LINDA. | 24 maart 2021
Dr. Jetske Ultee legt uit: zó moet je puistjes bij kinderen aanpakken
By LINDA.

Linda - Puistjes kinderen

Gepubliceerd: LINDA.
Datum: 24 maart 2021
Door: Jessica de Jong

Wat kun je doen tegen puistjes en mee-eters in je tienerjaren? Helpen zwarte maskertjes? En mag make-up? LINDA. vroeg dr. Jetske Ultee om de do’s en dont’s.

 

Dr. Jetske Ultee legt uit: zó moet je puistjes bij kinderen aanpakken

Oh nee, mijn kind heeft last van puistjes, mee-eters en acne.  Huidexpert dr. Jetske Ultee heeft gelukkig volop tips en trucs voor kinderen om hun gezicht  zo schoon mogelijk te houden.

 

Ultee: “Aan die hormonen doe je weinig natuurlijk. Maar leefstijl en verzorging kunnen best veel verschil maken bij puistjes.”

Puistjes

Ze vertelt dat mee-eters en puistjes vaak verschijnen op het moment dat een kind in de puberteit komt. “De hormoonkranen worden zomaar opengedraaid en dat brengt nogal wat onrust, zowel vanbinnen als vanbuiten. Maar als je dus pech hebt, zie je die onrust ook terug aan de huid. ”

 

Ultee legt uit hoe dat werkt: “Door de afgifte van de geslachtshormonen worden de talgklieren actiever. Ook de huid wordt dikker. Als er meer talg wordt geproduceerd, dan is de kans ook groter dat poriën verstopt zullen raken. Het gevolg zijn bijvoorbeeld mee-eters. Als ook de acnebacterie C. acnes zich begint te vermenigvuldigen, kunnen echt puistjes en ontstekingen optreden.”

Reinigen

Ze wil graag de misvatting uit de wereld helpen dat puistjes het gevolg zijn van slechte hygiëne. “Maar reinigen is wel heel belangrijk. En dan wel op de juiste manier, want daar gaat veel mis. Vaak wordt er helemaal niet gereinigd door kinderen of pubers, of er worden juist te sterk ontvettende of irriterende producten gekozen. Dat is allemaal niet zo gek, want het aanbod van goedbedoelde, maar verkeerde adviezen en producten is bizar groot.”

 

 

Tips

Graag deelt de huidexpert haar beste tips voor kinderen en pubers die last hebben van een onzuivere huid.

 

> Cleanser
“Ga niet overmatig boenen, scrubben of uitknijpen. Het enige dat je dan doet is de huid beschadigen, waardoor meer onrust ontstaat. Reinig je huid twee keer per dag met een milde Cleanser. Dus: geen krachtige of agressieve, sterk schuimende producten; ook geen alcoholhoudende reinigers. Ontdoe je huid van bacteriën, vuil en talg, maar houd het mild!”

 

> Haarlijn
“Neem bij het reinigen ook de haarlijn mee, zeker als je stylingproducten gebruikt. Dit wordt gemakkelijk vergeten en daar kan ook onrust door ontstaan op het voorhoofd.”

 

> Exfoliant
“Je zou verder dagelijks een exfoliant met salicylzuur kunnen proberen, zodat dode huidcellen en talg niet kunnen ophopen. Niet scrubben maar exfoliëren dus. Je kunt ook zonder recept het middel benzoylperoxide krijgen. Dit kan ook helpen.”

 

> Lifestyle
“Kijk verder eens kritisch naar voeding. Soms kunnen zuivelproducten voor meer onrust zorgen op de huid. Ook slechte suikers helpen niet. Andere lifestyletips? Stress en slaaptekort maken de huid niet mooier of sterker. Zorg voor voldoende ontspanning en nachtrust.”

 

> Geen zwart maskertje
“Ik ben geen fan van black head strips of andere zwarte maskertjes tegen mee-eters. In deze producten wordt behalve houtskool (charcoal) vaak een soort lijm gebruikt. Bij het verwijderen van de strips of maskers trek je gemakkelijk je huid stuk.

 

> Make-up
“Make-up bij puistjes mag. Maar ik zou dan alleen heel licht dekkende producten gebruiken die de poriën niet verstoppen. En natuurlijk haal je dat er goed af voor het slapengaan.”

 

> Behandelingen
“Last but not least: blijf alsjeblieft niet te lang aanmodderen als klachten niet minder worden, en bezoek gewoon de huisarts. Puistjes kunnen je een heel ellendig gevoel bezorgen en ook echt onzeker maken, vooral in de puberjaren. Weet dat er middelen en behandelingen bestaan die helpen.”