Flair | 22 augustus 2023
Wil je 'n lift?
By Flair

Flair | botox fillers

Gepubliceerd: Flair
Datum: 22 augustus 2023
Door: Charlotte De Loose

Welke methodes zijn effectief om je gezicht te liften en te verstevigen? In Flair deelt dr. Jetske Ultee haar advies.

 

We hebben niets tegen injectables als Botox en fillers, maar we begrijpen het ook wel als je dat nét een stapje te ver vindt. Deze vijf alternatieven zijn ook effectief om je gezicht te liften en te verstevigen.
 

 

1. Ledtherapie

Ledtherapie bestaat uit verschillende soorten licht die elk een eigen effect hebben op je huid. Rood licht stimuleert de bloedsomloop, oranje licht stimuleert de aanmaak van collageen en elastine, wit licht werkt kalmerend en verstevigend en blauw licht werkt antibacterieel en vermindert acne.
 

Voordelen

– Een behandeling duurt vaak maar enkele minuten. Als je een masker voor thuis gebruikt, kan je ondertussen gewoon relaxen of andere dingen doen.
– Verschillende studies tonen aan dat blauw licht acneklachten kan verminderen. Ook tegen huidveroudering zou ledtherapie effectief zijn.
 

Nadelen

– Ledmaskers voor thuis zijn moeilijk te beoordelen. Je weet nooit zeker of het apparaat wel krachtig genoeg is om écht resultaat op te leveren.
– Zowel een apparaat voor thuis als een behandeling in een instituut is best prijzig.

Een ledtoestel voor thuis kost tussen de 150 en de 600 euro en een behandeling met ledtherapie in een instituut kost je gemiddeld 120 tot 150 euro.
 

Wat zegt de expert?

Dr. Jetske Ultee: “Ik betwijfel of je met thuisapparaten hetzelfde effect zal bereiken als in een erkende kliniek. Vaak werken thuisapparaten met minder krachtig licht en een kleiner bereik op het gezicht. Er is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Je moet er bovendien voorzichtig mee zijn. Onlangs is een masker van de markt gehaald vanwege een risico op oogproblemen. Ik raad dus aan om naar een professional te gaan.”

 

2. Microstroom

Microstroom bestaat uit kleine stroomstootjes die de huid stimuleren om collageen en elastine aan te maken, de stofjes die je huid soepel en stevig maken. Bovendien stimuleert het ook de spieren in je gezicht, als een soort miniwork-out voor je gelaat. Je huid wordt er steviger van en je gezicht ziet er meer gedefinieerd uit (lees: strakkere jukbeenderen en een scherpere kaaklijn).
 

Voordelen

– De behandeling is pijnloos, al voel je de schokjes wel.
– Er zijn al wat onderzoeken die aantonen dat microstroom de aanmaak van collageen en elastine stimuleert.
 

Nadelen

– Net als bij ledmaskers is het moeilijk te beoordelen of een apparaatje voor thuis écht krachtig genoeg is.
Een degelijk apparaatje met microstroom voor thuis heb je vanaf 200 euro en een behandeling met microstroom in een instituut kost je gemiddeld rond de 100 euro.

 

Wat zegt de expert?

Dr. Jetske Ultee: “Ik denk dat je van thuisapparaatjes (die best prijzig zijn) geen al te hoge verwachtingen moet hebben. Je huid zal er misschien niet onder lijden en het kan ontspannend zijn, maar wil je rimpels verminderen of verslapping tegengaan, dan zijn vitamine A, een professionele laserbehandeling of injectables waarschijnlijk toch een beter idee.”
 

3. Vitamine A

Als er één ingrediënt enorm doeltreffend is tegen huidveroudering, dan is het wel vitamine A. Daaronder bestaan verschillende vormen die we retinoïden noemen. Ze stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen en geven de collageenproductie een boost. Het pure vitamine A-zuur (of tretinoïne) is het krachtigst, maar is alleen op voorschrift verkrijgbaar en wordt ook vaak gebruikt om acne te bestrijden of pigmentvlekken te verminderen. In de verzorgingsproducten die vrij verkrijgbaar zijn in de winkel zitten andere vormen als retinylpalmitaat, retinol, retinoate en retinaldehyde.
 

Voordelen

– Het is een van de meest bestudeerde ingrediënten tegen huidveroudering waarvan bewezen is dat het écht goed werkt.
 

Nadelen

– Vitamine A kan je huid irriteren en uitdrogen. Het maakt je huid ook gevoeliger voor zonlicht. Als je voor het eerst vitamine A gaat gebruiken, moet je dus langzaam opbouwen (begin met één tot twee keer per week).
 

Wat zegt de expert?

