&C | Januari 2019
Strak plan
By &C

 
Heel de huid

Gepubliceerd: &C
Datum: januari 2019
Door: Annette Oerlemans
 
 

Kun je je huid glad en gezond slikken? Dr. Jetske over beautyfood en
potjes spannende pillen die je van alles beloven in het magazine van Chantal Janzen. Lees het hier:

 
 

Strak plan

 

Beautyredacteur Annette heeft een obsessie: een gladde, egale huid. Dus jaagt ze op gouden tips. Deze maand: kun je je huid glad en gezond slikken?

 
Schoonheid komt van binnenuit. Zeggen ze. Want: je bent wat je eet. In mijn geval belooft dat weinig goeds. Restjes appeltaart gaan door voor ontbijt en ik trek geregeld een zak chips open na het eten. De beautyindustrie speelt hier slim op in: supplementen lijken een opkomende trend om je huid te verbeteren.
 
 

Hap, slik, mooi

We leven met z’n allen steeds gezonder. Waar we vroeger nog kookten met pakjes Knorr, willen we nu onbewerkte, verse ingrediënten. We willen ons mooi en gezond vóélen, en dat ook in de spiegel zien. Beautytrendwatcher Inge de Munnik legt uit: ‘Onze ouders zijn opgevoed met de belofte van cosmeticafabrikanten dat ze op Hollywoodsterren zouden lijken als ze bepaalde crèmes zouden smeren. Die generatie is teleurgesteld in cosmetica. En millennials zijn kritisch en nemen beweringen überhaupt niet zomaar aan.’ Ook ik streef naar het beste. Maar ik wil óók snel resultaat. En als huidsupplementen daarbij kunnen helpen, sta ik vooraan in de rij.
 
 

Pillenbelofte

Elke dag een pilletje en oneffenheden verdwijnen voorgoed: ik zou direct een dozijn inslaan. Maar ik vraag me af of het wel zo werkt. Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee geeft aan dat het een lastige vraag is. ‘Er zijn ingrediënten in supplementen die op zichzelf staand inderdaad bijdragen aan een mooie huid. Het is alleen lastig te onderzoeken of een huidverbeterend effect bereikt wordt door een supplement te slikken. Dat kan natuurlijk ook aan het gebruik van bepaalde huidverzorging of aan je voedingsgewoontes liggen. Het ontbreekt aan onafhankelijke bewijzen.’ Aha, het is dus niet ondenkbaar dat supplementen iets voor mijn huid betekenen. Naar welke ingrediënten moet ik dan zoeken? Volgens Jetske dragen antioxidanten als vitamine C en carotenoïden als lycopeen bij aan een mooie huid. Ze helpen de huid van binnenuit beschermen tegen zonschade en werken dus indirect tegen rimpels. Hyaluronzuur is belangrijk voor de vochthuishouding en daarmee de elasticiteit van de huid. En visoliën en omega 3-vetzuren maken deel uit van de beschermende laag op de huid, waardoor deze gehydrateerd blijft en beschermd is. Ook kan volgens onderzoek een supplement met astaxanthine – een krachtig antioxidant – gecombineerd met omega 3-vetzuren de huid al na twee weken beschermen tegen zonschade. Uiteraard is dit geen vervanging voor je zonnebeandcrème.
 
 

Shoppen maar

Voordat je tijdens het (web)shoppen je mandje tot de nok toe vult: let op. Je kunt namelijk ook overdosen met supplementen. Zo kan volgens Jetske een hoge dosering vitamine C maag- en darmklachten geven en een teveel aan vitamine B6 kan problemen geven aan het zenuwstelsel. Bovenal geldt: je kunt beter de genoemde stoffen via voeding tot je nemen. Als dat niet lukt, kunnen supplementen een aanvulling zijn. Eén ding is zeker: huid en voeding gaan samen. En het is aan jou om te kijken of je aan de supplementen wilt of niet. Ik zoek het voorlopig eerst even in mijn voeding: spruitjes (vitamine C), zalm (omega 3-vetzuren) en bonen (hyaluronzuur). Of vooruit, misschien knikker ik toch ook zo’n potje vitamine C in m’n mandje. •