RTL | 18 juli 2022
Marije: 'Helpt rodebietensap echt tegen puistjes?'
By RTL

rtl nieuws | Rodebietensap
Gepubliceerd: RTL
Datum: 18 juli 2022
Door: Franke van Hoeven

Wat je opeens overal tegenkomt: rodebietensap tegen puistjes. Werkt dat? Dat vraagt Marije in de rubriek Asking for a friend van RTL. Lees het antwoord van dr. Jetske Ultee.

 

Marije: ‘Helpt rodebietensap echt tegen puistjes?’

Marije (22) komt maar niet van haar puistjes af. “Zo irritant!” Ze las op internet dat rodebietensap zou kunnen helpen omdat het je lichaam van binnenuit zuivert. Is dat zo? En hoe werkt dat precies?

Dr Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Het is heel vervelend voor Marije dat ze haar huid maar niet onder controle krijgt. Daar kun je je zo rot over voelen! Ze heeft waarschijnlijk ‘alles al geprobeerd’ en ik snap dat je dan op zoek gaat naar nieuwe of alternatieve oplossingen.”
 
“Het verhaal van rodebietensap is trouwens niet nieuw. Het circuleert al jaren op internet. Misschien heeft iemand er net iets over geschreven en dan wordt zo’n bericht weer overal (op sociale media) opgepikt en gedeeld.”
 
Is het dan een hype of beauty hack?
 
Ultee: “Ik vind het altijd leuk (en belangrijk) om dat uit te zoeken. Het toeval wil dat ik hier nog niet zo lang geleden een blog over heb geschreven, omdat het verhaal zo vaak terugkeerde.”
 
En, wat is jouw conclusie? Kloppen de gezondheidsvoordelen die aan rodebietensap worden toegeschreven?
 
“Ik ben veel positieve ervaringsverhalen tegengekomen, maar er is eigenlijk (nog) geen hard bewijs voor de werking van bietensap. Er zijn geen studies die de effecten van rodebietensap of bietensupplementen op huidklachten onderzoeken.”

Gezond

“Toch zou ik de rode bieten niet meteen afschrijven, want ze hebben een sterke antioxidantwerking. Dat kun je al zien aan die mooie, dieprode kleur. De verantwoordelijke daarvoor is het stofje betanine, dat ontstekingsremmend kan werken. Verder zitten er in rode bieten veel vezels en bijna alle vitamines en mineralen (wel in kleine hoeveelheden, maar toch…).”
 
“Rode bieten zijn geen wondermiddel, helaas ook niet tegen puistjes, maar ze zijn wél een fijne groente voor je huid. Ik zou dan trouwens kiezen voor de hele rode biet en niet voor het drankje, want met rodebietensap mis je de vezels en krijg je ongemerkt veel suikers binnen. Dat is ook weer niet goed voor je huid.”
 

‘Zoek hulp en blijf niet aanmodderen. Dat is echt onnodig’

 
Hoe kan het eigenlijk dat mensen na de puberteit nog puistjes krijgen en wat werkt in dat geval het best?
 
Ultee: “Puistjes kunnen helaas ook volwassen leeftijd optreden. Soms zijn ze het gevolg van hormonale veranderingen. Er zijn heel wat vrouwen die er iedere maand de klok op gelijk kunnen zetten en die iedere cyclus opnieuw te maken hebben met een of twee ‘slechte-huid-weken’. Misschien herkent Marije dit? Puistjes kunnen ook het gevolg zijn van de anticonceptie die je gebruikt. Tot slot kunnen puistjes het gevolg zijn van darmproblemen of bepaalde voeding.”
 
Ultee raadt aan: “Zoek hulp en blijf niet te lang aanmodderen. Dat is echt onnodig. Je wordt er verdrietig en onzeker van en je loopt ook nog eens de kans op littekens. Er zijn goede behandelingen en eventueel medicijnen die kunnen helpen.”
 
“In the meantime is het belangrijk dat Marije haar huid mild reinigt. Ultee: “Dat ‘mild’ is heel belangrijk, want de meest gemaakte fout bij puistjes is het gebruik van ‘sterke’ uitdrogende reinigers. Ga ook niet scrubben, maar kies juist een exfoliant, liefst op basis van salicylzuur. Zo zorg je dat zich geen dode huidcellen ophopen en blijven de poriën goed schoon.”

Leefstijl

“In mijn kliniek kijken wij niet alleen naar huidverzorging, ook naar leefstijl en voeding. Soms speelt dat zonder dat je het in de gaten hebt een belangrijke rol bij acne. Wij adviseren mensen dan vaak om ook eens een tijdje een dagboek bij te houden. Schrijf op wat je eet en hoe je huid eruitziet.”