HLN | 24 maart 2022
Marie test 3 supplementkuren: "Zelfs de meest treurige plukjes haar transformeren in weelderige lokken"
By HLN

HLN | supplementkuren
Gepubliceerd: HLN
Datum: 24 maart 2022
Door: Marie Pauwels

Kunnen supplementen je huid en haar verbeteren? Dat wilde HLN weten van dr. Jetske Ultee. Lees haar advies over drie supplementkuren die redactrice Marie uitprobeerde.

 

Marie test 3 supplementkuren: “Zelfs de meest treurige plukjes haar transformeren in weelderige lokken”

Supplementen om de kwaliteit van je huid, haar en nagels te verbeteren zijn een booming business. Zelfs ‘The Bachelor’ Fabrizio Tzinaridis verkoopt er. Maar werken ze ook echt? Redactrice Marie test drie kuren uit. “Hoewel ik dit product niet lang getest heb, begrijp ik de hype.” Onderzoeksarts Jetske Ultee geeft haar ongezouten mening over elk supplement en licht toe of zulke pillen nut hebben.

 
Supplementen bestaan in poedertjes en pilvorm en beloven ons allerlei mooie dingen: een betere spijsvertering, meer energie, een zuivere huid, een stabieler humeur, sterkere haren en nagels. Zelfs om je libido op peil te houden bestaan er tegenwoordig tabletten. En heel wat merken bieden ze aan. Zo heeft ook realityster Fabrizio Tzinaridis zijn eigen label ontwikkeld, Divinity Cosmetics, met ‘haarvitamines’ die groei en glans zouden stimuleren.
 
Redactrice Marie beslist de proef op de som te nemen en te testen in welke mate supplementen je huid haar en nagels mooier kunnen maken.
 

Kuur 1: poeder en capsules van Twinforest

WAT? Het skinfood-poeder van het Belgische merk Twinforest bestaat uit vegetarisch collageen dat voor sterkere, mooiere en sneller groeiende haren en nagels zou zorgen. Daarnaast zou de stof ook een helend effect hebben op de darmwand, gewrichten en het hart. Verder bevat het poeder hyaluronzuur, bekend om haar hydraterende eigenschappen, en astaxanthine, een antioxidant waardoor je van binnenuit een schild zou opbouwen tegen schadelijke uv-stralen.
 
De Radiance-capsules bevatten dan weer antioxidanten, vitamines en mineralen die de huidfunctie van binnenuit zouden beschermen en herstellen. Verder bevatten ze ook chlorella en matcha, beide rijk aan chlorofyl, het stofje waar TikTok bij zweert voor gewichtsverlies en een zuivere huid.
 
DE TEST. Redactrice Marie: “Een supplement dat vergeleken wordt met anti-agingingrediënt retinol, maar dan eetbaar? Ik ben benieuwd. Appetijtelijk zijn de geur en kleur van het poeder niet, maar gemixt door een groene smoothie valt de smaak best mee.”
 
“Ik test beide supplementen gedurende twee maanden. Een te korte periode om écht verschillen te zien, dacht ik. Tot een kapper dat standpunt veranderde. Ik had mijn haar laten knippen en kleuren, maar was allesbehalve tevreden met het resultaat. Een week later stond ik in het salon van een andere vakman: “Je puntjes schreeuwen om bijgeknipt te worden”, zei hij me. Nog nooit moest ik mijn haar na nauwelijks een week opnieuw laten knippen. Moeilijk om met zekerheid te zeggen of mijn haar echt snel gegroeid was, of kapper twee gewoon kritischer was, maar gedurende die twee maanden viel het me ook wel op dat ik net iets minder last had van puistjes. En mijn huid leek ook stralender, op sommige dagen.”
 
“Ik geloof dus wel in de producten van Twinforest. De uitvoerige uitleg op hun website getuigt van een expertise die zijn geld waard lijkt maar voor deze twenty-something zijn de producten toch een tikje prijzig.”

