Santé | Februari 2021
Hoe duurder, hoe mooier?
By Santé

Santé hoe duurder

Gepubliceerd: Santé
Datum: Februari 2021
Door: Carlijn Biesemaat

Werkt een dure crème beter dan één van een paar euro? En wat is eigenlijk precies het verschil tussen die twee? Santé vroeg het aan dr. Jetske Ultee.

 

Hoe duurder, hoe mooier?

Tussen een pot luxe moisturizer uit de parfumerie en een tube crème van de voordeeldrogist zit soms een prijsverschil van wel honderden euro’s. Waarom is dat? En is duur altijd beter? Santé zocht het uit.

Goedkoop en duur: de belangrijkste verschillen

Of een crème goedkoop of duur is, is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste is de ingrediëntenlijst. Hoe exclusiever en kostbaarder de grondstoffen, hoe hoger de prijs. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt uit: “Een basiscrème bestaat uit water, vet, emulgator en een verdikkingsmiddel. De prijs van zo’n potje is iets meer dan een euro. Wil je hoge doseringen antioxidanten toevoegen, dan kom je euro’s hoger uit.” Daarnaast betaal je als consument voor de verpakking (een luchtdichte variant is duurder dan een potje), de bedrukking van de verpakking en de marketingcampagne rondom een crème. En is naar een moisturizer onderzoek gedaan? Dan berekent de fabrikant die onderzoekskosten gerust door.

 

Goedkope ingrediënten

Als hydrateren en verzorgen je hoofddoelen zijn, kun je genoegen nemen met een basiscrème. Ultee: “Een goedkope grondstof betekent niet automatisch dat deze ‘slecht’ is voor een product. Glycerine is bijvoorbeeld een relatief goedkoop ingrediënt dat ontzettend goed werkt.” Ook hyaluronzuur is een prettige stof en niet al te duur. Bedenk wel dat een goedkope crème nooit hoge concentraties actieve stoffen kan bevatten. “‘Met niacinamide’ op het etiket zegt niks over het percentage. De kans is groot dat in een goedkoop product zo’n laag percentage zit, dat het niks voor je huid doet”, aldus Ultee.

 

 

>> 3 skincare-bespaartips

 

  1. Koop een 24-uurscrème die je zowel ’s ochtends als ’s avonds kunt gebruiken. Scheelt de aanschaf van een aparte dagén nachtcrème.
  2. Met castorolie, jojobaolie, olijfolie en amandelolie maak je gemakkelijk zelf een cleansing oil die ook waterproof make-up verwijdert. Deze oliesoorten koop je voor een paar euro in de supermarkt of natuurwinkel.
  3. Veel skincare is multifunctioneel. Zo gebruik je een milde dagcrème ook als oogcrème, kun je lippenbalsem gebruiken om droge plekjes te behandelen en kun je handcrème ook prima op je voeten smeren en vice versa.

 

 

Zelfde crème, hogere prijs

Het ontwikkelen van een nieuw huidverzorgingsproduct kost tijd en geld. Grote fabrikanten die meerdere merken onder hun paraplu hebben, maken om die reden regelmatig gebruik van dezelfde formule voor verschillende merken. Zo kan het zijn dat een nichemerk nagenoeg dezelfde crème in het assortiment heeft als een goedkoper merk dat uit dezelfde fabriek komt. Het verschil is dan: de verpakking en het prijskaartje. Kijk daarom goed naar de ingrediëntenlijst voordat je een product in je winkelmandje gooit.

 

Forever young?

Wil je zichtbare resultaten boeken met je serum, lotion of crème? Dan moet je toch wat dieper in de buidel tasten. Werkzame stoffen die écht iets laten zien, kosten nu eenmaal geld. Zo beschermen antioxidanten als vitamine C je huid tegen zonschade en veroudering en helpt dit stofje je huid stevig te houden. Hetzelfde geldt voor ingrediënten waar lang onderzoek naar is gedaan en om die reden kostbaar zijn, zoals retinol, bakuchiol en niacinamide. Producten met dergelijke stoffen kosten al gauw een paar tientjes. Trap overigens niet in de val van luxe hype-ingrediënten, zoals kaviaar, bladgoud en diamant. Ultee: “Van deze stoffen is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ze goed zijn voor de huid. Goud wordt in de literatuur zelfs beschreven als een vaak irriterende stof voor de huid.”

 

Is duurder beter?

Nee, een duur product is niet per definitie beter. Ultee: “Geen enkele combinatie van ingrediënten kan een prijs van een paar honderd euro voor een pot crème verantwoorden. Zelfs niet als het product hoge concentraties actieve stoffen bevat.” Bij een duur product betaal je in veel gevallen (ook) voor de merkbeleving: sommige producten en merken zijn gecreëerd om een gevoel van luxe te bewerkstelligen. Een marketingcampagne waarin beroemde sterren schitteren, draagt hier ook aan bij. En ja, die celebrity’s moeten natuurlijk ook worden betaald.

 

 

>> Bevat je crème of serum (een van) deze ingrediënten? Dan is de kans groot dat je een goed, hydraterend product in handen hebt.

 

glycerine • hyaluronzuur • sheaboter • jojobaolie • arganolie • zonnebloemolie • bisabolol • panthenol • allantoïne • carnaubawas