Gepubliceerd: Winq
Datum: Mei/juni 2020
Door: Coen Wulms
Collageen, vitamines of probiotica slikken voor een mooie huid. Helpt dat? Winq vroeg het dr. Jetske Ultee.
Slik je knap
Shakes, capsules en poeders die huid en haar van binnenuit een boost geven zijn razend populair. Maar hebben ze effect?
Loop een parfumerie- of natuurwinkelketen binnen en je staat verbaasd over het aantal pillen, poeders, drankjes en – echt! – gummibeertjes die erop gericht zijn je huid te laten glowen, je haar te laten shinen en je nagels rockhard te krijgen. Deze ‘beauty van binnenuit’, het marketingbegrip dat deze hype samenvat, is een groeimarkt. Ook in het nuchtere Nederland, constateert Gregor Jaspers, eigenaar van het high end mannenverzorgingsmerk The Grey, dat eveneens een vitaminecocktail, de Daily Vitamin Intake, in het assortiment heeft. “We zijn er natuurlijk mee grootgebracht. Wie kreeg er als kind niet een vitamine C-pilletje met sinaasappelsmaak? En hoeveel mannen ondersteunen hun sportschoolactiviteiten niet met proteïneshakes?”
Maar hebben ze nut? Zijn deze voedingssupplementen effectief? Als het gaat om good old vitaminepillen is het handig om te onderzoeken of je überhaupt tekorten aan bepaalde voedingstoffen hebt. Dat vindt ook Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie en eigenaar van het huidverzorgingsmerk Uncover – dat vooralsnog geen voedingssupplementen op de markt brengt. “Laat daarom een test bij de huisarts doen om dat te onderzoeken. Als er manco’s zijn dan kun je je voeding aanpassen door gevarieerder te gaan eten of te kiezen voor voeding waarin die specifieke mineralen of vitamines zitten die je mist.” Want Ultee ziet eventuele tekorten het liefst aangevuld door anders te gaan eten. “Naast vitamines en mineralen krijg je zo, veel andere voedingsstoffen binnen zoals antioxidanten en vezels. En die laatsten zorgen ervoor dat de voedingsstoffen geleidelijk worden opgenomen door het lichaam. Mocht je ondanks een gevarieerd voedingspatroon een tekort hebben, dan kun je dit aanvullen met een supplement.”
Maar juist in dat gevarieerde voedingspatroon zit ’m de crux. Met een druk leven of wanneer je veel reist, schiet een verantwoorde maaltijd er vaker bij in dan je wellicht lief is. Ook een dieet kan een tekort veroorzaken. Dan kan een supplement soelaas bieden. Maar, waarschuwt Ultee: “Laat een supplement niet het belangrijkste zijn van je voedingspatroon. Je voeding is key en supplementen zijn er ter aanvulling wanneer je een vitamine- of mineraaltekort hebt”.
In het kader lees je welke vitamines en mineralen welk effect hebben.
Maar inmiddels zijn er legio supplementen die schermen met probiotica, collageen, antioxidanten of hyaluronzuur als magisch ingrediënt. Wat zijn die ingrediënten eigenlijk en wat kunnen we ervan verwachten?
Meer is niet altijd beter. Ga niet altijd voor de hoogste dosis vitamines of mineralen in een supplement.
Collageen is het cement dat je huid stevigheid geeft. Bummer: naarmate je ouder wordt, neemt de productie ervan af. Steeds vaker duikt het op in drank of pilvorm. Of het in die vorm iets voor je huid kan betekenen, daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Moeilijkheid is dat er nogal veel vormen van collageen zijn. Ultee: “De meeste vormen worden in de maag en darmen afgebroken en leveren zo eigenlijk alleen aminozuren [bouwsteentjes van eiwitten – red.]. Die aminozuren kunnen je lijf – en dus ook je huid – bij tekorten goed doen. Dat is ook weleens aangetoond in onderzoeken. Ik ben erg benieuwd naar de studies die nog gaan volgen en zou de invloed van collageensupplementen op de huid ook zelf graag onderzoeken”.
