Women's Health | 23 februari 2022
Ice facials: zijn deze wel goed voor je huid?
By Women's Health

Women's Health | Ice facials

Gepubliceerd: Women’s Health
Door: Vera Dassen
Datum: 23 februari 2022

Wat doen ice facials voor je huid? En is je hoofd onderdompelen in ijskoud water wel verstandig? Women’s Health vroeg dr. Jetske Ultee wanneer je deze trend beter kunt overslaan.

 

Ice facials: zijn deze wel goed voor je huid?

Met je snoet in een bak met ijswater: we hebben het op TikTok al een paar keer voorbij zien komen. Er zouden behoorlijk wat voordelen zitten aan zo’n ice facial. Wij hebben aan onderzoeksarts in de cosmetisch dermatologie Jetske Ultee gevraagd hoe dit zit.

 
‘Ten eerste wil ik stellen dat er helaas niet zoiets bestaat als een one size fits all treatment. Je kunt het vergelijken met een wandeling in de koude buitenlucht: de een krijgt een mooie rode blos op het gezicht, de ander houdt daar knalrode, vurige wangen aan over’, zegt Ultee.
 
‘Ik geloof trouwens heus wel dat zo’n ice facial in de ochtend bij sommige mensen voor een mooie kleur en glow kan zorgen. Als ze de huid na afloop tenminste wél goed verzorgen, anders verandert die glow al snel in een droge, geïrriteerde huid.’

Geen wetenschappelijk bewijs

Je voelt een ‘maar’ aankomen, hè? Wij wel. Komt ‘ie: ‘Maar de claims dat een ice facial vlekjes, puistjes, rimpels en wallen zou kunnen verminderen, zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. En om ook meteen maar even een bekende fabel te weerleggen: koud water zorgt ook niet voor kleinere poriën’, zegt Ultee.

Geen goed idee voor de gevoelige huidjes

Jetske Ultee durft eigenlijk wel te stellen dat skin icing of ice facials voor twee op de drie vrouwen waarschijnlijk géén goed idee is. Beter gezegd: skin icing is überhaupt niet zo’n goed idee voor mensen met een gevoelige huid. ‘En daar hebben veel mensen last van’, zegt ze.
 
Wij kunnen ons voorstellen dat het een verkoelend idee lijkt om bij een branderige of rode, gevoelige huid even lekker een ice facial te doen. Maar de kans is groot dat je na je ijsbad juist meer last hebt van een rode en brandende huid. ‘Grote temperatuurverschillen zijn namelijk een sterke trigger bij dit soort huidtypes’, zegt Ultee.

Alternatief

Wil je toch een keer skin icing proberen? Dompel dan niet direct je gezicht in een bak met ijswater, maar pak het iets minder rigoureus aan. ‘Start niet met het voorbeeld van TikTok, maar begin bijvoorbeeld eerst eens met het deppen met een washandje met koud water’, zegt Ultee.
 
Zo heb je alsnog een frisse start van je dag zonder dat je met je snoet onder water moet!