Grazia | Mei 2019
Oh you pretty pills
By Grazia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: Grazia
Datum: mei 2019
Door: Angélique Heijligers

 

 

Bij een beetje beautyregime hoort tegenwoordig ook goede verzorging van binnenuit. Maar wat eet of slik je dan? Dr. Jetske Ultee praat met Grazia over de zin en onzin van pillen, poeders en drankjes die je huid mooier beloven te maken:

 

 

Oh you pretty pills

 

Een stralende huid, glanzend haar en sterke nagels. Ja, ja, ja, we willen het! Smeren doen we al jaren. Maar bij een volledig beauty regime anno 2019 hoort ook verzorging van binnenuit. Pillen, poeders en drankjes voor beauty. Zin of onzin?

 

 

Natuurlijk hebben we allemaal zo ons beautyregime. Een crème voor overdag, een serum voor ’s nachts. Een olie-tje voor onze nagels, een conditioner en haarmasker voor glanzend, sterk haar en een keer in de week een scrubbeurt van top tot teen. Maar we weten inmiddels ook dat voldoende slaap, niet roken en een gezond voedingspatroon een positief effect heeft op onze looks. De markt van poeders, pillen en drankjes die het gegeven schoonheid van binnenuit en onze inner wellness een handje helpen is groeiende. Slimme marketing of zijn beauty supplementen juist de sleutel naar een optimale natuurlijke schoonheid?

 

 

Slik jezelf mooier: kan het echt?

Jennifer Aniston zou haar prachtige huid te danken hebben aan het drinken van collageendrankjes en Miranda Kerr zou zweren bij heel veel groene groenten eten, veel water drinken en chlorella supplementen slikken om haar huid in topconditie te houden. Afgaande op hun looks willen we natuurlijk graag geloven dat beauty supplementen werken. Maar is dat ook echt zo? “Van verschillende ingrediënten weten we inmiddels wel dat ze in theorie kunnen bijdragen aan een mooie huid, glanzende haren of sterke nagels,” zegt dr. Jetske Ultee, onderzoekarts in de cosmetische dermatologie, “Je ziet de meest uiteenlopende capsules, poeders en pillen met de mooiste beloftes voor je huid. Vaak bevatten die middelen stoffen als vitamine C, hyaluronzuur en andere antioxidanten, zoals carotenoïden, lycopeen, luteïne, astaxanthine en polyfenolen. Ook kom je in beautysupplementen veel visoliën en/of omega 3-vetzuren tegen en collageen of stoffen die de collageenaanmaak bevorderen. Al deze ingrediënten kunnen op zichzelf bijdragen aan een gezonde, mooie huid. Maar het blijft écht heel lastig om hier te zeggen hoe groot precies de bijdrage is van de ingrediënten van een bepaald voedingssupplement. Misschien heb je naast het beginnen met slikken van supplementen ook iets veranderd in je eetgewoontes, huidverzorging of slaappatroon. En supplementen verschillen ook nog eens van kwaliteit natuurlijk. Het ontbreekt naar mijn gevoel toch nog te zeer aan echt onafhankelijke en overtuigende bewijzen.” Zelf af en toe iets uitproberen kan zeker geen kwaad, volgens Ultee. “Ik neem zelf een supplement met vitamine D en magnesium naast mijn huidverzorging. Hoewel ik probeer gezond en gevarieerd te eten, is het moeilijk om alleen door middel van voeding een voldoende hoog niveau te behalen. In de zomermaanden slik ik vaak ook een combinatiepreparaat van astaxanthine met omega 3-vetzuren. Astaxanthine is een heel krachtige antioxidant. Het dagelijks slikken van vier milligram beschermt je al na twee weken tegen zonschade. Dit is wetenschappelijk bewezen.”

 

 

Collageen: smeren of slikken?

Een van de opvallendste trends onder beautysupplementen zijn collageendrankjes. In Azië worden ze al jaren verkocht en in het westen raken we ook steeds meer gefascineerd door het idee dat we collageen kunnen drinken. Want collageen is zo’n beetje de Heilige Graal. Deze structuureiwit is onderdeel van het bindweefsel en zorgt door je hele lijf voor stevigheid. Ook de stevigheid van je huid, haar en nagels worden bepaald door collageen. Het proces van collageenaanmaak neemt af naarmate je ouder wordt en helaas is dat al vanaf je dertigste. Omdat collageen te groot is om via crèmes je huid in te brengen, lijkt het voor de hand liggend om dan maar collageen in te nemen. Ultee: “In de voeding- en cosmetica-industrie is er veel onderzoek naar de vraag of collageen in drankjes of pillen iets voor je huid kan betekenen. De meeste vormen van de stof worden in de maag en darmen afgebroken en leveren zo eigenlijk alleen de bouwstenen, de aminozuren, van eiwitten. Heb je daar een tekort aan, dan kun je baat hebben bij die aminozuren. Maar de vraag blijft ook dan in hoeverre de supplementen zelf verantwoordelijk waren voor huidverbetering.”

 

 

Je dagelijks eetpatroon als beauty food

Wel of geen supplementen slikken blijft dus een kwestie van kritisch zijn en zelf uitproberen wat wel of niet werkt. Maar wat wel zeker is, is dat je dagelijkse voedingspatroon een effect heeft op je uiterlijk. Ultee: “Suikers bijvoorbeeld werken puistje én rimpels in de hand.” Onderzoeker van de afdeling dermatologie van het Erasmus Medisch Centrum tonen met een groot onderzoek onder 2753 Rotterdamse 50-plussers aan dat voeding inderdaad invloed heeft op het verouderingsproces. Vrouwen die veel fruit, groenten en vis aten en weinig vlees, suiker, verzadigde vetten en alcohol innamen werden minder rimpels gemeten. De onderzoekers denken dat de hoeveelheid vitaminen en antioxidanten van het gezonde eetpatroon de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Opmerkelijk was dat vrouwen die een gezond eetpatroon volgden en daarbij een glas wijn per dag dronken weer niet minder rimpels kregen. Mogelijk heft alcohol de gunstige effecten van gezonde voeding weer op als het gaat om het verouderingsproces van de huid. Of een collageendrankje dan de oplossing is, dat blijft voor nu nog steeds de vraag.

 

Meer info: www.dr-jetskeultee.nl

 

 

Nederlandse Wetgeving Beautysupllementen

Een paar jaar geleden promootte de Kardashian-Jenner clan via Instagram fanatiek het product SugarBearHair gummies. Oftewel beautysupplementen in de vorm van gummiebeertjes voor mooier haar. Het product lag onder vuur toen een laboratorium in San Francisco onderzocht of wat er in de gummiebeertjes wel overeenkwam met wat er op het etiket vermeld stond. Dat bleek volgens het lab niet het geval en dat bracht een discussie teweeg over de Amerikaanse regelgeving voor voedingssupplementen. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Hoe streng is hier de wetgeving?

 

Volgens de Nederlandse wetgeving geldt voor voedingssupplementen en kruidenpreparaten dat voedingsclaims en gezondheidsclaims alleen onder bepaalde voorwaarden op voedingssupplementen en kruidenpreparaten mogen staan. Medische claims zijn niet toegestaan op voedingssupplementen, op het etiket moet duidelijk vermeld zijn welke ingrediënten erin zitten en ook dat voedingssupplementen niet als vervangen voor een gevarieerd eetpatroon mag worden gebruikt. Het is verboden om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid en er mogen er geen stoffen voorkomen in doseringen die maken dat het product onder de Geneesmiddelenwet valt.

 

Meer info: www.nvwa.nl