 
De mening van onderzoeksarts Jetske Ultee:
 
“Het eerste wat me opvalt is dat de Skinfood vegetarisch collageen bevat. Dat bestaat niet. Collageen is een eiwit van dierlijke oorsprong dat bestaat uit aminozuren of bouwsteentjes die met elkaar verbonden zijn. Er is onderzoek gedaan naar collageen van vis, varken of rund en dat liet positieve effecten zien voor de huid: meer hydratatie en elasticiteit, minder rimpels. En nagels braken minder snel af. Naar losse aminozuren, die wel vegetarisch kunnen zijn, is geen onderzoek gedaan.”
 
“Astaxanthine is dan weer een carotenoïde, een roodkleurige antioxidant waar zalm, flamingo’s en garnalen hun kleur aan te danken hebben. Van dit stofje weten we dat het in de huid een lichte bescherming biedt tegen de uv-stralen van de zon. Uit redelijk wat studies bleek dat astaxanthinesupplementen tekenen van veroudering konden verminderen. De positieve effecten op de huid zijn dus redelijk onderbouwd.”
 
“Naar hyaluronzuur als supplement is al wat onderzoek gedaan, wel bij hoge dosis (120 milligram per dag). Uit studies bleek dat het met name fijne lijntjes wat meer opvulde en dat het voor meer hydratatie zorgde.”
 

 

Kuur 2: Persoonlijke supplementen van Compliment

WAT? Samen met tal van experten uit het voedingsdomein creeerde de Belg William Detry een algoritmische test met persoonlijke vragen die bepaalt welke supplementen je nodig hebt. Je kiest zelf welk(e) supplement(en) je uiteindelijk bestelt en vervolgens krijg je ze opgestuurd in individueel verpakte zakjes: eentje voor elke dag. Zo kan je ze makkelijk mee- en innemen on the go.
DE TEST. Redactrice Marie: Bij het invullen van de test geef ik aan dat ik mijn haar, nagels en huid wil ondersteunen en dat mijn spijvertering niet zo soepel verloopt. Er wordt me een capsule met koudgeperste bernagie-olie en een haar- en nagelcomplex met zink en biotine gesuggereerd, en een ‘complete gut’-capsule. Door de test blijkt ook dat ik te weinig vlees eet, dus wordt nog een vitamine B12-supplement aanbevolen. Ik krijg mijn gepersonaliseerde kuur opgestuurd in een vrolijke, oranjebruine verpakking, met een blad dat ‘de kuur van Marie’ grondig uitlegt. Pluspunten voor die persoonlijke touch.”
 
De doos is zeer gebruiksvriendelijk: je plukt er makkelijk je dagelijkse portie vitamines uit en ook die individueel verpakte zakjes, die honderd procent recycleerbaar zijn, blijken zeer handig. Gedurende de maand dat ik de kuur uittestte, had ik standaard een zakje in mijn handtas zitten. Zo kon ik de supplementen op elk moment van de dag innemen. Het feit dat ik vier dikke pillen na elkaar moest slikken stoorde mij niet, maar ik kan me inbeelden dat niet iedereen daar even happig op is.”
 
“Aan mijn nagels, haar en huid merkte ik niet veel verschil. Wel had ik het gevoel dat ik me energieker voelde en dat mijn humeur stukken stabieler was. Goedkoop is deze supplementenkuur ook niet, maar je krijgt er wel een fijne klantervaring voor in ruil. Je kan je kuur bijvoorbeeld altijd aanpassen door de test opnieuw in te vullen. Wil je detoxen en een tijdje minder alcohol drinken, dan kan je dat aangeven en krijg je tabletten ter ondersteuning van leverontgifting.”

 
De mening van onderzoeksarts Jetske Ultee:
 
“Vitamine B8 of biotine wordt over het algemeen gezien als een belangrijke stof die huid én haar ten goede komt. Er zijn veel studies die aantonen dat een tekort nefast is voor de kwaliteit van huid en haar, maar ik zie niet zoveel studies die aantonen dat éxtra biotine dan bijkomende voordelen zou opleveren. De meeste wetenschappers zijn van mening dat biotinesupplementen alleen effect hebben bij een tekort. Biotine kan je overigens makkelijk uit voeding halen. Het zit onder andere in eieren, lever, noten en pinda’s. Een studie uit de jaren negentig toonde wel aan dat inname van biotine als supplement broze nagels kon verbeteren.”
 

