Marie Claire | 19 april 2022
Zo hou je je handen in topvorm
By Marie Claire


Gepubliceerd: Marie Claire
Datum: 19 april 2022
Door: Melani Purnomo Widagdo

Hoe hou je je handen zo mooi mogelijk? Dr. Jetske Ultee vertelt in Marie Claire dat vooral hydrateren dan belangrijk is. Dat doe je zo:

 

Zo hou je je handen in topvorm

Onze handen krijgen het flink te verduren en dat kan je soms van ze aflezen. Zeker na de afgelopen twee jaren, waarbij handen wassen en ontsmetten met desinfecterende handgels meer dan ooit een gewoonte zijn geworden. De Nederlandse dr. Jetske Ultee deed onderzoek naar de kenmerken van huidveroudering bij onze handen.

 
Uit het onderzoek blijkt dat droge handen ouder worden geschat dan gehydrateerde, zelfs huidverslapping blijkt jonger te lijken dan dehydratatie. “Droogtelijntjes kunnen je huid ouder laten lijken. Maar dat het effect van droogte vergelijkbaar was met huidverslapping, was nieuw voor mij. Gelukkig kan je deze oudmaker gemakkelijker aanpakken: vaak smeren met een handcrème én een milde handzeep gebruiken”, aldus dr. Jetske Ultee over de resultaten.

Hydratatie is key

De onderzoeksarts in cosmetische dermatologie concludeert dat een gezonde en gehydrateerde huid resulteert in een mooie huid. En toch focussen we ons steeds op ouderdomsverschijnselen als rimpels en huidverslapping. Welke huidverzorgingsproducten zijn dan ideaal om de handen jong en gehydrateerd te houden?
 
Net zoals we ons gezicht verzorgen, zouden we ook onze handen moeten soigneren met producten die ze beschermen tegen schade van buitenaf zoals UV-straling, uitdroging, irritatie of vervuiling. Want ook de huid van onze handen is kwetsbaar en krijgt elke dag weer zoveel te verduren.
 
Volumeverlies en pigmentvlekjes horen nu eenmaal bij ouder worden. Maar het proces kan wel effectief vertraagd worden door, net als bij de skincareroutine van je gezicht, ook op je handen SPF te gebruiken.

Een goede handcrème: waar moet je op letten?

Hand Care is het handboek van dr. Jetske Ultee voor de beste handverzorging. Daarin lijst ze deze drie belangrijke tips op waarmee je best rekening houdt bij het kopen van een goede handcrème.
 
No perfume
Hoewel lekker ruikende handcrèmes heel verleidelijk zijn, bieden ze eigenlijk geen voordelen voor onze huid. Daarmee houd je die droge handen juist alleen maar in stand. Daarnaast kunnen parfums soms irritatie en huiduitslag veroorzaken. Dan kan je beter kiezen voor een product zonder parfum.
 
Oily protectors
Het is belangrijk dat er in je handcrème stoffen zitten die vocht vasthouden en als het ware een beschermingslaagje over de huid leggen zodat er minder water verdampt. Voorbeelden van deze beschermers zijn paraffine, squalane, dimethicone, borage seed oil, olive oil, jojoba oil, safflower oil (eigenlijk alle soorten oliën).
 
Extra hydrators
Om vocht vast te houden en de huid echt te helpen herstellen zijn daarnaast glycerine, urea, hyaluronzuur, sorbitol, panthenol, ceramides en cholesterol heel geschikt.
 
Daarnaast kunnen voeding en supplementen zoals Omega 3-vetzuren, probiotica en genoeg water drinken ook een belangrijke rol spelen.
 

Lees in het handboekje nog meer tips om je handen zacht en mooi te houden.