Gepubliceerd: Margriet
Datum: 26 maart 2022
Door: Maryse De Bruijne
Welke zonnebrandcrème kun je het beste kiezen? Dr. Jetske Ultee legt het uit aan Margriet. Ook vertelt ze hoe je met voeding je huid een extra vangnetje kunt geven tegen uv-straling.
Expert legt uit: híer moet je op letten bij een zonnebrandcrème voor een rijpere huid
De afgelopen dagen laat de lentezon zich al volop zien. Heerlijk, maar vergeet je niet in te smeren. Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee legt uit waar je op moet letten bij een zonnebrandcrème als je een rijpere huid hebt.
Van de juiste ingrediënten in zonnebrandcrème tot tips om huidveroudering tot zonneschade te voorkomen: dít moet je weten.
Kijk naar de beschermingsfactor, je huidtype en de conditie van je huid
“Het is ten eerste belangrijk voor het bepalen van de factor die je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een heel licht huidtype of ben je gevoelig voor melasma (zwangerschapsmasker) dan kies je liever het hele jaar voor een factor 30 of hoger”, legt onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee uit. “Verder is het heel belangrijk dat je een product vindt dat je graag gebruikt – anders zal je te weinig en niet vaak genoeg smeren. En wanneer het gaat om zonbescherming ben ik altijd wel van mening: liever een iets minder goed product, dan helemaal geen zonnebrandcrème gebruiken. Een zonnebrandcrème waar bijvoorbeeld de zonnefilters opgelost zijn in alcohol zijn meestal wat luchtiger of minder vet dan andere zonnebrandcrèmes. Maar kunnen de huid ook flink irriteren.”
Waar moet een goede zonnebrandcrème voor een rijpere huid aan voldoen?
“Kies bij voorkeur niet voor een zonnebrandcrème die een uitdrogende alcohol hoog op de ingrediëntenlijst heeft staan. ‘Slechte’ alcoholsoorten zijn: Alcohol Denat, Ethyl Alcohol, Isopropyl Alcohol, Benzyl Alcohol.” Zonnebrandcrèmes met slechte alcoholsoorten raad de onderzoeksarts liever af, omdat deze stoffen de huid kunnen uitdrogen en irriteren. “Zeker de rijpere huid is hier gevoelig voor. De huid wordt op latere leeftijd namelijk wat droger en ook functioneert de barrièrefunctie slechter. Je huid kan invloeden van buitenaf daardoor minder goed tegenhouden. En juist uitdrogende alcoholen kunnen de huid daardoor makkelijker irriteren en uitdrogen. Goed om te weten: er zijn ook alcoholsoorten die de huid juist hydrateren. Die kun je dus prima gebruiken in je zonnebrandcrème of huidverzorging. Dat geldt bijvoorbeeld voor Cetearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol en Myristyl Alcohol.”
Ultee vervolgt: “Andere ingrediënten die je in je zonnebrandcrème, maar eigenlijk in al je huidverzorgingsproducten, wilt vermijden: parfum en bepaalde plantextracten. Sommige kunnen namelijk fototoxisch reageren op zonlicht. Daar kan je huid sneller door verouderen en je kunt er zelfs pigmentvlekken aan overhouden.”
Let op antioxidanten in een zonnebrandcrème
“Voor de rijpere huid is het extra belangrijk dat de zonnebrandcrème ook antioxidanten bevat. Antioxidanten zoals niacinamide, vitamine E en groene-thee-extract beschermen de huid namelijk een beetje extra tegen de zon. Ze kunnen de vrije zuurstofradicalen ‘wegvangen’ die kunnen ontstaan door uv-straling. En juist die vrije radicalen kunnen uiteindelijk zorgen voor huidveroudering. In zonnebrandcrèmes is er vaak niet genoeg ‘ruimte’ meer over in de formule voor antioxidanten. Je kunt dan ook nog extra een crème of toner onder je zonnebrandcrème aanbrengen waar antioxidanten in zitten.”
