Flair | 8 juni 2022
Sprayen, deppen, smeren
By Flair

Flair | Sprayen, deppen, smeren
Gepubliceerd: Flair
Datum: 8 juni 2022
Door: Charlotte De Loose

De toner of tonic bestaat al een hele tijd, maar maakt nu naam als essence. Flair vroeg dr. Jetske Ultee wat de voordelen zijn van deze waterachtige producten.

 

Sprayen, deppen, smeren

Water, water, de rest komt later. Deze must-haves hebben een superlichte textuur, zijn snel en makkelijk aan te brengen en kunnen zelfs een groot deel van je andere verzorgingsproducten vervangen.

 

Essence: water met veel extra’s

Makkelijk, snel, ideaal voor on the go én superefficiënt. Wat een essence precies is, hangt af van merk tot merk, maar over het algemeen is het een product op waterbasis met een erg vloeibare, waterachtige textuur. Sommige zijn gericht op hydratatie, andere zorgen voor een gezonde glow of minder fijne lijntjes.

Hoe dunner, hoe beter? Niet altijd!

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie:
‘Het voelt misschien alsof een dunner, waterachtig product makkelijker de huid binnendringt, maar dat klopt niet. Puur water dringt niet makkelijker in de huid dan olie. Dat komt omdat de buitenste beschermlaag van onze huid vooral bestaat uit vetachtige stoffen, dus vetoplosbare stoffen dringen vaak makkelijker binnen dan wateroplosbare. De meeste producten zijn daarom een combinatie van water en olie, met andere werkzame stoffen. Belangrijk om te weten: werkzame stoffen (vitamine C, bijvoorbeeld) kunnen makkelijker de huid indringen als die licht vochtig is. Daarom is een essence of een toner zo’n goede voorbereiding op de rest van je skincare.’

Hoe en wanneer aanbrengen?

Je brengt het aan meteen na de reiniging. Giet een beetje in je handen en dep op je gezicht, want met een wattenschijfje gaat er veel product verloren.
 

‘Een droge huid wegdrinken met water? De grootste mythe.’
 
Vaak hoor je ‘veel water drinken’ als advies voor een glowy huid. Maar zo simpel is het niet. Dr. Jetske Ultee: ‘Een droge huid kan je niet zomaar wegdrinken met water, dat is een misverstand. Water passeert het lichaam te snel om meteen een effect te hebben op de huid. Er zijn onderzoeken waaruit bleek dat de huid beter gehydrateerd was bij mensen die lange tijd meer water dronken, maar daar ging het vooral om mensen die voordien te weinig dronken. Zit je onder de aanbevolen acht glazen per dag en merk je tegelijk dat je huid trekkerig voelt en elasticiteit mist? Dan zouden een paar extra glaasjes per dag wel wat winst kunnen opleveren.