Goed gevoel | Januari 2019
Gevoelige materie
By Goed gevoel

 
Heel de huid

Gepubliceerd: Goed gevoel
Datum: januari 2019
Door: Sophie Vereycken
 
 

Waarom hebben roodharigen vaker een gevoelige huid? Wist je dat zowel een droge als vette huid gevoelig kan zijn? Dr. Jetske Ultee geeft aan het Belgische blad Goed Gevoel ‘de beste zorgen’ voor de prikkelbare huid. Lees het hier:

 
 

De beste zorgen voor de prikkelbare huid

Gevoelige materie

 

Wordt jouw huid snel rood bij temperatuurwisselingen? Heb je een trekkerig gevoel na het reinigen? Jeukt of prikt je huid soms na gebruik van cosmetica? Dan heb je een gevoelige huid. Je bent niet de enige én er is iets aan te doen.

 

Ongeveer de helft van de bevolking heeft een gevoelige huid. Bij roodharigen is dat zelfs nog een pak meer door een mutatie van het befaamde MC1R-gen, of ‘roodhaargen’. Maar anders dan wat de bijnaam doet vermoeden, is het voor meer verantwoordelijk dan alleen die koperrode haarkleur. Het regelt ook de pigmentatie, wat verklaart waarom zoveel roodharigen een lelieblanke en dunnere huid hebben dan anderen. Een perfecte cocktail voor een gevoelige huid, want niet alleen is de lichte huid gevoeliger voor zonlicht en aandoeningen zoals rosacea, doordat hun huid dunner is liggen de bloedvaten en zenuwen dichter tegen het huidoppervlak, waardoor ze vatbaarder zijn voor omgevingsfactoren. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een gevoelige huid geen huidtype op zich, vertelt Jetske Ultee, onderzoeksarts in de dermatologische cosmetica. ‘Zowel een droge, een vette als een gecombineerde huid kan gevoelig zijn.’ Het kan een aandoening zijn, door een allergie of – zoals bij roodharigen – een kwestie van genen, maar vaak veroorzaken we een gevoelige huid ook gewoon zelf.

 

Jetske Ultee: ‘We gebruiken allemaal te veel of te veel verschillende producten. Net die opeenstapeling van die producten, waarvan er veel irriterende ingrediënten bevatten, leidt ertoe dat die gevoelige huid opspeelt of verergert. En dus gaan we nog meer scrubben en smeren. Maar een gevoelige huid heeft vooral rust nodig.’ Wat moet je dan wel doen? Simpel: kies voor kalmerende producten en introduceer die stapsgewijs. ‘Zo kan je goed ontdekken of je ergens op reageert’, legt de onderzoeksarts uit. ‘Ga op zoek naar ingrediënten die daarnaast ook ontstekingsremmend werken en de vochtbalans herstellen. Enkele goede stoffen en zijn: niacinamide, allantoïne, panthenol, vitamine C en E en andere antioxidanten. Vermijd scrubs, sponshandschoenen, stoombaden en wisseldouches en was je gezicht slechts één keer per dag met een milde reiniger. Een veelgehoord misverstand is dat natuurlijke ingrediënten beter zouden zijn, maar dat is zeker niet altijd het geval. Er zijn inderdaad goede en werkzame plantaardige ingrediënten, zoals extract van groene thee, zoethoutwortel en havermout, maar er worden helaas ook talloze plantaardige stoffen en aan cosmetica toegevoegd die juist irritatie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, geraniol, sandelhout, munt, ylangylang en citrus. Schadelijk zijn die stoffen en niet, maar bij een gevoelige huid kunnen ze er net toe leiden dat je nóg minder kan verdragen.