LINDA Meiden | 30 augustus 2023
Opgezwollen ogen na het huilen
By LINDA Meiden

Linda | Opgezwollen ogen

Gepubliceerd: LINDA Meiden
Datum: 30 augustus 2023
Door: Livia Guldie

Kan je allergisch reageren op je eigen tranen? LINDA Meiden vroeg dr. Jetske Ultee naar haar mening over dit onderwerp.

 

Zwelling, uitslag of jeuk na het huilen: op social media zie je geregeld klachten voorbijkomen van mensen die slecht reageren op hun eigen tranen. Is het een allergie of toch wat anders?
 

Dr. Jetske Ultee is expert in de cosmetische dermatologie en legt uit wanneer je een allergie hebt – en wat de andere oorzaken voor die zwelling kunnen zijn.
 

 

Allergie

Hoewel Jetske de klachten over een geïrriteerde huid na het huilen wel vaker hoort, kan ze ons geruststellen. “Een allergie voor water – en dus je eigen tranen – komt zelden voor. Toch kunnen zwelling en roodheid een teken zijn van een allergische reactie. Als je daadwerkelijk allergisch bent, zul je echter ook reageren op zweet en regen. Dat is extreem zeldzaam.”
 
“Het zal je wellicht ook wel eens zijn opgevallen dat een enkele traan niet voor dikke, rode ogen zorgt. “De roodheid en zwelling na huilen heeft daarom zeer waarschijnlijk een andere oorzaak.”
 

Verhitte discussies

Fearmongering, het demoniseren van bepaalde chemische stoffen, gebeurt vooral online. Essentiële oliën, parabenen, zonnefilters, talkpoeder, parfumstoffen, alcohol en sulfaten: ze passeren voortdurend de beautyrevue in verhitte discussies. Soms terecht, want met sommige parabenen (bewaarstoffen) was wel degelijk iets mis. De bewaarstof methylisothiazolinone veroorzaakte zo veel allergieën dat hij niet meer gebruikt mag worden in producten die op het lichaam blijven liggen, zoals gezichtscrèmes en bodylotions. Maar de meeste stoffen worden in Europa in zulke keurige percentages gebruikt dat ze geen problemen veroorzaken. In de brochure van AllergyCertified wordt vaak het woord ‘veilig’ gebruikt, waardoor je het idee krijgt dat niet aangesloten cosmetica onveilig is. Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar, gepromoveerd op ‘complex fluids’, doet onderzoek naar hoe cosmetica-ingrediënten producten beïnvloeden, bijvoorbeeld de stabiliteit of spreiding ervan. Ze verbaast zich telkens weer over alle bangmakerij en ophef op internet. Op haar Instagramplatform @sciencemeetscosmetics gooit ze regelmatig een balletje op onder haar volgers. Bijvoorbeeld: ‘Vrij-van-formules zijn niet per se beter voor je huid, de effectiviteit van een product is te danken aan het recept, en kun je niet afleiden uit de ingrediëntenlijst.’ Of: ‘Minerale zonnefilters zijn niet beter dan chemische, want ook al is de basisgrondstof voor minerale filters natuurlijk, ze worden middels chemische processen verwerkt.’ Dat resulteert in stevige discussies in de comments.
 

Opgezwollen gezicht

Waar die vervelende zwelling dan wel vandaan komt, is volgens Jetske als volgt te verklaren: “Tranen komen uit je traanklier, helemaal bovenin de buitenste hoek van je ooglid. Met een heftige huilbui stromen ze niet alleen over je wangen, maar zullen ze ook via kleine kanaaltjes binnen in je neus terechtkomen. Zo ontstaat ineens je snotneus. ”
 
De klieren moeten ineens enorm hard werken. Dit harde werken zorgt voor zwelling. Daarnaast wordt er, wanneer je huilt, water onttrokken uit andere cellen in het lichaam. Het water dat in de traanklier terecht komt is waterig en minder zout dan het ‘normale’ vocht in je ogen, maar ook minder zout dan de cellen van je huid.”
 
“En zout trekt vocht aan. Wanneer die waterige tranen over je huid stromen, wordt het traanvocht opgenomen door de zoutere cellen in je huid waardoor je huid wat opzwelt. En tot slot maakt in je ogen wrijven de zwelling ook nog erger.”
 

Tips

Nu je meer duidelijkheid hebt over de oorzaken van die rode plekken, betekent het helaas niet dat je er meteen vanaf bent. Wel zijn er volgens Jetske wat manieren om zwellingen te verminderen. Vooral verkoelende producten zijn belangrijk. “Doe je gezichtsroller of dagcrème in de koelkast en gebruik die vervolgens voor je gezicht.”
 
“Bepaalde massagetechnieken kunnen ook helpen om het vocht af te voeren. Door de huid heel zachtjes met pompende bewegingen van onder je ogen richting je slaap te masseren, help dat het vocht af te voeren via de lymfebanen.”
 

Natuurlijk of toch synthetisch?

Vooropgesteld, pfas en microplastics willen we niet op onze huid en ook niet in het milieu. Maar dat alle synthetische stoffen meteen verguisd worden, ook al roepen experts nog zo hard dat ze helemaal niet slecht zijn, is jammer. In het lab worden namelijk componenten van planten minutieus gekopieerd dankzij biomimetica, en dat is goed nieuws voor de natuur. Want de cosmeticabusiness is een miljardenindustrie die vele continenten omvat, dus hoe kunnen al die ingrediënten duurzaam verbouwd en verwerkt worden? Heleen Kibbelaar: ‘De veiligheid van natuurlijke ingrediënten is vaak ook lastiger te waarborgen dan synthetische, omdat de oorsprong van de natuurlijke stoffen kan variëren. Gaat het je om de veiligheid van je huid, kies dan synthetisch. Heb je een gevoelige huid, kies dan ook synthetische stoffen. Siliconen bijvoorbeeld zijn goed voor de gevoelige huid. Ze worden ook veel gebruikt bij medische behandelingen.’
 

‘Puffy eyes’

Mocht je last hebben van ‘puffy eyes’ in de ochtend, dan geeft Jetske de tip om met je hoofd wat hoger te slapen dan normaal. Hierdoor zal het vocht niet in eventuele wallen blijven hangen, maar zakt het naar beneden. “Zijn je ogen daarnaast ook nog droog? Dan kun je gewoon wat oogdruppels bij de drogist halen.”
 
Blijf je last hebben van een rood, opgezwollen gezicht? Dan is het volgens Jetske een goed idee om te kijken naar je voeding. “Probeer genoeg water te drinken en je alcoholgebruik te minderen. En voeg bananen, bonen, yoghurt en bladgroenten toe aan je voeding. Daar zit namelijk het mineraal kalium in, wat kan helpen om zwelling en roodheid tegen te gaan. En natuurlijk kan een concealer of foundation ook instant effect geven, al is het maar voor het zicht.”