Beau Monde | 24 juli 2022
Feit of fabel: wordt je haar sneller grijs door blootstelling aan de zon?
By Beau Monde

Beau Monde | Feit fabel

Gepubliceerd: Beau Monde
Datum: 24 juli 2022

Onze huid beschermen we vaak behoorlijk goed tegen de zon. Maar vergeet je je haren niet? Want die kunnen ook minder mooi worden door zonblootstelling. Wat gebeurt er dan precies? Dr. Jetske Ultee vertelt erover in Beau Monde.

 

Feit of fabel: wordt je haar sneller grijs door blootstelling aan de zon?

Schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten en dermatologen drukken het ons keer op keer op het hart: jezelf beschermen tegen de zon is de belangrijkste manier om huidveroudering tegen te gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met je lokken. Worden die ook sneller ‘oud’ door blootstelling aan de zon?

Zonbeschadigd haar

Net als de huid kan ook je haar beschadigd raken door (te veel) blootstelling aan de zon. Op haar website legt dr. Jetske Ultee uit dat uv-straling de melanine afbreekt, waardoor je haar kleur verliest. Daarnaast kan blootstelling aan de zon de aminozuren in je haar doen afnemen, wat je haardos ook niet ten goede komt. “Uiteindelijk geeft de zon je een droge, doffe en breekbare haardos”, aldus Ultee.

Sneller grijs?

Kleur verliezen kan dus, maar betekent dit ook dat je haren grijzer worden door de zon? Daar bestaat verder geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Je haar kan dus lichter worden, maar dat het grijzer wordt, is een fabeltje. Dat betekent niet dat je uren moet liggen bakken in het zonnetje, want zoals we hierboven al noemden, doet uv-straling je haar geen goed.

Goede bescherming

Heb je al (een paar) grijze lokken? Of heb je blond haar? Dan bevat je haar al minder melanine en kan het dus sneller beschadigd raken door de zon. Welke kleur je ook hebt, je coupe beschermen tegen langdurige blootstelling aan uv-straling is sowieso een goed idee als je jouw haar gezond wilt houden. Draag in de zon daarom een hoed met een brede rand (à la Kate) of knoop je mooiste designersjaal rondom je lokken op het zonnigste moment van de dag.
 
Tegenwoordig zijn er ook steeds meer haarproducten met uv-filter, een soort zonnebrandcrème voor je haar dus, verkrijgbaar. Deze kunnen helpen om de zonbeschadiging enigszins tegen te houden, maar ze beschermen minder volledig dan een mooie grote zonnehoed.