Billie | 5 mei 2023
Kalender 2023
By Billie

Nieuwsblad - Billie | Kalender

Gepubliceerd: Billie
Datum: 5 mei 2023

Wat leuk! Een jaarkalender van Billie met vele adviezen voor geest en lichaam. Dr. Jetske Ultee werkte mee aan de vraag of water een wondermiddel is voor je huid én ze gaf handige tips om een goede zonnebrandcrème te kiezen.

 

Kalender 2023

Om blij van te worden. Een heel jaar lang tips & tricks voor Brain & body en véél lekkers op het bord.

 

Stay hydrated: water als wondermiddel voor de huid?

Voor een goed gehydrateerde huid moet je veel water drinken, hoor je vaak. Is dat feit of fictie? “Het is een van de meest gehoorde skin-tips, maar helaas werkt dat niet zo”, zegt Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, oprichter van de stichting Skinwiser en eigenaar van het Skincare Centre. “Water gaat te snel door je lichaam om effect te hebben op je huid. Uit een paar onderzoeken blijkt dat heel veel water drinken – 30 dagen 1 of 2 liter extra per dag – de huid wel kan hydrateren, maar dan vooral bij mensen die (te) weinig dronken. Drink dus gewoon genoeg: anderhalve tot twee liter per dag.”
 
Een goeie skincareroutine werkt beter. “Gebruik een crème met hydraterende ingrediënten als hyaluronzuur en glycerine. En niacinamide, dat beschermt de huid tegen uitdroging. Scrub verder regelmatig met glycolzuur: het verwijdert dode huidcellen en het helpt je huid vocht vasthouden. Check ook de ingrediëntenlijst. Pas op met alcohol en parfum: die kunnen je huid flink droger maken en daar kan geen crème tegenop.”

 


Liever wat witter: hier met de SPF

Wear sunscreen, Baz Luhrmann wist het al in zijn iconische song, en een goede zonnecrème is inderdaad onmisbaar. Dr. Jetske Ultee (Skincare Centre) is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Gebruik in de zomer minstens een SPF 30. Een lagere factor houdt echt te weinig uv-straling tegen. Koop ook elk jaar een nieuwe fles zonnebrand: ook al is die van vorig jaar nog niet helemaal op, de kans is groot dat de bescherming na openen achteruitgegaan is.”
 
Ga op zoek naar een parfumvrij product. Geurstoffen kunnen als ze in contact komen met zonlicht namelijk vervelende vlekken veroorzaken op de huid. “En hoe prettig ze ook zijn in gebruik, kies liever niet voor een zonnebrandspray. Het probleem met sprays is dat je er vaak te weinig van aanbrengt en minder goed beschermd bent. Ook loop je het risico dat je deeltjes van de spray inademt en dat wil je niet. Wil je naar buiten, maar heb je alleen een minder goed product in huis? Smeer je dan toch in. Je kunt altijd beter een ‘slechter’ product gebruiken, dan je helemaal niet insmeren. En denk aan de alternatieven: de schaduw opzoeken, kleding, petjes en zonnebrillen.”