Gepubliceerd: het AD
Door: Annemart van Rhee
Datum: 12 februari 2022
Steeds meer mensen hebben permanente make-up (PMU). Bijvoorbeeld om hun wenkbrauwen dikker te laten lijken of om hun lippen te vergroten. Het is inmiddels haast zo makkelijk als naar de kapper gaan. Maar hoe veilig is PMU? Dit zegt dr. Jetske Ultee erover in het AD:
Tijdbesparend of gezondheidsrisico? De voor- en nadelen van permanente make-up
De opmars van permanente make-up heeft voor- en nadelen. Waar moet je op letten? En wat moet je laten? Drie deskundigen over cosmetische en medische do’s en don’ts.
Zoek op Instagram bij wenkbrauwen en je krijgt een lawine aan beelden van mensen – zowel mannen als vrouwen – die hun nieuwe, bijgewerkte of opgepoetste exemplaren etaleren. En vaak, zoals bij influencer Sarah van Soelen, volgens de laatste trend: groot, groter, grootst. Zelfs modelletje rupsband blijkt tegenwoordig populair. In veel gevallen gaat het om permanente make-up (PMU) die ook wordt toegepast als eye- en lipliner, camouflage van vlekken en om littekens te verbergen.
“Permanente make-up is een vorm van tatoeage”, zegt Anne Margreet van Drooge, dermatoloog bij Gelre Ziekenhuizen. “Het verschil is de diepte waarin je de inkt aanbrengt. PMU gaat in de oppervlakkige huidlaag, bij een tatoeage wordt de naald in de diepe huidlaag gestoken.”
Volgens arts en onderzoeker Jetske Ultee zijn er verschillende technieken om de make-up aan te brengen. “Aanvankelijk werd veel handmatig gedaan waarbij met een mesje incisies werden gemaakt, microblading genoemd. Dat gebeurt nu vooral met een apparaatje. Daardoor krijg je een egaler resultaat en bestaat er minder kans op complicaties doordat de behandelaar per ongeluk te diep prikt of uitschiet.”
Niet permanent, maar je zit er jaren aan vast
Ondanks dat de naam het doet vermoeden, is permanente make-up niet voor altijd. “Het blijft één tot drie jaar zitten, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en cosmetische behandelingen zoals scrubs”, zegt Drooge.
Ultee: “Er wordt nu vaak over gepraat alsof je even naar de kapper gaat. Dat is dus niet zo. Vind je die enorme borstelwenkbrauwen over twee jaar nog zo cool? En staat die grote liprand mooi als je wat ouder wordt of wanneer je gewicht verandert? Spreek dat goed met je behandelaar door. Past dit bij mijn gezicht? Ik zag pas foto’s uit Rusland waarbij niet alleen eyeliner, maar een complete smokey eyes-look was aangebracht. Dat is best ingrijpend.”
Voordelen: altijd make-up en tijdbesparend
Toch kent permanente make-up ook voordelen. “Als het goed gedaan is, kan het heel mooi uitpakken”, vindt Ultee. “Zo kunnen je wenkbrauwen voller overkomen. Bovendien kan het ’s ochtends veel tijd besparen en lijkt het alsof je altijd een beetje in de make-up zit. Het is ook waterproof, dus bij zwempartijen of regenbuien heb je geen doorgelopen vegen meer in je gezicht of vlekken op je kleding.”
Uitkomst bij reuma of andere ziekten
Hoewel het tegenwoordig vaak door mensen wordt gedaan omdat het een mooi resultaat geeft, is het een uitkomst voor mensen met een aandoening aan de motoriek. “Het kan mensen met parkinson, reuma, slechtziendheid of een andere invaliderende aandoening echt helpen”, meent Sebastiaan van der Bent, dermatoloog in het Alrijne Ziekenhuis. “Ook kan het een oplossing zijn voor bepaalde haar- of huidziekten waarbij wenkbrauwen uitvallen.”
