Feeling | November 2018
Wat werkt echt
By Feeling

 

Gepubliceerd: Feeling
Datum: november 2018
Door: Sofie Albrecht
 
 
 

Het Belgische blad Feeling vroeg enkele gerenommeerde beauty-experts naar hun eigen huidverzorgingsroutine en tips. Dr. Jetske Ultee werd ook geïnterviewd. Lees hier het artikel:

 
 
 

Wat werkt echt

 

Magazines en websites slaan je om de oren met beautytips, must have-producten en goedbedoeld advies. Maar wat doen beauty-experts – en niet de eerste de beste – zélf om er goed te blijven uitzien?

 
 

Jetske Ultee, onderzoekarts in Dermatocosmetica

Dr. Jetske Ultee is al jaren gefascineerd door de huid. Haar kennis en inzichten deelt ze op haar blog (jetskeultee.nl), in een boek (Dr. Jetske’s Huidboek) en in haar verzorgingslijn (uncover-skincare.be). Voor persoonlijk huidadvies en behandeling kun je terecht in haar Skincare Centre in Rotterdam. Lees meer op feeling.be/beautyexperts.be
 
 

Weet wat je smeert

“Je hoeft niet alles te weten over huidverzorging, maar het is belangrijk om goed naar je huid te kijken en te weten wat die nodig heeft. Heel veel huidproblemen ontstaan doordat we onze huid verkeerd behandelen, met ongeschikte producten of door ze fout te gebruiken. Huidverzorging is voor iedereen anders. Wat werkt voor mij, doet dat niet noodzakelijk voor jou. Wat je huid in de zomer nodig heeft, is niet hetzelfde als tijdens de winter.”
 
 

Verwacht geen mirakels

“Huidverzorging helpt om je huid gezond te houden. Die is van nature heel goed in staat om dat allemaal zelf te regelen. Huidverzorging kan een zetje geven wanneer je huid wat hulp kan gebruiken, maar is eigenlijk niet bedoeld om rimpels aan te pakken. Als die je echt storen, kun je beter een goede arts onder de arm nemen dan je geld aan dure crèmes uit te geven.”
 
 

Bescherm je huid tegen de zon

“90% van huidveroudering komt door de zon. Je afdoende beschermen is belangrijk, zeker voor kinderen. Toen mijn kinderen 10 jaar geleden op de kleuterschool zaten, was er geen zonnebrandcrème, of plekjes waar ze in de schaduw konden spelen. Daar was toen helemaal geen aandacht voor, men wist niet beter. Terwijl zonnebrand in je kindertijd enorme gevolgen kan hebben op termijn. Daarom besloot ik toen om mensen te sensibiliseren met leuke filmpjes en een non-profit zonnecrème te ontwikkelen. Zonnebescherming gaat immers verder dan zonnebrandcrème smeren en moet net zo normaal worden als je tanden poetsen! De cijfers van huidkanker in België en Nederland zijn immers schrikwekkend hoog.”
 
 

‘Als rimpels je storen, kun je beter een goede arts onder de arm nemen dan je geld aan dure crèmes te geven’


 

Leef gezond en met mate

“Ik ben een zelfverklaarde gezondheidsfreak, maar ik probeer wel het evenwicht te bewaren. Vooral jonge meisjes zie ik soms helemaal doorslaan met hun zaden en smoothies. Je moet ook nog af en toe kunnen genieten van een wijntje, vind ik. De basis is een gevarieerde voeding met veel fruit en groenten en zo weinig mogelijk suiker. Supplementen kunnen ondersteunend werken, maar dan wel heel gericht. Grote potten multivitaminen en eindeloos combineren kunnen zelfs het tegenovergestelde effect hebben, denk ik. Nu mijn kinderen wat ouder worden, heb ik steeds minder grip op wat ze eten, maar ik maak extra werk van het ontbijt met gezonde alternatieven en veel fruit. En verder: voldoende slaap, regelmaat (lukt niet altijd) en beweging. Ik doe zelf aan yoga, wandel veel en ga af en toe hardlopen. Maar je zult me nooit in een sportschool zien, daar voel ik een soort dwang en dat werkt niet voor mij. Ik geloof erg in bewegen en buiten zijn. Extreem sporten zoals marathons lopen, dat lijkt me niet zo gezond.”
 
 

Wees blij met wie je bent, ook met je leeftijd

“Huidverzorging is erg belangrijk, maar het is een onderdeel van de puzzel. Je kunt de duurste crèmes kopen, maar wanneer je niet goed in je vel zit of stress hebt, dan zie je dat aan je huid. Ik ben ervan overtuigd dat je het ook aan je uiterlijk ziet wanneer je je goed voelt. Dat heeft veel meer effect dan allerlei behandelingen. Zelf ben ik niet bang van rimpels of ouder worden. Ik zie zo veel vrouwen op een mooie manier ouder worden, zoals de Britse antropologe Jane Goodall. Vrouwen die veel in de zon hebben gezeten en roken, krijgen zo’n leerachtige huid, dat is echt niet mooi. Net zoals een plastic gezicht wanneer je van alles hebt laten doen. Ik ben niet tegen ingrepen, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Zolang het maar niet gebeurt vanuit het idee dat je niet goed genoeg bent.”
 
 

Zeg eens nee

“Met een gezin van vier kinderen, een praktijk, onderzoekswerk, een huidverzorgingslijn en een blog heb ik mijn handen meer dan vol. Maar ik heb een fijn team, dat sommige dingen veel beter kan dan ik. Ik merk dat doorjakkeren echt niet loont, dus gun ik mezelf de luxe om in blokjes van een paar uur heel geconcentreerd te werken in plaats van de hele dag door. Ik zeg ook heel vaak nee. Tvoptredens vind ik bijvoorbeeld niet zo leuk, dus doe ik alleen de dingen waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg. Ik ben een huismus, ik ga niet naar feestjes, alleen naar die van heel goede vrienden. Als het te veel wordt, ga ik automatisch schrappen. Je wordt soms geleefd, terwijl je dat voor een groot deel zelf in handen hebt. Het gaat allemaal over balans. Dat is in huidverzorging zo, maar ook in het leven.”