Libelle | Oktober 2020
Even bellen met... Onderzoeksarts Jetske Ultee over de voordelen van slakkenslijm voor je huid
By Libelle

Libelle slakkenslijm interview

Gepubliceerd: Libelle
Datum: oktober 2020

Soms worden de meest exotische ingrediënten in cosmetica gestopt: ezelmelk, bijengif en … slakkenslijm. Je kunt het beestje over je huid laten kruipen, maar er zijn ook extracten. Doen die iets voor je huid? Libelle vroeg het aan dr. Jetske Ultee.

 

Even bellen met… Onderzoeksarts Jetske Ultee over de voordelen van slakkenslijm voor je huid

Slakkenslijm, is dit ingrediënt in beautyproducten een wondermiddel? Er wordt beloofd dat het werkt tegen rimpels en littekens. Ook zou het een verzachtend effect hebben. Hoe denkt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee hierover?

 

Slakkenslijm of slakkengel is een crème waar het slijm van een slak één van de hoofdbestanddelen van is. “Mocht je slakkenslijm willen uitproberen, dan hoef je niet per se slakken over je gezicht te laten kruipen. Je kan ook huidverzorging kopen waarin slakkenslijmextracten gebruikt worden”, vertelt onderzoeksarts Jetske Ultee.

 

Voordelen slakkenslijm

“Het schijnt dat slakkenslijm glycolzuur kan bevatten”, vertelt dr. Ultee. “Glycolzuur kan de huid exfoliëren, hydrateren en de huid een gladde frisse uitstraling geven. Maar dan moeten de concentratie en de pH-waarde wel precies kloppen. En dat is natuurlijk niet zo goed te controleren bij levende beesten.” Ook bevat het stoffen als hyaluronzuur, koperpeptiden en zink. “Er is wel wat bewijs dat zo’n extract goede dingen kan doen voor de huid, maar wat het eigenlijk vooral doet in een crème? Hydrateren.”

 

Slakkenslijm wordt volgens dr. Ultee aangeprezen als een wondermiddel dat voor iedereen geschikt is. Je komt het vooral tegen in leave-onproducten als serums en crèmes, maar ook wel in gezichtsmaskers. Toch zijn er volgens haar andere middeltjes die beter werken: “Ik zou zelf altijd vitamine A of C boven slakkenslijm verkiezen.”

 

Niet diervriendelijk

“Slakkenslijmextracten vind je waarschijnlijk terug op de ingrediëntenlijst als ‘snail secretion filtrate’.” Dit is de substantie die wordt verkregen uit de gefilterde afscheiding van de slakken. “Het verkrijgen van zo’n extract gebeurt niet altijd op een diervriendelijke manier.”

 

Erg terecht is de hype met slakkenslijm dus niet. Maar, zoals geldt voor elke vorm van huidverzorging: iedere huid verschilt en daarom is het misschien wel de moeite waard om te kijken wat het voor jou doet.