Tip van Jet | 17 juli 2019
Hoe kom je van een pigmentsnor af?
By Tip van Jet

 

Gepubliceerd: Tip van Jet
Datum: 17 juli 2019
Door: Jet van Nieuwkerk

Hoe kom je van een pigmentsnor af?

 

Elke zomer heb ik een snor. Bij de minste zonnestraal graai ik direct in mijn tas op zoek naar een tube factor 50. Ik smeer een dikke witte streep boven mijn lip om maar te voorkomen dat ik een donkere snor krijg. Nee, er zit geen háár, het is pigment, maar het lijkt op een snor en dat is vreselijk irritant. Ik vroeg mijn huidspecialiste Jetske Ultee a.k.a. zongoeroe om hulp.

 

 

Dit was haar antwoord:

‘Zorg er om te beginnen voor dat ‘die snor’ niet donkerder wordt. Goed insmeren dus. Gebruik iedere dag een product met een SPF 30 of hoger en breng gerust een paar keer aan, want dit is nu echt zo’n plek waarop je crème sneller verdwijnt door eten, drinken en zweten.

Verder kun je kiezen voor huidverzorgingsproducten met ingrediënten die pigment lichter maken. Ingrediënten die een bewezen werking hebben bij overpigmentatie zijn vitamine C, niacinamide en zoethoutwortelextract. Regelmatig exfoliëren helpt ook. Glycolzuur is bij voldoende hoge concentratie bewezen effectief in het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken. Verder is van vitamine A bekend dat het pigmentvlekken helpt lichter te maken.

Een laatste tip: probeer na te gaan wanneer de pigmentverstoring (op je bovenlip) precies is ontstaan. Misschien is de klacht ineens opgedoken door het wisselen van de anticonceptiepil? Omdat dit soort verkleuringen vaak hormonaal zijn, kun je wellicht met je huisarts overleggen of het verstandig is om over te gaan op een andere methode.’