Van Drooge: “Mensen met bijvoorbeeld vitiligo, waarbij je witte plekken in je gezicht of op je armen kunt krijgen, kunnen met het pigment die plaatsen camoufleren. Net zoals bij allerlei littekens. Het wordt daarom ook toegepast bij bijvoorbeeld de reconstructie van tepels na borstkankeroperaties. Met het pigment kan een mooie tepelhof worden gemaakt. We zijn heel blij met die toepassing.”
“Het is ook handig voor mensen die last hebben van traanogen door hooikoorts of andere allergieën. Dan heb je niet constant met uitgelopen make-up te maken.”
Nadelen: risico op infectie en slecht werk
Nadelen zijn er volgens de dermatologen ook. “Je voelt het. Het is pijnlijker dan wanneer je zelf met een eyeliner aan de slag gaat”, weet Van Drooge. “Bovendien heb je risico op infecties, omdat je gaatjes in de huid maakt waar vaak een beetje bloed bij vrijkomt. Daardoor kan een bacterie, schimmel of virus zijn werk doen. En net als bij een tatoeage kun je bij het gebruik van vieze naalden mogelijk hepatitis oplopen. Mensen met huidaandoeningen zoals psoriasis lopen daarnaast juist het risico dat op de behandelde plek weer psoriasis ontstaat.”
Ultee: “Het kan ook zijn dat je niet tevreden bent met het resultaat. De vorm is bijvoorbeeld niet naar je zin, de inkt loopt uit waardoor je een waaiereffect krijgt, de kleuren zijn te heftig of veranderen in de loop der tijd. Dan zie je mensen met een soort rode of blauwe wenkbrauwen lopen of met lippen die veel te intens van kleur zijn. Daar word je niet blij van.”
Volgens Van der Bent is het belangrijk om goed na te gaan bij wie je je laat behandelen. “Oriënteer je goed. Het veiligst is om te kiezen voor een deskundig en ervaren PMU-artiest. Check of hij of zij bij de GGD geregistreerd staat en over een vergunning beschikt. Op tattoopoli.nl is meer informatie te vinden over tattoo- en PMU-complicaties en waar je terechtkunt bij klachten.”
Wat te doen als je niet tevreden bent?
Niet altijd gaat het goed bij het aanbrengen van de permanente make-up. “Ik zie steeds meer professionele aanbieders die wenkbrauwen herstellen die anderen hebben verpest”, zegt Ultee. “Dus er gaat toch wel regelmatig wat mis. Met een laserbehandeling kun je best veel repareren, maar sommige dingen zijn gewoon niet terug te draaien. Haar dat bijvoorbeeld door een behandeling met permanente make-up is verdwenen, zal niet meer teruggroeien.”
Volgens Van Drooge kan een andere PMU-artiest wel wat herstellen als je ontevreden bent. “Door pigment toe te voegen of met een pigmentlaser diepliggend pigment te verwijderen, kan er veel. Maar dat kan niet op iedere plek en ook niet elk type inkt is daar geschikt voor. Rode inkt is bijvoorbeeld hardnekkig en lastig te verwijderen. En als iemand jouw wenkbrauw twee centimeter te hoog heeft geplaatst en je zegt ‘het moet lager’, dan kan dat natuurlijk niet ineens.”
Kosten: 200 tot 400 euro
De prijzen voor het aanbrengen van permanente make-up liggen tussen de 200 en 400 euro voor wenkbrauwen, lippen en pigmentbehandelingen tegen vlekken. Touch-ups, een soort booster na ongeveer een jaar, kosten tussen de 50 en 100 euro.
Uiteraard zijn er prijsvechters die stunten met hun tarieven. “Maar het is de vraag of je voor een paar tientjes voordeel moet gaan, of dat je beter je keuze bepaalt na een gesprek met de behandelaar en kiest op basis van zijn of haar ervaring, vergunning en voor- en-na-foto’s”, besluit Ultee.