Huidveroudering door zonneschade voorkomen
“Zonnebrandcrème is op elke leeftijd belangrijk. Behalve voor baby’s. Die smeer je liever de eerste zes maanden niet in, maar houd je helemaal uit de zon”, zegt Ultee. “Om huidveroudering te voorkomen, bescherm je je huid tegen de zon met kleding, een hoed, een zonnebril en zonnebrandcrème. Door je elke dag in te smeren houd je het grootste gedeelte van de uv-straling tegen die zonschade kan veroorzaken. Verder is het verstandig om in de lente en zomer extra op te passen tijdens de middaguren: de zon is dan op zijn sterkst. Zoek dan bij voorkeur de schaduw op. Ben je lang buiten? Smeer je dan elke twee uur opnieuw in. Zonnebrandcrème beschermt je namelijk niet de hele dag. Voor je gezicht is een halve theelepel voldoende en voor je armen en benen gebruik je vier volle eetlepels.”
Antioxidanten uit voeding halen
“Als je wat ouder bent, heeft je huid wat minder antioxidanten paraat. Helaas, want deze stoffen kunnen je huid namelijk juist extra beschermen tegen de zon. Voeg dus, zoals gezegd, een crème met antioxidanten toe aan je huidverzorgingsregime. Maar nog beter is het om ook via je voeding genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zo bescherm je je huid ook van binnenuit. Je kunt bijvoorbeeld pistachenoten, tomatenpuree, koffie en groene thee toevoegen aan je dieet. Maar ook gekleurde groente en fruit kunnen je huid een extra vangnetje bieden tegen de zon.” Zelf neemt Ultee dagelijks een astaxanthine-supplement. “Astaxanthine is een extra krachtige antioxidant die gemaakt wordt door algen en het roze kleurtje geeft aan zalm, kreeft of garnalen. Deze antioxidant kan je huid beschermen tegen zonschade en kan volgens verschillende studies er zelfs voor zorgen dat rimpels afnemen.”
Wat kun je doen als je een rijpere huid inclusief ouderdomsvlekjes hebt?
“Mijn belangrijkste tip is om je goed te beschermen tegen de zon met minstens een SPF 30 om meer pigmentvlekken te voorkomen. Het is daarvoor echt nooit te laat”, legt Ultee uit. “Verder kun je met bepaalde ingrediënten uit je cosmetica nog genoeg doen tegen ouderdomsvlekjes. Stoffen die vlekjes lichter kunnen maken zijn vitamine C, niacinamide, zoethoutwortelextract, glycolzuur, vitamine A en azelaïnezuur.”
“Er zijn ook medische crèmes tegen pigmentvlekken. Een crème of gel met hydrochinon (hydroquinone) kan helpen als je dit middel met beleid gebruikt. Ook crèmes met arbutine, azelaïnezuur en vitamine A-zuur kunnen pigmentvlekken lichter maken.”
“Je kunt ook naar een erkende huidtherapeut of arts gaan voor bijvoorbeeld een peeling met glycolzuur in hogere concentraties dan die je vindt in je cosmetica (boven de 20 procent). Deze kunnen zeer effectief werken tegen pigmentvlekken, maar goede begeleiding is hierbij wel belangrijk. Verder werken ook OPL (Optimized Pulsed Light) tegen donkere vlekjes. Deze lichtflitsjes van een bepaalde golflengte verhitten het pigment en breken het af. Ook zijn er laserbehandelingen mogelijk tegen pigmentvlekken.”
En hoe verminder je verdere veroudering en nog meer ouderdomsvlekjes?
“Om te voorkomen dat er meer ouderdomsvlekjes ontstaan, is het van belang om je huid goed te beschermen tegen de zon”, legt de onderzoeksarts uit. “Verdere veroudering van je huid kun je verminderen door de juiste ingrediënten in je huidverzorging te gebruiken. Stoffen waarvan we weten dat ze goed helpen tegen huidveroudering zijn vooral vitamine A en C. Beide vervagen fijne lijntjes en behouden de stevigheid van de huid. Ze kunnen ook pigmentvlekken lichter maken. Ook glycolzuur is werkzaam tegen pigmentvlekken en kan rimpeltjes vervagen. Een mooie bijvangst van deze stof: glycolzuur hydrateert de huid ook.”
