Elle | Maart 2020
Ready, sweat, glow. Make-up bij het sporten
By Elle

Elle magazine

 

Gepubliceerd: Elle
Datum: maart 2020
Door: Laure Vandendaele

 

De essentials voor je work-out: sportkleding, handdoek, flesje water en … make-up? Sporten met make-up op. Is dat slim? Dr. Jetske Ultee geeft de do’s en don’ts in Elle:

 

Ready, sweat, glow. Make-up bij het sporten

De meningen onder fitgirls zijn verdeeld: draag je nu wél of geen make-up tijdens het sporten? Kunstschaatsers, Khloé Kardashian en beautymerken met ‘athleisure producten’ zijn pro. Dermatologen zijn voorzichtiger. Eén ding is zeker, geen blush die kan tippen aan de rozige blos na een flinke boswandeling.

 

Dik tien jaar geleden zwierden we onze heupen los op de latin beats van de zumbales of trainden we buik, billen en benen strak tijdens een lesje BBB. We combineerden een oversized T-shirt met een loszittende joggingbroek en lieten make-up gemakshalve compleet achterwege. Het getuigde immers van weinig goede smaak om met ‘full face make-up’ op de crosstrai­ner te klimmen, zo wilde de publieke opinie. Vandaag liggen de zaken helemaal anders. We hangen als aspirant-ballerina’s aan de barre, kickboksen de laatste frustraties weg en doen van HITT (high intensity interval training), netjes volgens de regels van Kayla Itsines. En dat slobbershirt? Dat ligt intussen in de kledingcontainer. Een mooie, stijlvolle en toch betaalbare sportoutfit scoren is tegen­woordig even makkelijk als het verzinnen van een excuus om die belachelijk vroege bootcamp toch maar te skippen. Sportswear is alomtegenwoordig, zelfs in de hoogste regionen van de modewereld. Sportieve leg­gings, tops en schoenen ogen tegenwoordig een pak esthetischer en gelden als volwaar­dige kleding, ook buiten de muren van de sportschool. De ‘athleisure-beweging’ maakt het compleet aanvaardbaar om in je yoga­broek aan de brunchtafel te verschijnen, ook zonder dat je ‘s ochtends swan dives hebt uitgevoerd. Zelfs de beautywereld sluit de athleisure-trend in de armen. Clinique han­teert het motto: ‘Life’s a marathon, look good running it!’ en lanceerde Clinique Fit: make-up en skincare die tegen een intense training of sportprestatie opgewassen is. Lees: je mas­cara hangt na een kilometertje of tien niet tot op je wangen en van je gekleurde dagcrème blijft méér over dan een vlekkerige landkaart. Hitte en zweetdruppels hoeven dus niet nefast te zijn voor je fitgirl make-uplook. Zo is de nieuwe generatie zonneproducten van Shiseido uitgerust met de SynchroShield-technologie die voor extra bescherming zorgt wanneer je huid in contact komt met hitte en water. Ideaal dus voor wie graag buiten sport. En ben je geen sportieveling? Dan haal je die ‘gym skin’, compleet met gezonde glow, toch gewoon uit een tube? De nieuwe all-in-one formule van Sisley belooft een natuurlijke, stralende huid, alsof je er net een pittige yogales hebt opzitten, zonder ook maar één downward facing dog uit te voeren.

 

Gymselfie

“Als een boom in een bos omvalt en er is nie­mand in de buurt om het te horen, maakt het dan wel geluid?” De bekende filosofische kwestie kan ook op de sportschool worden toegepast. Heeft je training wel zin als je die reeks deadlifts niet met je volgers deelt? Het is de vraag die iedere hedendaagse denker of fitfluencer zich weleens stelt. Precies daarom ontstond de #gymselfie, hét bewijs van toe­wijding en discipline. De druk is groot om er op sociale media altijd en overal perfect uit te zien, en daarom verdwijnen donkere krin­gen of onzuiverheden ook in de sportschool steeds vaker onder een laagje make-up. Khloé Kardashian laat zien hoe het moet. De spor­tiefste der Kardashians laat zich niet door haar personal trainer afbeulen zonder laagje getinte dagcrème, wenkbrauwgel, water­proof mascara en hydraterende lippenbal­sem. Ook collega C. betreedt haar favoriete fitnesscentra (meervoud!) niet zonder haar signature make-uplook. “Ik draag concea­ler en blush, en ik teken mijn wenkbrauwen bij. Dat doe ik altijd. Ik wil er goed uitzien als ik sport, er wordt hier heel wat afgeflirt.” Voor collega G. is de combinatie van sport en make-up dan weer een no-go. “Als ik make-up draag en zweet, krijg ik meteen last van onzuiverheden. Dat is het me niet waard. In mijn lokale gym staren ze je sowieso aan, opgemaakt of niet.” (lacht)

