Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Bestel een Repair Cream
En krijg 15% korting op je hele bestelling!
Bestel nu
Libelle België | 8 November 2018
Past je huid bij je leeftijd?
By Libelle België

 

Gepubliceerd: Libelle België
Datum: 8 november 2018
Door: Sanne De Lee
 
 
 

Huidveroudering is voor een deel genetisch bepaald. Maar je leefstijl doet ook een duit in het zakje. Dr. Jetske Ultee en een specialist uit België over het effect van zon, roken en andere invloeden. Ben jij jonger of ouder dan je huid? Lees hier het artikel:

 
 
 

Past je huid bij je leeftijd?

 

Natuurlijk kun je huidveroudering niet tegenhouden (was dát maar waar!), maar je levensstijl bepaalt wel voor een stuk hoe snel dat gebeurt.

 
 

Huidveroudering zit in de genen

Het natuurlijke verouderingsproces van je huid begint gewoonlijk vanaf je vijfentwintigste. Hoe snel of hoe traag dat gaat, heb je niet helemaal zelf in de hand. Dermatoloog Thomas Maselis: “Er zijn families die er op hun zeventigste nog uitzien als vijftig en er zijn er bij wie dat precies omgekeerd is. Genen zijn dus een bepalende factor. Maar ook je ras speelt een rol. Blanke mensen zien hun eerste rimpeltjes verschijnen vanaf hun dertigste, bij donkere mensen ligt die grens op vijftig. Een donkere huid beschermt zichzelf immers van nature tegen de zon door het aanwezige pigment en oogt op die manier langer jong. Als laatste zijn er nog de geslachtshormonen. Die zorgen voor een goede huidsmeerproductie. Valt de hormoonproductie na de menopauze stil, dan wordt je huid droger en veroudert ze ook sneller.”

 

 

“Genen spelen zeker een rol: sommige families zien er op hun zeventigste nog uit als vijftig, of net andersom”


 

 

Roken: rimpeltjes in sneltempo!

Dr. Thomas Maselis: Ook roken veroudert je huid in sneltempo. Het doet de bloedtoevoer met 30 procent afnemen en daardoor krijgt je huid een gelige of grijzige tint. Roken maakt de huid ook minder elastisch, brengt meer vrije radicalen vrij en geeft sneller rimpels rondom de mond. Als klap op de vuurpijl verergert het de schade die de zon toebrengt. Dr. Maselis: “Natuurlijk hebben twintig sigaretten meer effect dan eentje, maar elke sigaret brengt op zich schade toe. Dat je die kunt omkeren door voor je dertigste te stoppen, is onzin. Alleen zie je tot die tijd de gevolgen niet. Maar ze zijn er wel.”
 
 

Ook deze factoren hebben een invloed

Onze genen, hormonen en ras hebben we uiteraard niet in de hand. Maar er zijn ook een heleboel externe factoren die huidveroudering versnellen of vertragen. En die kunnen we wél min of meer controleren.

 
 

Zon: de grote boosdoener

Leg een druif in de zon en enkele dagen later heb je een rozijn. Zo gaat het ook met onze huid: zon maakt ze slap, vlekkerig en rimpelig.

 

Dr. Jetske Ultee: “Dat komt doordat zonlicht meer zogenaamde vrije radicalen doet ontstaan dan ons lichaam aankan. Vrije radicalen zijn agressieve zuurstofdeeltjes die vrijkomen bij normale lichaamsprocessen. Normaal gezien kunnen de in ons lichaam aanwezige antioxidanten deze deeltjes neutraliseren. Ze gaan zo de schade die ze berokkenen tegen. Maar in de zon komen zodanig veel vrije radicalen vrij dat het natuurlijke voorraadje antioxidanten tekortschiet. Gevolg: huidveroudering, maar ook een grotere kans op het ontstaan van allerlei ziektes.” Een tweede factor is ons DNA. Dermatoloog Thomas Maselis: “Zonlicht beschadigt hier en daar onze cellen. Gaan die delen, dan worden de fouten mee doorgegeven en dus verspreid. Al dat misvormde DNA werkt eveneens voortijdige huidveroudering in de hand.” Ten slotte heeft zonlicht ook impact op de elastine in onze huid. Dr. Maselis: “Elastine is als elastiek, het is het rubber van onze huid. Uv-licht kan de structuur ervan breken. Vergelijk het met een elastiekje dat je enkele weken in de zon laat liggen. Als je daar aan trekt, breekt het gewoon doormidden. Met elastine is het net zo: vandaar krijg je door veel zonlicht een verlepte huid met diepe plooien.” Kortom: zonlicht staat met stip op één wat huidveroudering betreft. De remedie? Dr. Maselis: “Je huid goed beschermen. Met kledij, door schaduw op te zoeken en door zonnecrème te smeren. Daar begin je liefst al van kinds af aan mee, want de schade is onomkeerbaar. Eens je verbrand bent, is het kwaad geschied. Zonnebanken richten overigens net zo veel schade aan, dus je mijdt ze beter volledig.”
 
