RTL | 6 juni 2023
Riet heeft last van een droge, jeukende huid
By RTL

RTL nieuws | Droge huid en jeuk

Gepubliceerd: RTL
Datum: 6 juni 2023
Door: Eveline Domevscek

Riet heeft last van een hele droge en jeukende huid. Niets lijkt te helpen. Om die reden vraagt Riet aan dr. Jetske Ultee hoe ze hier van af zou kunnen komen.

 

Riet: ‘Wat kan ik doen tegen mijn droge huid die ook nog eens jeukt?’

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week wil Riet weten of er iets bestaat dat kan helpen tegen haar zeer droge en jeukende huid.

 
Riet mailt dat ze ten einde raad is. “Ik heb een zeer droge huid. Ik heb koelzalf geprobeerd, maar dat heeft niets geholpen. Het gaat om mijn hele lijf. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen, want mijn huid is niet alleen erg droog, hij jeukt ook nog eens heel erg. Help me alsjeblieft als jullie iets weten.”

 
Volgens onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee is jeuk ‘best een complex verschijnsel’ omdat er veel verschillende oorzaken voor kunnen zijn, zowel uit- als inwendige oorzaken. “Bovendien zijn er veel huidaandoeningen die gepaard gaan met jeuk, zoals allergieën, eczeem, schimmelinfecties of een droge huid. Om die reden kan het handig zijn om een bezoekje te brengen aan de huisarts om uit te sluiten dat er geen andere onderliggende oorzaak – naast de droge huid – is van je klachten.”
 

Verkeerd gebruik cosmetica

Voor nu richt Ultee zich enkel op het advies om de droge huid aan te pakken in de hoop dat daarmee ook Riets jeukklachten verdwijnen. Ultee: “Ik weet niet hoelang je al last hebt van deze klachten, maar het kan zo zijn dat je met een droge huid bent geboren. Dan heeft je huid van nature een lagere talgproductie en/of kan je huid moeilijk vocht vasthouden.”
 

Maar ook het verkeerd gebruiken van cosmetica kan de huid aantasten, volgens de onderzoeksarts. “De huidbarrière, het beschermende laagje van je huid, kan erdoor worden beschadigd, waardoor je huid niet meer goed in staat is om vocht vast te houden.”
 

Een geschikte verzorgingsroutine van de (zeer) droge huid begint met reiniging van je huid. Ultee: “Kies bij een droge huid als reiniger een crèmeachtig product of cleanser waaraan olie is toegevoegd. Als je een erg droge huid hebt, kun je de cleanser in de ochtend inwisselen voor wat lauwwarm water.” Bovendien moet Riet oppassen – ook al is het nog zo verleidelijk – om niet te lang én niet te heet te douchen. Lang en heet douchen zorgt er namelijk voor dat het vocht uit de huid sneller verdampt. Douchen en badderen doe je daarom met water op lichaamstemperatuur. “Smeer je huid na het afdrogen ook snel in met een milde (vette) crème. Hierdoor sluit je het vocht als het ware in.”
 

Koelzalf?

Riet schrijft dat ze eerder koelzalf heeft gebruikt. Ultee: “Koelzalf is te vergelijken met een product als vaseline. Het legt een laagje op de huid dat beschermt tegen invloeden van buitenaf. Alleen heeft jouw huid waarschijnlijk ook baat bij ingrediënten met hydraterende eigenschappen. Bij je verzorging is het belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden: dit kan je doen door een (vollere) crème met extra hydraterende ingrediënten als hyaluronzuur, glycerine en sodium PCA te gebruiken.”
 

Riet hoeft – zeker in het begin – niet bang te zijn dat ze te vaak smeert. “Smeer gerust meerdere keren per dag. Dit doe je om de huid sneller te laten herstellen. Voor het slapengaan kun je eventueel nog wat van je koelzalf of een plantaardige olie óver de crème aanbrengen.”
 

Wat Riet ook zou kunnen proberen is om haar huid van binnenuit te hydrateren. Dat kan ze doen door meer omega 3-vetzuren op haar menu te zetten, zoals walnoten en vette vis. “Samen met cholesterol en ceramiden beschermen omega 3-vetzuren de huid tegen invloeden van buitenaf.”
 

Daarnaast lijken probiotica, zogenaamde goede bacteriën, volgens Ultee ‘ook mooie dingen te kunnen doen voor de huid’. “Zo is recent in een onderzoek gezien dat het gebruik van een bepaalde melkzuurbacterie zorgde voor een meer gehydrateerde huid, minder diepe rimpels en een meer elastische huid. Dit is een aanwijzing dat probiotica de vochtbalans zouden kunnen verbeteren.”