Libelle België | 28 november 2019
Hoe schadelijk is het om puistjes uit te knijpen?
By Libelle België

Gepubliceerd: Libelle België
Datum: 28 november 2019
Door: Jolien Thieleman

 

 

Goede vraag. Een vraag waarvan iedereen het antwoord soms maar even negeert. Want van puistjes afblijven is lastig, hè. Maar doe het toch maar wel. Dr. Jetske Ultee vertelt aan de Belgische Libelle waarom, en wat je in noodgevallen (lees: belangrijke date, bruiloft) kunt doen. Lees het hier:

 

 

Hoe schadelijk is het om puistjes uit te knijpen?

 

Vervelend, zo’n pukkeltje op je gezicht! Het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf, waardoor het moeilijk is om eraf te blijven. Maar hoe schadelijk is het nu echt om een puistje uit te knijpen?

Groter probleem

Dat een puistje uitknijpen de zaak alleen maar erger maakt, is algemeen geweten. Dat zegt ook huidexperte Jetske Ultee. “Het uitknijpen van een puistje is nooit een goed idee. Door krabben, hard duwen en knijpen kan de huid beschadigen. Hierdoor kunnen bacteriën en vuil gemakkelijker binnendringen. En dat maakt het probleem over het algemeen alleen maar groter.”

 

Meer puistjes

Het pukkeltje kan dus ontsteken of groter worden, maar er kunnen er ook bijkomen. De bacteriën in de talgklier die je uitknijpt, kunnen namelijk verder over je gezicht verspreiden. En alsof dat nog niet genoeg is, kan puistjes uitknijpen ook littekens of pigmentvlekken veroorzaken. Er afblijven is dus de boodschap!

 

In geval van nood

Maar wat als je nu dringend van een puistje af moet, omdat je bijvoorbeeld iets belangrijks gepland hebt staan? Je kunt het pukkeltje uitknijpen, op voorwaarde dat er al een wit puntje opstaat. Prik er met een gesteriliseerde naald in en druk het opgehoopte talg er voorzichtig uit. Ontsmet achteraf je huid grondig om verdere besmetting te voorkomen.