 

Alcohol en snelle suikers

Dr. Maselis: “In de dermatologische literatuur is de rol van voeding een nog een onderbelicht domein, maar een aantal zaken zijn wel al duidelijk. Zo zijn groenten en fruit een belangrijke aanvoerder van antioxidanten en versterken ze dus ons verdedigingslegertje tegen vrije radicalen. Van alcohol en snelle suikers weten we dan weer dat ze ontstekingsreacties in de hand werken. Ze triggeren huidziekten als psoriasis en eczeem. Ten slotte weten we dat vetten, en dan vooral verbrande vetten – zoals wanneer je grilt of frituurt – onze huid voortijdig verouderen.”

 
 

Te weinig water

Dr. Maselis: “Een droge huid veroudert gemakkelijker. De beste manier om je huid goed gehydrateerd te houden, is smeren met hydraterende crème én voldoende water drinken. Je hoeft geen liters per dag te drinken: de norm van anderhalve liter per dag volstaat.”

 
 

Sterk vervuilde lucht

Dr. Maselis: “In zeer drukke steden, zoals pakweg in China of Indië, treedt vaker voortijdige huidveroudering op. Luchtvervuiling speelt een belangrijke rol. Schadelijke stoffen in de lucht geven immers meer vrije radicalen vrij. Hetzelfde met roken ook dat is in feite vervuilde lucht.”

 
 

Te veel stress

Dr. Ultee: “Bij stress gaat de productie van stresshormonen, zoals cortisol omhoog. Hierdoor daalt je weerstand en ben je dus vatbaarder voor irritaties en ontstekingen. Diezelfde stresshormonen maken je huid ook droger en doffer en verminderen de celdeling. Je cellen hernieuwen zich dus trager. Ook de stofjes die je huid gehydrateerd houden, nemen af. Chronische stress zorgt daarnaast voor meer vrije radicalen in ons lichaam en maakt dat collageen ‘ versuikert ’. Dit zorgt voor huidveroudering.”

 

 

“10 jaar matig roken veroudert je huid optisch met 2,5 jaar. Dus iemand die 40 jaar rookt, ziet er 10 jaar ouder uit”


 
 

Zonne- of dagcrème: wat smeer je eerst?

Dr. Jetske Ultee: “Liefst laat je eerst je hydraterende crème goed intrekken en smeer je dan pas een zonnecrème. Zo kunnen alle actieve stoffen in je gezichtscrème eerst goed hun werk doen, en dan met name de antioxidanten. Het is immers belangrijk dat die de huid kunnen indringen om daar vrije radicalen te neutraliseren. Ze vormen dan meteen ook een extra schild tegen de zon die nog door je zonnecrème heendringt. Kies liefst voor een moisturizer op waterbasis – dat weet je als in de ingrediëntenlijst ‘aqua’ als eerste vermeld staat – want erg vette crèmes kunnen ervoor zorgen dat je zonnecrème niet goed intrekt.”
 
 

Lukt het ook met een foundation of dagcrème met SPF?

Dr. Ultee: “In de winter is het prima om je huid te beschermen met een foundation of dagcrème met SPF. Al smeer je die eigenlijk nooit dik genoeg om de bescherming te halen die op de verpakking staat. In de zomer of wanneer je de hele dag in fel (zon)licht zit, is het daarom beter om aparte producten te smeren.”

 

 

“Schade is schade, die kun je niet omkeren. Maar crèmes kunnen je huid wel gezonder, gladder en stralender maken”


 

 

De hamvraag : kunnen we onze huid jonger smeren?

Helaas: schade is schade, en die kun je niet omkeren door te smeren.

Dr. Ultee: “Crèmes kunnen een heleboel. Ze kunnen je huid gezonder, gladder en stralender maken. Ze kunnen je beschermen tegen de zon, irritatie verhelpen en rimpels in de toekomst voorkomen. Maar bestaande rimpels weghalen of een verslapte huid gladtrekken? Dat is onmogelijk.” De vroegere kwaliteit van je huid terughalen, lukt dus niet met een crème. Al wil dat niet zeggen dat cosmetica geen enkel nut hebben.

Dr. Maselis: “Met bepaalde producten kun je tekenen van veroudering wat camoufleren. Verder volstaat voor een normale gezonde huid een milde reiniging met water of een klein beetje zeep, een goede hydraterende crème en een zonneproduct om haar in goede conditie te houden. Heeft je huid specifieke problemen – is ze bijvoorbeeld atopisch, te droog, te vet of snel geïrriteerd – dan zijn aangepaste producten nodig.”