopte poriën en puistjes. Het zal helaas nog wel even duren voordat de storm van binnen gaat liggen, maar onthoud dat de meeste huidproblemen uiteindelijk verdwijnen binnen twee maanden nadat je bent gestopt met het geven van borstvoeding. In de tussentijd is het belangrijk dat je je huid mild blijft reinigen en verzorgen. Blijf weg van scrubs, maar voeg dagelijks een exfoliant met salicylzuur toe aan je routine. Kies verder voor kalmerende stoffen in je huidverzorging, zoals niacinamide en zoethoutwortelextract. Je zou daarnaast eens goed kunnen kijken naar je voeding. Bepaalde groente- en fruitsoorten zorgen bijvoorbeeld voor een toename van histamine. Die stof heeft ook effect op de bloedvaatjes, waardoor je misschien meer last krijgt van roodheid en vlekken. Tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi en aardbeien zijn bekende histaminebronnen. Misschien ben je door je zwangerschap extra gezond gaan eten, en hou je het probleem daarmee onbedoeld in stand? Om hierachter te komen zou je eens een dagboek bij kunnen houden om precies te zien wat je wanneer eet. Op die manier kun je uitsluiten of bevestigen dat eten een rol speelt in jouw huidprobleem.’