TEST 3: Internationaal geliefde supplementen van J.S. Health Vitamins

WAT? In tegenstelling to de vorige twee merken is J.S. Health Vitamins niet Belgisch, maar wel hyperpopulair. Online regent het vijfsterrenreviews. “Ik kan niet stoppen met deze tabletten aan iedereen aan te bevelen. Ze hebben zo’n verschil gemaakt in mijn haar”, schrijft de een. “Mijn haar is zo lang en dik geworden. En mijn nagels zijn hard en sterk nu”, schrijft de ander. Ook de Instagrampagina barst van de indrukwekkende voor- en nafoto’s. Als je die moet geloven, transformeren de supplementen zelfs de meest treurige plukjes in weelderige lokken. Dat allemaal dankzij de ‘Hair + Energy’-formule, die voortdurend uitverkocht is. Het supplement bevat onder andere zink en jodium.
DE TEST.Redactrice Marie: “Gedurende één maand test ik de geliefde formule uit. Dat is niet zo lang, maar wel lang genoeg om te snappen waarom iedereen zo lovend is over J.S. Health Vitamins. De eerste verandering valt me op na zo’n drie weken: mijn haar lijkt dikker, vooral onderaan, en heeft meer glans. Wanneer ik het was onder de douche, voelt het minder broos. Als ik het vanzelf laat drogen, zien mijn natuurlijke krullen er voller en steviger uit. Hoewel ik dit product niet lang getest heb, begrijp ik de hype. Ik zag en voelde écht dat de kwaliteit van mijn haar verbeterde. Anderzijds was het ook de derde kuur die ik op rij uittestte, dus wie weet speelt een klein effect van de vorige kuren mee.”

 
De mening van onderzoeksarts Jetske Ultee:
 
“Hier zitten plantenextracten in die jodium en zink bevatten. Jodium is belangrijk voor een optimale staat van de huid. Zink ook, en ook voor nagels en haar. Dus dit innemen zal zeker effect hebben. Maar over orale jodium en specifiek wat haargroei betreft zijn niet zo veel studies te vinden.”
 
“Wel is er meer onderzoek naar zink gebeurd in verband met de aandoening Alopecia Areata. Daarbij zien we dat patiënten met broos haar vaker een zinktekort hebben, maar hoe die informatie zich vertaalt in dunner wordend haar en haaruitval is nog niet bekend.”
 

Beauty from within?

Het onderzoek naar ‘beauty from within’, mooier worden van binnenuit dankzij essentiële voedingsstoffen, is het laatste decennium enorm uitgebreid, bevestigt onderzoeksarts Jetske Ultee. “Maar degelijk onderzoek duurt een hele tijd en de meeste studies naar supplementen voor huid, haar en nagels staan nog in de kinderschoenen. Vaak is zo’n supplement ook veeleer een ‘multivitamine’ met allerlei stoffen erin die enigszins gelinkt zijn aan een verbetering van de huid, haar of nagels.”
 
Ultee stelt ook dat er risico’s verbonden zijn aan het innemen van zulke supplementen, en dat je ze best niet in het wilde weg begint te slikken. “Men denkt: hoe meer van een bepaalde stof, hoe beter. Maar een te hoge dosis van een vitamine, mineraal of antioxidant kan schadelijk zijn.”
 
“Neem je al multivitaminen? Dan is de kans groot dat je met een huid-, haar- en nagelsupplement dubbelop werkt. Kijk op het etiket van het supplement hoeveel procent het van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) bevat. Wanneer het meer dan honderd procent is, zou ik het niet innemen. Wie nog geen multivitaminen neemt, kan met een supplement doorgaans weinig kwaad doen.”
 
De beste tip voor wie mooi wil zijn van binnenuit blijft: gezond en gevarieerd eten. “De ene persoon neemt nutriënten al makkelijker op dan de andere, dus het kan zijn dat je gezond en gevarieerd eet en toch nog tekorten hebt, dat moet bloedonderzoek uitmaken. In dat geval kunnen supplementen zeer nuttig zijn, maar liefst in overleg met je huisarts. Voor wie er niet altijd in slaagt gezond en gevarieerd te eten, kunnen supplementen wel een mooie aanvulling zijn om de gezondheid te ondersteunen. En zo dus mogelijks ook de kwaliteit van haar, huid en nagels.”