Het juiste dieet tegen huidveroudering
“Ook lijk je veroudering een beetje te kunnen tegenhouden door het juiste dieet. Te veel toegevoegde suikers eten is bijvoorbeeld geen goed idee. Versuikering kan er namelijk voor zorgen dat de eiwitten die de huid stevigheid en elasticiteit geven (collageen en elastine) beschadigen. Hierdoor kun je uiteindelijk last krijgen van rimpels, plooien en verzakking. Zet verder genoeg vitamine C op je menu. Je hebt deze vitamine namelijk nodig om collageen op te bouwen in je lichaam en dit eiwit zorgt voor de stevigheid van je huid. Je krijgt al snel genoeg vitamine C binnen (een supplement is vaak niet nodig, je kunt er zelfs darmklachten of nierstenen door krijgen). Voedingsmiddelen met veel vitamine C zijn bijvoorbeeld rode paprika’s, spruitjes, sinaasappels en kiwi’s.”
Zijn er bepaalde plekjes op de huid die meer aandacht verdienen naarmate je ouder wordt?
“Alle huid die onbedekt is en zon vangt heeft een laag zonnebrandcrème nodig. Het zijn vooral je gezicht, handen en decolleté die gedurende de jaren bovenmatig worden blootgesteld aan de zon. Die zal je dus goed moeten beschermen.”
“Wel zijn er een paar plekjes die wat mij betreft wat meer aandacht verdienen: de stukken huid die veel mensen vergeten in te smeren”, vult Ultee aan. “Die plekken krijgen daardoor heel veel zonblootstelling te verduren en dat brengt risico’s met zich mee. Deze plekken vergeten we vaak: de huid rond de ogen, met name de hoekjes bij de neusbrug. Ook een zonnebril is voor dit gebied dus geen overbodige luxe. Verder smeren veel mensen hun lippen niet in, terwijl die dunne huid juist extra kwetsbaar is voor uv-straling. Breng dus een laagje zonnebrandcrème aan over je lippen of gebruik een lippenbalsem met een SPF. Smeer ook wat crème tussen de haren als de zon krachtig schijnt. Andere gebieden die we vaak vergeten zijn de beide oren, de zijkanten van het lichaam, de wreven, voetzolen en de bovenkant van de handen.”
Is verzorging na blootstelling aan de zon nog belangrijker bij een rijpere huid?
“De rijpere huid kan zichzelf iets minder goed beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals de zon, door de minder sterke huidbarrière en de huid die vaak wat droger is. Ook bevat de ouder wordende huid minder antioxidanten. Voor iedereen is het belangrijk om je met een goede crème in te smeren na zonblootstelling, maar de rijpere huid kan die crème daardoor nét iets beter gebruiken.”
Waar moet je op letten bij een goede aftersun?
“Een goede aftersun bevat hydraterende ingrediënten die helpen voorkomen dat de huid droog wordt. Kies bijvoorbeeld voor een crème met hyaluronzuur, niacinamide en glycerine. Een te vette crème is niet zo’n goed idee, hierdoor kan de huid haar warmte niet goed kwijt. Dat geldt overigens niet alleen voor een rijpere huid, maar deze tips zijn verstandig voor alle leeftijden.”
Heb je nog meer tips om een rijpere huid goed te verzorgen nadat je in de zon hebt gezeten?
“Stoffen als aloë vera, zoethoutwortelextract en bètaglucaan in je crème kunnen de huid kalmeren als die toch een beetje verbrand is. Je kunt ook een bad nemen met havermoutvlokken. Strooi ongeveer 40 tot 50 gram fijngemalen havermout in een bad met lauwwarm water. Havermout biedt verlichting én bescherming voor de verbrande huid. Verder kun je de huid koelen met kompressen. Kies bijvoorbeeld voor een kompres met melk verdund met water, afgekoelde verse groene thee of van een extract van aloë vera. Deze kunnen de huid tot rust brengen. Plakjes komkommer halen vooral de warmte uit de huid.”
“Als je huid toch droog is geworden door de zon, maar je bent niet verbrand, dan zou je een maskertje voor je huid kunnen maken. Smeer daarvoor over je crème een laagje vaseline voor je naar bed gaat. Droogtelijntjes zullen hierdoor minder diep worden.”