Gepubliceerd: Heel de Huid
Datum: december 2018
Samenstelling: Marte van Santen
Waarom krijgen we rimpels? Is er iets aan te doen? En moet je dat eigenlijk wel willen? Drie deskundigen laten er hun licht over schijnen, onder wie dr. Jetske. Lees het hier:
Lijnenspel
Drie deskundigen over rimpels
Niemand wil ze, iedereen krijgt ze: rimpels. Waarom eigenlijk? Is er iets aan te doen? En moet je dat eigenlijk wel willen? Drie deskundigen laten er hun licht over schijnen.
Dr. Bing Thio is dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam
“Vanaf de middelbare leeftijd maakt het lichaam onderhuids minder elastine aan. Daardoor verslapt de huid en ontstaan er rimpels en plooien. Blootstelling aan zonlicht versnelt dat proces enorm, dat is de grootste boosdoener wat rimpels betreft. Onder invloed van licht breekt het elastine in kleine stukjes. Vergelijk het maar met een elastiekje dat in de zon ligt en bij oprekken vrijwel meteen knapt. Zo werkt het ook met de huid. Het gevolg: eerdere en meer uitgebreide rimpelvorming. Je kunt het verschil goed zien bij vrouwen die gesluierd door het leven gaan; hun bedekte huid is op latere leeftijd vaak nog glad en strak. Een andere belangrijke oorzaak van huidveroudering is roken. Bepaalde stoffen in tabaksrook stimuleren de afbraak van bindweefsel, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest. Bovendien verstoort roken de werking van je afweersysteem, wat ook een negatief effect op de huid heeft. Mensen die vijftien à twintig sigaretten per dag roken, hebben gemiddeld net zoveel rimpels als niet-rokers van twintig jaar ouder. Het nieuwste inzicht is dat ook luchtvervuiling hoogstwaarschijnlijk rimpels verergert. Tot zover de invloeden van buiten af. Maar overmatig piekeren leidt eveneens tot snellere plooivorming. Hoe gestrester je bent, hoe harder je spieren samentrekken. Oók die in je gezicht. Chronisch gestreste mensen maken bovendien minder van het verjongingsenzym telomerase aan. Hun cellen kunnen daardoor wel tien jaar ouder zijn dan van mensen met dezelfde leeftijd die zorgeloos in het leven staan. Het allerbeste dat je tegen rimpels kunt doen, is je goed beschermen tegen de zon. Kies een dagcrème met een hoge beschermingsfactor (30+) en smeer je als je gaat zonnen extra in. De zonnebank kun je beter helemaal vermijden. Verder helpt het om gezond en relaxed te leven – te veel suiker en alcohol is ook niet goed voor je huid. Aan de andere kant: kunnen genieten is misschien wel een extra rimpel waard.”
Onderzoeksarts cosmetische dermatologie dr. Jetske Ultee verdiept zich al jaren in huidverzorging. Ze schreef er Dr. Jetskes Huidboek over.
“Om met het slechte nieuws te beginnen: antirimpelcrèmes werken niet. Bestaande rimpels weghalen of verslapte huid met een crème gladtrekken is simpelweg onmogelijk. Wat wél kan, is je huid zo verzorgen dat die er stralend uitziet en dat je minder snel nieuwe rimpels krijgt. Iedereen wil mooi oud worden. Dat maakt ons een makkelijke prooi voor cosmeticaproducenten. Ze willen ons doen geloven dat de eeuwige jeugd in het potje verpakt zit. Miljarden geven we uit aan de strijd tegen rimpels. En dat terwijl er geen enkel bewijs is dat die smeersels daadwerkelijk iets uithalen. Gelukkig is er ook goed nieuws. Er bestaan namelijk wel degelijk goede crèmes die de huid gezonder en gladder kunnen maken. Helaas heb ik geen gouden tip voor hét beste product. Wat de ene huid omtovert tot een babyvelletje, kan bij de ander rode vlekken veroorzaken. Maar met een paar basisregels kun je wel het kaf van het koren scheiden. Kies altijd producten die in een tube, pompje of – nog beter – airless dispenser zitten. Het gros van de actieve ingrediënten in crèmes heeft namelijk een hekel aan zuurstof. Potten laten staan dus, tenzij je je huid alleen maar vet wilt houden. Nog een vuistregel: als het lekker ruikt, hoort het in de prullenbak. Parfum is onnodig en geeft sneller irritaties. Verder is het slim om je in het etiket te verdiepen. Niet gemakkelijk, wel de moeite waard. Want van slechts enkele stoffen, zoals vitamine C, niacinamide en glycolzuur, is het effect echt bewezen is. Als je deze regels volgt, blijft er een beperkt aantal producten over. Dan is het een kwestie van uitproberen welke jij lekker vindt. Tot slot: geloof vooral niks van al die reclamekreten over de heilzame werking van goud, slangengif, kaviaar en botoxachtige stoffen. Je gezicht elke avond goed mild reinigen is veel effectiever tegen rimpels.” Op haar website geeft Jetske Ultee een volledige lijst met werkzame ingrediënten in gezichtscrèmes (www.dr-jetskeultee.nl).
Hoogleraar Ethiek prof. dr. Frits de Lange is schrijver van onder andere De Armoede van het Zwitserlevengevoel – Pleidooi voor beter ouder worden en De mythe van het voltooide leven – Over de oude dag van morgen.
“Mensen denken vaak: als ethicus zal hij wel tegen de bestrijding van rimpels zijn. Toegegeven, ik vind rimpels vaak heel mooi. Ze zeggen iets over je geschiedenis, over wat je hebt meegemaakt. Zonde om die weg te poetsen. Maar ik snap ook dat als je, ondanks voldoende slaap, altijd gigantische wallen onder je ogen hebt, je daar graag iets aan wilt doen. De vraag is natuurlijk: waar ligt de grens? We leven in een maatschappij die draait om zien en gezien worden. Dat is nu niet anders dan honderden of zelfs duizenden jaren geleden. Voor de omgeving aantrekkelijk willen zijn, zit in het aard van het beestje. Daar is niets mis mee. Maar veroudering willen stoppen is andere koek, dat is vechten tegen de bierkaai. Bovendien: als je jezelf innerlijk niet aanvaardt, kun je aan je uiterlijk sleutelen wat je maar wilt, maar blijf je toch ontevreden. Afkeer van rimpels – of meer in het algemeen van ouderdom – komt vaak voort uit angst. We willen niet geconfronteerd worden met het feit dat ons lichaam achteruitgaat, laat staan dat we eindig en sterfelijk zijn. Daarin ben ik niet anders dan wie dan ook. Maar ik ben inmiddels over de zestig, dus het is onvermijdelijk dat ik steeds vaker met mijn neus op de feiten word gedrukt. Ook in de vorm van rimpels ja. Toch doe ik daar niets aan. Het punt is: zelfs als je je rimpels zou kunnen verminderen, blijf je je van binnen toch altijd jonger voelen dan je bent. En weglopen voor de angst om ouder te worden, maakt hem er niet minder op. Dus denk ik als ik weer nieuwe rimpels ontdek: die heb ik verdiend, ik heb er hard voor gewerkt. Als je het zo bekijkt, lukt het beter om ze te accepteren en er misschien zelfs een beetje trots op te zijn.”
Verscheen eerder in Radar+.