Jaspers: “Het blijft een lastig verhaal. Er zijn veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat collageensupplementen daadwerkelijk huidverbetering opleveren, echter niet alle testen waren helemaal volgens de officiële richtlijnen gedaan, dus 100 procent zekerheid is er niet. We gaan voor The Grey collageen zelf verder onderzoeken. Overigens maakt het niet uit of je een pil of een drankje inneemt: je lichaam herkent de structuur waarin iets wordt toegediend niet”.
Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die je huid soepel maakt en zorgt voor stevigheid, omdat het water aan zich kan binden en zo dus een plumbing effect heeft. Jaspers: “Het wordt beter opgenomen dan collageen als je het drinkt. Belangrijk is waar het van gemaakt is. Er is namelijk hyaluronzuur dat afkomstig is uit hanenkammen, maar er is ook een biologische variant – wel zo fijn voor veganisten”.
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen die vrije radicalen tegengaan. Jaspers: “Bewezen is dat antioxidanten de huidcel beschermen door invloeden van buitenaf deels te neutraliseren. Een vorm van antioxidanten zijn flavonoïden, die uit druivenpitten, allerlei soorten bessen en rode bieten worden gewonnen”.
Ultee: “Een zeer sterke antioxidant is astaxanthine. Astaxanthine wordt gemaakt door onder andere plankton en algen en geeft bijvoorbeeld zalm, garnalen en kreeft dat roze kleurtje. Astaxanthine heeft een ontstekingsremmende werking en kan zonschade voorkomen. Om voldoende hiervan binnen te krijgen, kun je heel veel zalm eten, maar eenvoudiger is het slikken van een supplement”.
Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden van bepaalde melkzuurbacteriën bevatten. Deze overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Werkt niet rechtstreeks op de huid, maar wel op het algehele welbevinden – en zo dus op het uiterlijk. Ultee: “Studies laten zien dat probiotica gunstig kunnen zijn voor de huid. Ze zouden namelijk de barrièrefunctie van de huid mogelijk verbeteren en helpen vocht vast te houden. Ook lijken ze de veroudering van de huid tegen te kunnen gaan. Onderzoeken laten daarbij zien dat bepaalde probiotica zouden kunnen helpen bij huidklachten als acne en eczeem”.
Jaspers: “Ik ben overtuigd van de werking van sommige probiotica. In je darm en maag bouw je je weerstand op. Als die op peil is, heeft dat ook een gunstig effect op je huid”.
Niet alle probiotica zijn overigens goed. Onlangs kwam de bacteriestam E.coli Nissle 1917 in het nieuws als mogelijk darmkankerverwekkend.
Wat doet wat?
Vitamine A helpt bij het gezond houden van de huid en om scherp te blijven zien. Is nodig voor de aanmaak van huidcellen en haargroei. B3 verstevigt de huid, terwijl vitamine C de algemene weerstand op peil houdt, onder andere door de opname van ijzer te versterken. Werkt ook huid beschermend. Vitamine D is belangrijk voor een goede wondgenezing, werkt ook ontstekingsremmend en versterkt de celvernieuwing. Ook lijkt het erop dat vitamine D kan beschermen tegen allergische huidreacties en eczeem. Vitamine K zorgt voor gezond, vol haar. Een mineraal als calcium versnelt de celvernieuwing.
Meer is niet altijd beter. Ga niet altijd voor de hoogste dosis vitamines of mineralen in een supplement. Er zijn namelijk vitamines en mineralen die schadelijk zijn voor de gezondheid als je die voor een lange tijd te veel inneemt. Een teveel aan vet oplosbare vitamines als A, D, E en K kan schadelijk zijn. Hou je aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Die staat vermeld op het etiket en vind je op vitamine-info.nl.