Het AD | 9 juli 2022
Smeren maar
By Het AD

AD | Smeren maar
Gepubliceerd: AD
Datum: 9 juli 2022
Door: Sandra Moerland

Welke factor moet je smeren? 30 of 50? En kan je zonnebrandcrème ook waterproof zijn? Het AD wilde het weten van dr. Jetske Ultee.

 

Smeren maar

Die fles zonnebrand van vorig jaar, kun je die nog gebruiken? En met welke factor moet je smeren? Twee experts leggen het uit.

 
Als iets belangrijk is op een zonnige dag, is het wel vaak genoeg insmeren met zonnebrandcrème, benadrukt dermatoloog Marjolein Leenarts. “Vaak denken mensen dat ze de hele dag beschermd zijn als ze ’s ochtends factor 50 smeren. Maar ook bij een hoge factor moet je blijven smeren.”
 
Als je van plan bent het water in te gaan, moet je je nog vaker insmeren dan normaal. Ook als je een waterresistente zonnebrandcrème gebruikt. “Het is waterbestendig, niet waterproof”, legt Leenarts uit.
 
“Waterresistente zonnebrandcrème blijft iets beter en langer op de huid zitten tijdens het zwemmen en sporten dan reguliere zonnebrandcrème, maar je moet je alsnog altijd opnieuw insmeren als je het water uitkomt’’, zegt ook Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologie.
 
Wat de factor betreft: houd in gedachten dat geen enkele zonnebrandcrème 100 procent bescherming biedt.”Bij een heel lichte huid of bij een huid met pigmentvlekken heeft factor 50 de voorkeur”, zegt Ultee. “Factor 30 houdt ongeveer 96,7 procent van de uv-straling tegen en factor 50+ zo’n 98,3 procent.”

Niet zuinig smeren

Om deze hoge bescherming te halen, mag je zeker niet te zuinig smeren. Je hebt meer nodig dan je denkt. Ultee: “Voor je gezicht heb je al een halve theelepel nodig om te zorgen dat je de bescherming bereikt die op de verpakking staat.”
 
De armen en benen worden vaak wel goed ingesmeerd, maar een aantal andere plekken vergeten veel mensen. Leenarts: “Wij noemen het SLORP: scheiding, lippen, oren, randje van je bikini of badpak en puntje van je neus. Op die plekken zien we veel huidkanker opkomen.’’
 
Op het strand en bij het zwembad vergeten we niet gauw te smeren. “Maar als mensen gaan fietsen, tuinieren of naar de speeltuin gaan, schiet het er vaak bij in. Het lijkt een open deur, maar ik hoor het elke dag”, zegt Leenarts. “Zorg dat in elke tas een zonnebrandcrème zit die je fijn vindt. Zodat je altijd kunt smeren als je wordt overvallen door de zon.”
 
“Op het terras schijnt natuurlijk precies hetzelfde zonnetje als op het strand”, vult Ultee aan.

Uv-shirts beschermen

Een luchtig, katoenen shirt over de badkleding lijkt misschien een goede manier om jezelf tegen de zon te be- schermen, maar dat is niet per se waar. Zeker natte kleding beschermt amper. Speciale uv-shirts doen dat veel beter. “Uv-kleding is strak geweven en laat daardoor minder uv-straling door”, legt Leenarts uit. “Ook de goedkope versies kunnen al goed beschermen.”
 
Die fles zonnebrand van vorig jaar kun je volgens de dermatoloog en onderzoeksarts maar beter vervangen voor een nieuw exemplaar. “Als je na een jaar je fles zonnebrand nog niet op hebt, heb je te weinig gesmeerd”, durft Leenarts wel te stellen. “De meeste crèmes zijn twaalf maanden na opening houdbaar, daarna kunnen de fabrikanten niet meer garanderen dat de filters nog even goed werken.”