 

 

Koud kunstje

Voetbalster Alex Greenwood zorgde in 2019 tijdens het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal voor heel wat controverse door met een paar indrukwekkende valse wimpers op de grasmat te verschijnen. Een opvallende beautylook die niet door iedereen werd gesmaakt. Wij zeggen ‘you go, girl!’ maar online kreeg de 26-jarige blondine bakken kritiek over zich heen. Voetbal en make-up vormen volgens de doorsnee troll géén goede combo. Nochtans is make-up bij sommige sportdisciplines een must. Voor de net gepensioneerde kunstschaatser Charlotte Vandersarren (20) hoorde het er gewoon bij. “Als kunstschaatser beoordeelt de jury je tijdens een kür niet enkel op je techniek, maar ook op je présence, schaatspakje, kapsel en make-up.” Al blijkt opvallende make-up ook gewoon een noodzaak. “Het witte ijs reflecteert op je gezicht waardoor je zonder make-up snel ‘ziek’ lijkt. Door extra foundation, blush, oogschaduw en valse wimpers kan de jury je gezichtsexpressie vanop een afstand toch zien en beoordelen.” In haar begindagen nam Charlottes mama de rol van make-upartiest voor haar rekening. Later ging ze zelf met de inhoud van haar make-uptasje aan de slag. “Dat moest wel, toen ik eenmaal buitenlandse wedstrijden begon te schaatsen. Gelukkig bestaan er YouTube-tutorials!”

 

Cool down voor je huid

Een full-face of een zweempje athleisure make-up, iedereen moet maar lekker doen waar zij (of hij!) zin in heeft. Maar hoe zit het nu met de gevolgen voor je huid? Dokter Jetske Ultee: “Vaak denken mensen dat hun huid niet meer kan ‘ademen’ of transpireren door foundations of concealers. Dat klopt niet helemaal. Zeker niet als het gaat om licht dekkende producten op waterbasis. Je huid haalt vooral zuurstof uit de bloedvaatjes in je huid, niet uit de lucht.” Producten die veel olie bevatten – zware foundations, concealers en crèmeblush – raadt de dokter wel af. “Die kunnen in combinatie met transpiratie wel voor huidproblemen zoals gistpuistjes of miliaria (zweetuitslag, red.) zorgen.”

 

Een work-out sluit je volgens het boekje af met een cooldown voor je spieren, maar een grondige reiniging van je huid is minstens even belangrijk. “Ook als je geen make-up gebruikt. Breng nooit meteen een nieuwe laag make-up aan, het is heel belangrijk om zweet, talg en viezigheid eerst te verwijderen met een milde cleanser. Gebruik ook steeds een andere handdoek dan die je op de toestellen in de fitnessruimte gebruikt.”

 

Wie buiten sport, moet een zonnebrandproduct smeren, ongeacht het seizoen. “En nee, daar ga je niet meer van transpireren”, aldus dr. Ultee. “Maar wie gemakkelijk zweet, moet wel vaker smeren om tegen de zonnestralen beschermd te blijven. Producten die je de hele dag beschermen, bestaan niet – wat de verpakking ook beweert.”

 

Heeft de dokter nog een ultieme tip om ook zonder ‘gym skin’ make-up te stralen tijdens reformer pilates? “Een gezonde dosis beweging en ontspanning kan – samen met een gebalanceerd voedingspatroon en voldoende slaap – bijdragen aan een mooie, stralende huid. Gebruik goede, maar vooral milde producten voor je dagelijkse verzorging. Ik raad iedereen aan om regelmatig te exfoliëren, zeker vanaf je dertigste. Niet alleen om de dode huidcellen te verwijderen, maar ook voor een goede vochtbalans. En vergeet tot slot niet om je huid te beschermen tegen uv-A en uv-B-stralen.” Eèèèn … go!