Santé | Juni 2019
Droogborstelen
By Santé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd: Santé
Datum: juni 2019
Door: Carlijn Biesemaat

 

 

Met een stevige borstel over je lijf gaan. Wat doet dat met je huid? Lees wat dr. Jetske aan Santé vertelt over dry brushing (en voor wie dit misschien een minder goed idee is). Lees het hier:

 

 

Droogborstelen

Neem een stevige borstel, zet je wekker vijf minuten vroeger en brush je huid van top tot teen glad. Dit doet het voor je huid.

 

Exfolieert

De combinatie van stugge borstelharen en een droge huid maakt droogborstelen een effectieve vorm van exfoliëren. Omdat er geen water aan te pas komt, is de wrijving directer en steviger. Maar wees voorzichtig, aldus onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee: “Te hard of verkeerd borstelen doet de huid geen goed. Minuscule beschadigingen aan de huid zijn zo gemaakt.” Doe je het goed? Dan geeft droogborstelen je een zachte huid en een gezonde glow.

Reinigt de poriën

Het borstelritueel heeft een reinigend effect en maakt de poriën grondig schoon. Door de stevige borstelharen wordt de huid gestimuleerd en borstel je behalve dode huidcellen ook vuil en overtollige make-up weg. Kies voor de tere huid van je gezicht een zachte borstel.

Stimuleert de bloedsomloop

Of je nu een scrub, shower puff of borstel gebruikt: elke vorm van masseren geeft de bloedcirculatie een boost. Wanneer je je huid stimuleert, is dat bevorderend voor de bloedtoevoer naar je huid. En dat zie je aan een gezonde, rozige teint.

Geeft energie

Droogborstelen is een verkwikkend ritueel. Door het wakker brushen van je huid voel je de energie door je lichaam stromen. Daarnaast kan droogborstelen een ontspannen moment zijn, waarbij je mindful te werk gaat en vijf minuten niets anders doet dan aandacht besteden aan je lichaam.

Niet voor iedereen

Skip droogborstelen als je een gevoelige of extreem droge huid hebt. Ook is dry brushing niet geschikt voor jou als je last hebt van eczeem, acné of psoriasis. Je loopt het risico de huid te irriteren of beschadigen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Zo werkt dry brushing

Borstel je huid bij voorkeur ’s ochtends, voordat je gaat douchen. Kies een borstel met stevige haren en een steel, zodat je ook je rug mee kunt nemen. Begin bij je voeten en werk langzaam naar boven toe, in de richting van je hart. Voor het beste effect wissel je cirkelbewegingen af met korte, strijkende bewegingen. Na het droogborstelen kan de huid rood kleuren en tintelend aanvoelen. Dit is normaal.

Wat doet droogborstelen níet?

Droogborstelen zou het lymfesysteem activeren en cellulite kunnen verhelpen. Klinkt goed, maar helaas ontbreekt wetenschappelijk bewijs én zijn deze resultaten niet aannemelijk. De borstel werkt namelijk op het huidoppervlak, terwijl cellulite een onderhuids probleem is. Jetske Ultee: “Ik raad een droogborstel niet aan als wondermiddel bij cellulite. Je masseert cellulite helaas niet zo gemakkelijk weg.” Ook gelooft Ultee niet direct dat dry brushing als een detox werkt of een huidverstevigend effect heeft. “Er is nooit goed onderzoek naar gedaan.”