Gepubliceerd: Nina
Datum: 20 november 2021
Door: Sophie Vereycken
Hoe verzorg je je huid in de winter het beste? Dat wilde tijdschrift Nina van Dr. Jetske Ultee weten. Jetske vertelt hoe je je huidverzorging aanpast aan het seizoen én geeft tips bij verschillende huidklachten als couperose, eczeem en psoriasis.
SOS wintervel
De dagen worden korter, de temperaturen kouder en onze huid droger. Toeval? Allesbehalve. Want ’s winters wordt onze huid op twee manieren belast. Buiten door de kou én binnen door de lage luchtvochtigheid. De oplossing: smeren, smeren, smeren.
Het is zover, de eerste noten van Mariah Careys All I Want For Christmas hebben we overleefd. En dat wil maar een ding zeggen: dat we in één rechte lijn richting winter gaan (en dat we dringend nieuwe kersthits nodig hebben, maar dat terzijde). Mariah mag dan wel in haar nopjes zijn met het geluid van haar immer rinkelende kassa, onze huid is dat veel minder. Droge schilfertjes, rode wangen, een trekkerig gevoel … Het zou een allergie aan zeemzoete kerstmuziek kunnen zijn, maar meer dan waarschijnlijk zit het winterweer er voor iets tussen. Want de koude zorgt voor een droge huid en een vel dat sneller jeukt, vertelt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Daarnaast, en dat is nieuw, speelt de binnenlucht een grote rol.
Er hangt onheil in de lucht
Dat heeft alles te maken met de luchtvochtigheid, vertelt de onderzoeksarts. “Is die hoog? Dan staat de huid minder water af aan de omgeving. Denk aan broeierig hete zomerdagen waarbij het zweet op de huid blijft plakken. Omgekeerd geldt hetzelfde. Bij een lage luchtvochtigheid staat de huid net méér vocht af aan de lucht. Het vocht wordt als het ware uit de huid getrokken en het is een stuk moeilijker deze goed gehydrateerd te houden.” Dat is wat er gebeurt in de winter. Niet alleen buiten is de luchtvochtigheid laag, óók binnen. Want de hoeveelheid water in de lucht daalt als die wordt opgewarmd. Dat heeft zo zijn gevolgen: de vochthoeveelheid in de huid vermindert, waardoor fijne rimpels en droogtelijntjes ontstaan, aldus Jetske Ultee. Daarnaast raakt de barrièrefunctie verstoord, waardoor de huid nóg gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Een vicieuze cirkel, met als resultaat een droog wintervel dat snel geïrriteerd aanvoelt en ontsierd wordt door droge plekjes, schilfers, fijne rimpeltjes en soms zelfs puistjes. Alsof dat niet genoeg is, blijkt uit onderzoek dat kou en droogte in combinatie met zonlicht het eiwitfilaggrine in de huid stukmaken. Een eiwit dat niet toevallig helpt bij het vasthouden van vocht. “Daardoor nemen de stoffen die je huid gehydrateerd houden af. En de oppervlakkige huidcellen krimpen: de huid droogt uit, kan schilferig worden en gaat er onregelmatig uitzien.”
Wintersport
Jetske Ultee: “Op skivakantie smeer je naast een vollere crème ook best een zonnebrandcrème. Uv-straling is niet alleen veel sterker in de bergen dan op zeeniveau, de sneeuw zal de straling ook nog eens weerkaatsen. Let wel op: bij extreme kou gebruik je best géén zalf. Op zich koelt de huid met een crème net zo snel af als zonder, maar het voelt alsof de huid warmer wordt. Zo kan de huid bevriezen en beschadigen zonder dat je het doorhebt. Als temperaturen echt flink onder nul dalen, dan is het verstandig om je huid te beschermen met een goede sjaal of muts. Kleren zorgen dat er minder vocht uit de huid verdampt.”
Vocht gezocht
Onze to do komende maand? Dat vochtgehalte op peil houden. Jetske Ultee: “In de winter kunnen we echt wel wat hulp gebruiken om de huid in conditie te houden. Dankzij studies weten we dat moisturizers diefilaggrine-afbraak voorkomen, dus smeren is een must. Dat mag trouwens vaker dan twee keer per dag: de meeste crèmes werken namelijk maar een paar uur. Misschien is het verstandig om je huidige crème in te ruilen voor een vollere variant met extra hydraterende ingrediënten als glycerine en hyaluronzuur. De laatste houdt heel goed vocht vast en vult zelfs droogtelijntjes op. Ook niacinamide mag niet ontbreken in je huidverzorging. Deze vitamine helpt het beschermlaagje van je huid goed te houden, kalmeert en helpt tegen roodheid. Verder altijd goed: zoethoutwortelextract (beschermend), havermoutextract (kalmerend), glycerine en Sodium PCA (hydraterend).”
Extra tip van de expert: een exfoliant met glycolzuur zorgt voor meer hydratatie in de huid. Eigenlijk is dit altijd een goede toevoeging aan je beautyritueel, maar zéker in de winter als je vocht verliest.” En tot slot: “Zorg dat de lucht in je huis vochtig genoeg is. Waterbakjes aan de verwarming zijn een goedkope optie om de luchtvochtigheid op te krikken.”
Pas in de winter extra op met
Rosacea
Koude wind en temperatuurwisselingen kunnen rosaceaklachten verergeren, zoals bultjes, zichtbare bloedvaatjes of roodheid. Als je merkt dat kou een trigger is, bescherm je huid dan goed met een sjaal en een muts. Zorg er verder voor dat je huid niet uitdroogt door die goed te verzorgen met een crème. Zo is ze beter bestand tegen invloeden van buitenaf.
Eczeem
Mensen met eczeem hebben meer last bij koude en droge lucht. Uitdroging van je huid vergroot de kans op problemen bij eczeem, en laat dat dus net zijn waar die warme binnenlucht voor zorgt. Hou de lucht in huis voldoende vochtig en sta niet te lang onder de douche. Dat zorgt er alleen maar voor dat vocht uit de huid sneller verdampt. Smeer je huid na het afdrogen snel in met een milde (vette) crème. Hierdoor sluit je het vocht als het ware in.
Couperose
Temperatuurwisselingen zijn de aartsvijand van jouw huid. Let op voor te bruuske overgangen tussen gure winterdagen en warme woonkamers, en vermijd een wellnessdagje in de sauna. Ook bescherm je je huid best tegen extreme koude. En douche niet te heet: water dat de temperatuur van je lichaam benadert, is het beste.
Psoriasis
Het is geweten dat psoriasis ’s zomers vaak beter is. We zijn meer ontspannen (lees: hebben minder stress), doen voldoende vitamine D op, terwijl de zon en het zoute zeewater verlichting brengen. ’s Winters is dat een ander verhaal, waardoor psoriasis weleens durft opflakkeren. Hou de huid vooral vet en soepel met een vette zalf en wissel schuimende reinigers in voor een crème- of olievariant.
Droge huid
Voelt je huid ’s ochtends nog altijd erg droog? Dan kan je voor het slapengaan eventueel een laagje vaseline of een plantaardige olie over je crème aanbrengen. Daarmee voorkom je dat je huid vocht verliest. Skip agressieve reinigers of zeep voor je gezicht. Als je een heel droge huid hebt, kun je in de ochtend je huid alleen wassen met wat water.