Dr. Jetske Ultee: “Retinoïden verbeteren de gezonde celdeling en stimuleren de aanmaak van collageen (bindweefsel dat je huid verstevigt) en elastine (dat je huid veerkrachtig maakt). Ze remmen ook de afbraak van collageen en elastine af. Ideaal om rimpels te bestrijden, dus. Maar je moet er juist mee omgaan. Laat je huid langzaam wennen en verzorg ze verder goed. Mijn favoriete vorm van vitamine A is hydroxypinacolone retinoate, omdat die geschikt is voor de gevoelige huid.”
 

Zonbescherming

De eerste en belangrijkste stap om huidveroudering tegen te gaan is je huid beschermen tegen zonlicht. Rimpels, huidverslapping en pigmentvlekjes zijn voor 90 % het gevolg van externe factoren, waarvan de belangrijkste uv-straling en blauw licht (afkomstig vande zon) zijn. Vooral uv A-stralen zijn een grote boosdoener, want ze zijn de veroorzaker van huidveroudering en huidkanker, en ze zijn het hele jaar door even sterk. Ze gaan bovendien door de wolken en zelfs door glas heen.
 

Voordelen

– Door je goed te beschermen tegen de zon voorkom je huidveroudering en verklein je je kans op huidkanker en andere huidaandoeningen.
– Het kost je weinig moeite, want tegenwoordig bevat veel huidverzorging en zelfs make-up al een beschermingsfactor.
 

Nadelen

– Je moet je zonnebescherming om de twee uur opnieuw aanbrengen, want dan is de filter uitgewerkt.
 

Wat zegt de expert?

Dr. Jetske Ultee: “Dit advies mag van mij op nummer één. Voorkomen is beter dan genezen! Het grootste deel van de schade aan huid die wij huidveroudering noemen, ontstaat door uv-straling uit zonlicht. De beste manier om rimpels en verslapping te voorkomen is je consequent beschermen met een goede SPF, ’s zomers én ’s winters.”

 

Face yoga

Hoewel er weinig tot geen wetenschappelijke studies rond bestaan, zou face yoga – oftewel het trainen van je gezichtsspieren – volgens experts kunnen helpen bij het verstevigen en definiëren van je gezicht. Verwacht niet dat rimpels of fijne lijntjes plotseling zullen verdwijnen, maar net als bij een work-out voor je lichaam kan je bepaalde zones van je gezicht steviger maken door ze te trainen.
 

Voordelen

Voordelen
– Het is totaal niet invasief en heel budgetproof.
– Baat het niet, dan schaadt het niet.
– Het helpt je tegelijk om te ontstressen.
 

Nadelen

– Het vraagt veel toewijding, want je zal de oefeningen minstens vijf tot zes keer per week moeten herhalen als je resultaat wil zien.

 

Wat zegt de expert?

Dr. Jetske Ultee: “Op plaatsen waar de huid vaak beweegt, kan ze wat slapper worden. Op plekken waar gezichtsspieren zich aanspannen, zie je dat als rimpels en lijntjes. Ik vermoed dat het idee van face yoga is afgeleid van krachttraining voor je lichaam. Als je slappe buikspieren regelmatig traint, wordt je buik wat strakker. Maar ik betwijfel of dat voor je gezicht net zo goed werkt. Anderzijds heeft stress een negatieve invloed op je huid, dus als face yoga jou helpt te ontspannen, kan dat ook een positieve impact hebben op je huid.”

 

Ready to work out?

Ellen van Glowing Skin Studio is een gecertificeerde face yoga teacher: “Als je er dagelijks mee bezig bent, kan face yoga naar mijn mening hetzelfde resultaat opleveren als Botox. Het vraagt natuurlijk veel geduld, tijd en toewijding en is dus geen quick fix. Als je je gezicht vijf tot zes keer per week traint, zal je na drie à vier weken resultaat beginnen te zien. Ik kreeg er vooral een scherpere kaaklijn en strakker voorhoofd van. Mensen vragen mij vaak om mijn voorhoofd eens te bewegen om zeker te zijn dat ik geen Botox heb gebruikt. Dat beschouw ik als een compliment (lacht).” Het voordeel van face yoga is dat je er meteen mee aan de slag kan. In de auto, achter je bureau of in je badkamer. Dit zijn twee van Ellens favoriete oefeningen om je hals en gezicht te liften.
 

De giraffe

(om je onderkin en hals te liften)
– Kantel je hoofd naar achteren en breng je kin naar boven, waardoor de voorkant van je hals langer wordt.
– Breng je onderlip boven je bovenlip, alsof je een pruillip trekt. Je voelt de onderkant van je kin en hals aanspannen.
– Dit hou je dertig seconden vol, terwijl je goed in- en uitademt.

 

De voorhoofdstretch

(om de bovenkant van je gezicht strakker te maken)
– Leg één hand op je voorhoofd en één hand tegen je achterhoofd.
– Gebruik je hand om je wenkbrauwen naar boven te liften, kijk met je ogen naar beneden en knijp je ogen dicht.
– Hou dit dertig seconden aan, terwijl je goed in- en uitademt.