Libelle | 6 oktober 2023
Krijg je meer rimpels door (veel) suiker te eten?
By Libelle

Libelle | Rimpels door suiker

Gepubliceerd: Libelle
Auteur: Demi Schoenmakers
Datum: 6 oktober 2023

Leidt suiker tot huidveroudering? Libelle vraagt dr. Jetske Ultee naar de impact van suiker op de huid.

 

Een schepje suiker in een kop verse koffie, zoete snacks als troostvoer op een regenachtige dag; suiker is (zeker niet gezond, maar) o-zo heerlijk. Maar wacht even, is het mogelijk dat te veel suiker naast gezondheidsproblemen ook voor meer rimpels kan zorgen?

 
Samen met Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, kijken we naar de bitterzoete waarheid achter dit suikermysterie.
 

Huidveroudering door suiker

Suiker heeft niet alleen effect op je lichaam, hersenen en gemoedstoestand. Het doet ook wat met je huid. Op het moment dat je lichaam te veel suiker moet verwerken, kan dit leiden tot een proces dat glycatie (of versuikering) wordt genoemd. “En ja, versuikering kan bijdragen aan huidveroudering”, zegt Ultee. Al moet daar wel bij gezegd worden dat huidveroudering een complex proces is dat wordt beïnvloed door tal van factoren, waaronder genetica, leefstijl, blootstelling aan de zon, roken, en ja ook voeding.
 

Elastine en collageen

Voordat we dieper ingaan op glycatie, is het volgens Ultee van belang om te kijken naar de twee belangrijke eiwitten in je huid: collageen en elastine. Deze twee eiwitten zijn de bouwstenen van een soepele en elastische huid. Als je jong bent heb je voldoende collageen en elastine in je huid, waardoor je huid rekbaar is en makkelijk terug kan keren in de originele staat. “Als je ouder wordt vermindert de collageenproductie en neemt het aantal elastinevezels af”, legt Ultee uit. “Dit zorgt voor plooien, rimpels en verzakking.”
 

Wat is glycatie?

Wanneer je veel suiker eet, kan er dus sprake zijn van glycatie. Dit is een proces waarbij suiker zich bindt aan eiwitten in ons lichaam, waardoor er schadelijke verbindingen ontstaan die de structuur van collageen en elastine beschadigen. “Je huid kan zich minder goed herstellen en onderhouden.” Hoe meer verbindingen er zijn tussen suikers en eiwitten, hoe minder herstel en onderhoud er mogelijk is. Het resultaat? Geglyceerd collageen en geglyceerd elastine.Dit versuikeringsproces van de huid begint al vroeg. Als je eind twintig bent, kan dit proces al even aan de gang zijn. Ultee: “Jaarlijks komt daar ongeveer 3.7% geglyceerd collageen bij. Dit percentage verschilt van persoon tot persoon. Dit hangt mogelijk ook af van je dieet.”
 

Niet alleen suiker

Het proces van versuikering ontstaat niet alleen door het eten van suiker. Het heeft ook met de manier van het bereiden van eten te maken. “Als je je eten bakt, frituurt of grilt krijg je vaak zo’n bruin randje op je eten”, zegt de onderzoeksarts; de maillard-reactie. “Door verhitting reageren suikers en eiwitten op elkaar, waardoor het eten bruin kleurt.” Dit voedsel heet AGE’s (Advanced Glycation End products) en als je zulke AGE’s eet, kunnen die onder andere terechtkomen in de huid en zorgen voor verbindingen tussen suikers en eiwitten.
 

Natuurlijke suikers

Geldt dit ook voor natuurlijke suikers, zoals honing? “Hoewel honing een natuurlijk product is, is het ook een suiker”, legt Ultee uit. Honing en andere natuurlijke suikers bestaan vaak uit een mengsel van glucose en fructose. Dat betekent dat het op dezelfde manier in je lichaam wordt verwerkt als andere kristal- of rietsuikers.
 

Zoetstoffen

“Ik heb één labstudie gevonden”, antwoordt Ultee op onze vraag hoe het dan zit met zoetstoffen. “De onderzoekers zagen dat de zoetstoffen (aspartaam, sacharine en sucralose) zelfs sneller voor versuikering zorgden dan glucose.” Toch hoort hier wel een nuance bij, want een studie in het lab is niet hetzelfde als een studie met proefpersonen. “Om hier een goed antwoord op te geven, is meer onderzoek nodig.”
 

Dus, kun je meer rimpels krijgen door (veel) suiker te eten?

“Versuikering in je huid ontstaat door te veel glucose en fructose en dat kan dus leiden tot huidveroudering”, reageert Ultee. “Want: hoe meer suikers in je dieet, hoe meer suikers in je lichaam die mogelijk glycatie kunnen geven. En dat zorgt ervoor dat de verstevigende eiwitten in je lichaam zich moeilijker kunnen herstellen, wat zichtbare gevolgen kan hebben voor de huid.”
 
Kortom: geniet van een zoete traktatie op z’n tijd, maar eet suikers met mate. Dat heeft niet alleen een positief effect op je gewicht, hormonen en algehele gezondheid, maar dus op ook je huid.