Feeling | 12 november 2018
Het effect van voeding op een vette huid
By Feeling

Feeling

Gepubliceerd: Feeling
Datum: 12 november 2018
Door: Lise Milbou

Moet je oppassen met zout en rood vlees als je last hebt van een vette huid? Dr. Jetske Ultee reageert op verschillende leefstijladviezen aan vrouwen met een onrustige huid op de site van het magazine Feeling. Lees hier het artikel:

 

Het effect van voeding op een vette huid?

Eet minder zout, drink absoluut géén frisdrank en laat die chocola in de rekken. Vrouwen met een vette huid – en vaak ook acne – krijgen heel wat advies naar hun hoofd geslingerd, maar wat is daar nu eigenlijk van waar? Wij vroegen het aan onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie  Jetske Ultee.

 

Wat met zout?

Hoewel sommigen anders beweren, is er geen enkel bewijs dat de talgproductie omhoog zou gaan van zout eten. Zolang je genoeg blijft drinken, gebeurt er niets met je huid. Zelfs wanneer je helemaal bent uitgedroogd, zal de huid niet ineens meer talg aanmaken om soepel en vet te blijven. Dat hebben wetenschappers in ieder geval nooit kunnen vaststellen.

Wat met suiker en koolhydraten?

Van te veel suikers en slechte koolhydraten is dan weer wél bekend dat de talgproductie omhoog kan gaan. Een suikerpiek in je bloed zorgt namelijk voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert dan weer de productie van mannelijke hormonen en deze verhogen op hun beurt de talgproductie.

Vermijd daarom snelle suikers. Die zitten in aardappels, wit brood, witte rijst, frisdrank, snoep en taart bijvoorbeeld. Snelle suikers (of koolhydraten) gaan verbindingen aan met bepaalde stoffen met huidklachten als acne tot gevolg. Kies voor voeding met langzame suikers, of te: producten met een lage glycemische index, zoals volkoren producten, fruit, groenten en vis.

Wat met rood vlees?

Dat rood vlees je talgproductie zou verhogen is niet helemaal waar. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen processed red meat (worstjes bijvoorbeeld) en non processed red meat zoals biefstuk. Wat uiteindelijk de invloed is op het ontstekingsproces in je lichaam en je insulineresistentie (waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog blijft) is daarbij ook nog eens afhankelijk van de hoeveelheid rood vlees en de kwaliteit van het vlees dat je eet. Af en toe een biefstukje eten zal zeker niet je talgproductie verhogen en je acne verergeren. Sterker nog, rood vlees bevat veel zink en dat helpt juist tegen acne.

 

 

In deze blog lees je nog veel meer over de invloed van voeding op je huid.