RTL Nieuws | 8 mei 2020
Smerig smeren: deze zonnebrandcrèmes zijn het slechtst voor het milieu
By RTL Nieuws

Gepubliceerd: RTL Nieuws
Datum: 8 mei 2020

 

Hoe scoren veertig bekende zonnebrandcrèmes op milieuvriendelijkheid? RTL nieuws rapporteert de schadelijkste, maar benoemt ook de producten met de minste impact op koraal, vissen en algen. Slechts zes zonnebrandproducten scoren een ruime voldoende of hoger, waaronder de Suncover van Dr. Jetske Ultee.

 

Smerig smeren: deze zonnebrandcrèmes zijn het slechtst voor het milieu

 

Je smeert je in, zet een pet op je hoofd en dan hup, de zee in. Dat er dan een klein laagje zonnebrand van je afspoelt heb je nauwelijks in de gaten. Maar veel zonnebrandmiddelen die we gebruiken bevatten ingrediënten die slecht zijn voor het milieu. De Consumentenbond bekeek welke het schadelijkst zijn.

 

De Consumentenbond onderzocht samen met andere Europese consumentenorganisaties veertig zonnebrandmiddelen. Er werd gekeken hoe schadelijk de ingrediënten zijn voor koraal, algen en vissen. 23 middelen kregen een onvoldoende en slechts 6 zonnebrandmiddelen scoorden een ruim voldoende of hoger.

 

“We willen absoluut benadrukken dat we mensen adviseren om wél zonnebrandcrème te gebruiken”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Maar tegelijkertijd vragen we de consument wel om goed te kijken naar de impact van de crème of spray op het milieu.”

 

De veertig onderzochte zonnebrandmiddelen zijn in drie categorieën ingedeeld. Zonnebrandcrèmes die vallen in de groene categorie bevatten UV-filters met een lage giftigheid. Die vormen de beste keuze voor het milieu. In de gele en rode categorie vallen crèmes met UV-filters die biologisch slecht afbreekbaar zijn of/en giftig zijn voor algen, vissen of koraal.

 

 

Resultaten:

– Garnier Ambre Solaire Dry Protect, Lancaster Sun Beauty Sublime Tan en Sun Protection Milky Spray 30 scoren het slechtst.

– Naïf Baby kids SPF 30, Dr. Jetske Ultee Suncover SPF 30, Drs Leenarts Suncare SPF 30 en Biodermal Zonnespray hydraplus scoren ruim voldoende.

 

Dat de impact van zonnebrand op het milieu groot is, is voor sommige gebieden zoals Bonaire, Hawaii en Palau de reden geweest om het gebruik van sommige zonnebrandcrèmes te verbieden. Het gaat dan vooral om crèmes met de stof oxybenzone, die vooral in smeersels met een hoge SPF zit.

 

 

Koraallarven

“Uit onderzoek blijkt dat die stof een giftig effect heeft op groei van koraallarven, die dan niet kunnen uitgroeien tot volwaardig koraal,” legt Jacob de Boer uit. Hij is hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de VU.

 

“In Nederland zelf hebben we geen koraal, maar je moet je voorstellen dat je na een zomerdag gaat douchen. En die zonnebrandcrèmes via het riool weer in de Nederlandse rivieren terechtkomt.”

 

Ook al wordt het douchewater volgens De Boer goed gefilterd, lang niet alle schadelijke stoffen worden eruitgehaald. “Kun je nagaan wat het effect is op het milieu als we op een warme zomerdag met honderd man tegelijk in een meer gaan zwemmen.” Hij raadt dan ook aan om met een iets minder hoge factor te smeren en de zon zoveel mogelijk te vermijden.