Nina | 16 januari 2021
Mrs. Proper - Een mooie huid begint met een goede reiniging
By Nina

Nieuwsblad droge lippen

 

Gepubliceerd: Nina
Datum: 16 januari 2021
Door: Sophie Vereycken

 

De eerste stap naar een mooie huid? Reinigen. Daarmee kun je namelijk onzuiverheden en zelfs huidschade voorkomen. Nina vroeg dr. Jetske Ultee hoe je je huid het beste reinigt. Welke cleanser kies je (en welke niet)? En wanneer ga je voor de ‘double cleanse’? Reinigingstips voor elk huidtype.

Mrs. Proper – Een mooie huid begint met een goede reiniging

“Een goed begin is het halve werk.” Als beautyredactrice Sophie één ding van vaderlief geleerd heeft, is het dat. Al had hij wellicht nooit gedacht dat zijn ouderlijke wijsheid vooral in de badkamer zou worden toegepast. Want een goede reiniging is de eerste stap richting een mooie huid.

 

Beautyredactrice Sophie: “Vandaag is een speciale dag. Omdat het mijn voorlaatste dag is als twintiger; als ik goed mijn best doe, kan ik tram drie al zien aankomen. Maar vooral omdat het de zesde verjaardag is van mijn succesvolste goede voornemen ooit. Ik herinner het mij nog goed: het was de ochtend na een iets te plezante nieuwjaarsreceptie (toen kon dat nog) en het was best moeilijk om mijn ogen open te krijgen. Niet omwille van het uur of de hoeveelheid bubbels de avond voordien, wél omdat ik bij thuiskomst niet in de mood was voor de flacon démaquillant en mijn mascara intussen veranderd was in wimperlijm. Lang verhaal kort: het heeft me een stuk of veertien wimpers gekost, maar het was de dag waarop ik besloot nooit meer met make-up te gaan slapen. Exact zes jaar later kan ik met enige trots meedelen dat ik daar niet één keer van ben afgeweken. Al is het meest indrukwekkende … het effect op mijn huid. Waar die er vroeger vaak dof uitzag, met altijd wel ergens puistjes of droge plekjes, ben ik nu de trotse bezitter van een stralende teint: glad, egaal en met een mooie glow. Enfin, nooit gedacht dat ik er aan de vooravond van die dertigste verjaardag beter uit zou zien dan begin twintig. En dat heeft alles te maken met de juiste reinigingsroutine.”

 

Nochtans slaan we net daar vaak de bal mis, zo bleek recent nog eens. Een wereldwijde enquête van apothekersmerk Ceravé wees uit dat de meesten onder ons (70 procent) wel dénken te weten hoe ze moeten reinigen, terwijl in de praktijk slechts 44 procent het effectief goed doet. Daarnaast geeft vier op de tien aan niet te weten welk product ze nu moeten gebruiken, en bekent meer dan één op de twee vrouwen onder de wol te kruipen met een snoet vol make-up. Jammer, want reinigen is de eerste en misschien wel belangrijkste stap in onze verzorgingsroutine, bevestigt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, mijn vermoeden. “Overdag stapelen vuil en talg zich op. Zo kunnen je poriën verstopt raken. Door te reinigen, voorkom je dat je teint dof wordt en dat zich puistjes kunnen vormen. Bovendien helpt het indirect tegen huidveroudering. We worden iedere dag blootgesteld aan uitlaatgassen, vervuiling en fijnstof. Dat kan schade veroorzaken, wat leidt tot een versnelde huidveroudering.”

 

“De ideale cleanser beschadigt de natuurlijke barrière van je huid niet”- Onderzoeksarts Jetske Ultee

 

Verkeerde routine

En helemaal zonde: werkzame stoffen van je verzorgingsproducten zullen minder goed indringen, want er zit een laagje vuil in de weg. Kortom, het heeft geen zin om te investeren in de duurste potjes als je niet investeert in jezelf en de tijd neemt om je huid netjes te wassen. Voor je nu dagelijks fanatiek gaat schrobben met de meest krachtige cleanser op de markt: het omgekeerde kan evenzeer. Net zoals een mooie teint begint bij een juiste reiniging, kan een verkeerde routine problemen opleveren. Jetske Ultee: “Door te veel of te agressief te wassen met grove scrubs of sterk ontvettende producten, maak je je huid niet schoner, maar verstoor je je natuurlijke bescherming en krijgen bacteriën net meer invloed. De ideale cleanser maakt de huid goed schoon, zonder die barrière te beschadigen.” Alleen, hoe vind je die precies?

