Marie Claire | 31 juli 2020
Safe in de zon: kun je die tube zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?
By Marie Claire

 

Gepubliceerd: Marie Claire
Datum: 31 juli 2020

Zonnebrandcrème moet je na een jaar zeker vervangen. En daar zijn twee redenen voor. Dr. Jetske Ultee legt het uit aan Marie Claire.

 

 

Safe in de zon: kun je die tube zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?

 

Gebruik jij ook altijd je zonnebrandcrème van vorig jaar? Je bent niet de enige! Maar als jij je afvraagt of de inhoud van die tube je nog wel goed genoeg beschermd tegen de zon, dan hebben wij het verlossende antwoord.

 

Houdbaarheid

“Op de verpakking van je beautyproducten staan altijd één of twee cijfers, gevolgd door een letter. Bijvoorbeeld: 12M. Dit betekent dat het product 12 maanden na openen nog goed te gebruiken is”, zegt Sophie Vleugels, huidtherapeut bij SkinCeuticals.

 

Dikke kans dat op je zonnebrandcrème óók staat dat-ie 12 maanden houdbaar is. Enne, dan kun je dat restje van vorig jaar beter niet gebruiken. “Zonnebrandcrème ligt vaak op het strand in de volle zon en dat heeft invloed op de werking.” Iets om op te letten dus, dat je je zonnebrandcrème tijdens een dagje strand bewaart in de schaduw, in je strandtas, en nooit in de brandende zon.

 

Filters

Jetske Ultee licht verder toe: “De houdbaarheidsaanduiding is slechts een deel van het verhaal. Deze aanduiding zegt vooral iets over de stabiliteit van de crème, maar niet over de werkzaamheid van de filters.” En die filters, daar gaat het nou juist om bij een zonnebrandcrème.

 

“Van bepaalde (chemische) filters neemt de werking na opening sterk af. En voor álle zonnebrandproducten geldt dat ze door blootstelling aan licht en hitte uiteindelijk minder werkzaam worden. Daarom wordt in het algemeen aangeraden om toch ieder jaar een nieuw product te kopen. De kans dat is groot dat jouw fles flink heeft lopen opwarmen op het strand, in de auto of op je balkon”, aldus Ultee. Better safe than sorry!