Nieuw! Meer foundationkleuren
Nu 15% korting op de Foundation
Bestel vandaag
Nieuw! Meer foundationkleuren
Nu 15% korting op de Foundation
Bestel vandaag
Nieuw! Meer foundationkleuren
Nu 15% korting op de Foundation
Bestel vandaag
Santé | Juni 2019
Het wordt een beauty van een zomer
By Santé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: Santé
Datum: juni 2019
Door: Carlijn Biesemaat

 

 

Van SOS-tips bij een verbrande huid en een checklist zonnefilters tot zwoele make-up. Dr. Jetske Ultee in Santé over beautyroutines in de zomer. Lees het hier:

 

 

Het wordt een beauty van een zomer

De zomer vraagt om een andere beautyroutine dan de winter. Verwen je huid met hydraterende crèmes en luchtige make-up, en vergeet vooral de SPF niet!

 

Voeden en beschermen

Natuurlijk beschermschild
Hoe meer je onbeschermd in de zon zit, hoe groter de kans op de vorming van vrije zuurstofradicalen in je huid. En dat is bad news, want deze schadelijke radicalen tasten je huid aan en zorgen voor vroegtijdige huidveroudering. Antioxidanten gaan de schadelijke deeltjes tegen en voorkomen zo tekenen van huidveroudering. Je kunt je huid van extra antioxidanten voorzien door te smeren met crèmes waaraan antioxidanten (vitamine C, vitamine E) zijn toegevoegd, maar ook door in de zomer wat meer antioxidanten op je menu te zetten. Je vindt ze onder meer in granaatappels, frambozen, broccoli, avocado, bloemkool en pure chocolade. Ook groene en witte thee hebben die werking.

Voeden en verzorgen

Om je huid ’s zomers optimaal te verzorgen, voeden, hydrateren én beschermen, heb je naast zonnebrandcrème een goede dagcrème nodig. Ga je niet in de volle zon – omdat je bijvoorbeeld op kantoor zit – dan volstaat een verzorgende crème met minimaal SPF30. Zorg er dan wel voor dat je een hoeveelheid ter grootte van een flinke erwt aanbrengt.

Checklist zonnefilters:

Veilig

Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
Tris biphenyl triazine
Ethylhexyl salicylate
Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol

Twijfelachtig

Butyl methoxydibenzoyl methane
Disodium phenyl dibenzimidazole tetrasulfonate
Dimethicone diethyl benzylmalonate

Vermijden

Benzophenone-3 en -4
4-Methylbenzylidene camphor
Isoamyl p-methoxy cinnamate

 

Zonnebrand, filters en aftersun

Zonnefilters
Het zonnefilter in zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je niet verbrandt. Maar het ene filter is het andere niet. Sterker nog: er bestaan er tientallen, van beschermend en veilig tot minder kwalitatief. Hoe weet je welke je moet hebben? Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, vertelt: “Ik onderscheid goede filters, twijfelachtige filters en varianten die je beter kunt laten staan. Er bestaan filters die allergische reacties kunnen veroorzaken, hormoonverstorend kunnen werken of zelfs verantwoordelijk zijn voor vrijeradicaalvorming en zo huidschade kunnen aanrichten. Reageert je huid gevoelig in de zon? Check dan eens de ingrediëntenlijst van je zonnebrand product.” (Zie kader: Check zonnefilters)

Afteresun: ja of nee?
Of je je nu van top tot teen insmeert of het iets minder nauw neemt met SPF: je huid krijgt sowieso een optater van de zon. Door na het zonnen te smeren met een vochtinbrengende lotion, voed je je huid en krijgt de huidbarrière de kans om te herstellen. Jetske Ultee: “Je kunt hiervoor aftersun gebruiken, maar dan wel een variant zonder alcohol en parfum. Ook menthol – een stof die wordt ingezet om de huid te verkoelen – kun je beter links laten liggen; dit ingrediënt kan juist voor irritatie zorgen. Geen aftersun in huis? Een vochtinbrengende, milde bodylotion op waterbasis herstelt je huid ook.”

SOS-tips bij een verbrande huid
Een lauwe douche haalt de warmte uit je huid. Laat je douchegel staan en voed je huid liever ná het douchen, met een vochtinbrengende (aftersun)lotion.
Maak een bad van karnemelk of havermout. Karnemelk staat erom bekend te verkoelen, terwijl havermout kalmerend en herstellend werkt. Trakteer je huid minimaal een kwartier op het karnemelk- of havermoutbad.
Bij extreme verbranding kan ibuprofen verlichting brengen. Ibuprofen verzacht de ergste pijn en werkt tegelijkertijd ontstekingsremmend.

 

Zonnebrandcrème en make-up

How to: Zonnebrand & make-up combineren
Zonnebrandcrème en make-up zijn geen ideale combinatie. Veel zonnebrandcrèmes zijn te vettig om daarna nog een flawless make-uplook te kunnen maken.

Breng vóórdat je met zonnebrandcrème smeert een dagcrème aan op waterbasis. Hierdoor trekt de zonnebrand sneller in en blijft de crème niet op je huid liggen.
Voor die zonnebrandcrème volledig is ingetrokken, ben je zo tien minuten verder. Hierna breng je je make-up aan.
Kies op zonnige dagen voor een poederfoundation. Dit geeft een mat effect en voorkomt dus geglim.
Zin in een blosje? Een vloeibare cheek stain blijft de hele dag zitten, hoe warm het ook wordt.
Om de SPF op je tube te bereiken, moet je elke twee uur bijsmeren. Kies voor óver je make-up een luchtige fluïde die je deppend aanbrengt of probeer een face mist met SPF.
Goed om te weten: SPF-waarden kun je niet bij elkaar optellen. Een foundation met SPF15 mengen met een factor 30-zonnebrand geeft geen mengsel met SPF45. Smeer liever twee aparte laagjes om de waardes van beide SPF’s te waarborgen.

 

Een beetje van de zon en een beetje van jezelf

Volledig in de maquillage op het strand neerstrijken, is geen goed idee. Maar als de zon ondergaat en je nog een borrel of beachparty in het verschiet hebt, is zwoele zomermake-up wel op zijn plek.

De basis voor een mooie zomeravondmake-up is een goed gehydrateerde huid. Trakteer je huid op een vochtinbrengende crème, het liefst met antioxidanten.
Een sunkissed huid is naturel op z’n mooist. Verdoezel oneffenheden met concealer en fixeer met een transparante poeder. Of kies voor een niet-dekkende foundation.
Bronzing powder geeft je huid een zomerse gloed. Verdeel het met een grote kwast over het puntje van je neus, de zijkant van je voorhoofd en slapen. Let op: less is more.
Een goudkleurige highlighter laat je huid stralen. Breng een klein beetje aan op je jukbeenderen, net onder je wenkbrauwen en in de cupidoboog (het boogje in het midden van je bovenlip).
Felle kleuren staan mooi bij een gebronsde huid. Ga dus voor opvallende oogschaduw (oranje, geel, blauw). Of kies voor subtiel: aquablauwe of felgroene eyeliner. Hetzelfde geldt voor je mond: rood, oranje of felroze staat nu prachtig.