 

Smeer met de seizoenen

Never change a winning cream? Niet helemaal. Soms is het net goed om je reinigingsritueel wat aan te passen. Jetske Ultee: “In de winter voelt ons gezicht vaak wat droger, dan kan het fijn zijn om een crèmetextuur te gebruiken in plaats van een lichte gel.” Zeker nu we allemaal vaak binnen zitten en de huid gevoeliger is door stress en mondmaskers, kan een rijke textuur aangenamer voelen.

 

 

Wist je dat …

… lauw water milder is voor de huid? Te heet water droogt je huid uit.

… je geen fortuin hoeft uit te geven aan cleansers met actieve stoffen of dure ingrediënten? Die was je er namelijk toch weer af.

… je best altijd je handen wast voor je je gezicht gaat reinigen?

… je voor waterproof make-up en sterke zonnebrandproducten, zoals total sunblocks, zwaarder geschut nodig hebt? Reinig met een product op oliebasis of een pure natuurlijke olie. En vergeet niet om daarna alsnog een milde, wateroplosbare cleanser te gebruiken.

 

Is micellair beter?

Micellair water is een reinigingsproduct zoals een ander, aldus Jetske Ultee. “Het vangt het vet en vuil op de huid, zodat je het met een watje kan wegvegen. Mijn voorkeur gaat eerder uit naar een cleanser die je afspoelt met water: de kans is namelijk groot dat er anders nog wasstoffen en vuiligheid blijven liggen op de huid.” Of pas de ‘double cleanse’-methode toe: verwijder het oppervlakkige vuil met micellair water en reinig na met een product op waterbasis.

 

Handige hulpjes

Reinigingstoestellen zijn tot wel zes keer efficiënter dan wanneer je zelf staat te schrobben. Vooral een vette huid met acne kan erbij gebaat zijn, omdat je zo het bovenste laagje dode huidcellen verwijdert zonder het gezicht met de handen aan te raken. Al blijft het in dat geval belangrijk om het toestel altijd proper te maken, anders gaan de bacteriën zich gewoon hergroeperen. Wie een droge of gevoelige huid heeft, beperkt het gebruik het best tot twee keer per week. Of kies voor een siliconen apparaatje in plaats van één met haartjes, die zijn een stuk zachter.

 

Reinigen: zo doe je het

DROGE HUID

Jetske Ultee: “Kies voor crèmeachtig producten met zachte, verzorgende stoffen (zoals shea butter) die na het reinigen nog voor een gehydrateerd gevoel zorgen. Maak je gelaat vooraf vochtig, zo masseert het makkelijker in en hoef je minder hard te wrijven. Spoel goed af en dep je gezicht droog met een schone handdoek. Voelt je huid droog en trekkerig? Dan kun je ervoor kiezen je gezicht enkel ’s avonds te reinigen. In de ochtend kun je dan alleen water en een toner gebruiken om ‘op te frissen’. Dit product kalmeert en brengt de balans terug.”

 

GEVOELIGE OF EXTREEM DROGE HUID

Jetske Ultee: “Wanneer je een extreem droge of gevoelige huid hebt, reageer je vaak niet goed op wassen. Gebruik bij voorkeur enkel ’s avonds een afspoelbare, milde reiniger die niet of weinig schuimt. Cleansers met een watje vermijd je beter: die laten restjes achter die de huid kunnen irriteren. Een melkachtig product, waaraan olie is toegevoegd, is het meest geschikt. Eventueel kan je volledig overstappen op een plantaardige olie, zoals jojoba- en camelia-olie. Die lossen vuil en talg op zonder uit te drogen en zijn niet al te vet. ’s Morgens is het voldoende als je gewoon met water spoelt.”

 

VETTE HUID

Jetske Ultee: “Een normale tot vette of gecombineerde huid kan je prima twee keer per dag reinigen. Kies daarbij voor een lichtere, gelachtige structuur, maar let op voor alcohol of andere bestanddelen die de huid uitdrogen. Het voelt misschien fijn, maar zo verwijder je ook de vetten die je net wel nodig hebt. Als tegenreactie gaan de talgklieren in overdrive. Zeker bij dit huidtype kan het gebruik van de juiste reiniger een groot verschil maken. Dat wil zeggen: een milde cleanser, die bacteriën en overtollig talg verwijdert zonder de huid te beschadigen.”

 

Jetske Ultee, Toner Kalmerende Spray voor de droge huid € 34,95 bij dr-jetskeultee-skincare.be