Flair | 4 februari 2020
Doe-het-zelfzaak
By Flair

 

Gepubliceerd: Flair
Datum: 4 februari 2020
Door: Charlotte de Loose

 

In je eigen badkamer aan de slag met jaderollers, poriënreinigers, ledmaskers en andere DIY-gezichtsbehandelingen, is dat slim? Dit zegt dr. Jetske Ultee erover in Flair:

 

Doe-het-zelfzaak

 

Waarom het niet altijd slim is om voor DIY te kiezen
Zijn DIY-schoonheidsbehandelingen een goed idee? Of laat je zoiets beter over aan een pro? We vroegen het aan dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

 

Meet the expert

Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. In haar boek Dr. Jetske’s Huidboek en op haar blog vertelt ze alles wat je moet weten over huidverzorging. Dr-jetskeultee.nl

 

 

Jaderollers

Wat is het?

Een gezichtsroller gemaakt van kristal, die er niet alleen héél mooi uitziet op je badkamerkastje, maar ook een positief effect zou hebben op je gelaat. Je kan de jaderoller in de koelkast bewaren, zodat hij ook een verkoelend effect heeft.

 

Wat belooft het?

De massagebeweging kalmeert je huid en zou ervoor zorgen dat producten beter worden opgenomen. Het zou de bloedsomloop stimuleren en vochtafdrijvend werken. Je teint zou ervan gaan stralen en het zou zelfs helpen tegen zwelling, bijvoorbeeld rond de ogen.

 

Hoe doe je het?

Je reinigt je huid, brengt je verzorgingsproducten aan en rolt dan met de jaderoller over je gelaat. Belangrijk is dat je steeds van het midden van je gezicht naar buiten toe rolt, en dat in een opwaartse beweging. Je gebruikt hem het best een paar keer per week.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Ik heb mijn twijfels bij de stelling dat zo’n roller voor een betere drainage en bloedcirculatie zorgt. Dat hij ervoor zorgt dat de ingrediënten in je huidverzorgingsproducten beter worden opgenomen, is ook nog niet bewezen. Je kan de roller gebruiken om crème aan te brengen, maar naar mijn gevoel gaat er dan wel wat product verloren omdat de crème aan de roller blijft hangen. Uiteraard voelt het masseren met een gekoelde jaderoller erg fijn en ik ontken niet dat je er een mooie glow van krijgt, maar dat effect is tijdelijk. Maak hem ook telkens goed schoon na gebruik, want jade is vrij poreus en kan een bron van bacteriën worden.’

 

 

Face cupping

Wat is het?

Met behulp van een buigbaar plastic ‘dopje’ wordt je huid vacuümgetrokken. De zuigkracht trekt je bloed naar het huidoppervlak en activeert je spieren, wat de bloedsomloop moet stimuleren. Cupping wordt zowel op het lichaam als op het gelaat gedaan.

 

Wat belooft het?

Een betere bloedcirculatie in je gezicht, met als gevolg een vollere, strakkere huid en minder fijne lijntjes. Het zou vochtafdrijvend werken en een liftend effect hebben.

 

Hoe doe je het?

Een gezichtscup gebruik je op een gehydrateerde huid, het liefst met olie. Je duwt op de cup, zet hem op je gelaat en laat vervolgens los, waardoor hij zich vastzet. Daarna glijd je er van het midden van je gezicht mee naar buiten toe en laat je op het einde los.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Doe je dat thuis, dan is het moeilijk om te weten of je wel juist te werk gaat en niet te hard knijpt. Je zal de doorbloeding van de huid wel stimuleren, maar je kan ook makkelijk blauwe plekken maken. Meteen na de behandeling kan het lijken alsof fijne lijntjes verdwenen zijn, maar eigenlijk is dat gewoon het gevolg van de zwelling. Bij gevoelige huidtypes, bijvoorbeeld mensen met rosacea of acne, raad ik het echt af.’

 

 

Vibrerende massageapparaatjes

Wat is het?

Een vibrerend toestelletje waarmee je je gelaat en hals masseert.

 

Wat belooft het?

Het zou een liftend effect hebben, verslapping tegengaan en de contouren van je gelaat versterken.

 

Hoe doe je het?

Je brengt je vertrouwde crème of serum aan en masseert je huid met het toestel. Dat doe je maximaal een paar minuten, en dat enkele keren per week.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Ik heb er mijn twijfels bij of je hiermee de contouren van je gezicht kan verbeteren of rimpels kan laten verdwijnen. Het instant liftende effect dat beloofd wordt, komt vaak eerder door de producten die je erbij gebruikt. Je huid zal er niet onder lijden en het kan ontspannend werken, maar wil je rimpels verminderen of verslapping tegengaan, zal je een beter resultaat krijgen met een laserbehandeling of injectables.’

 

 

Dermaplaning

Wat is het?

Je gezicht scheren om donshaartjes te verwijderen en je huid tegelijker te peelen. Je scheert niet met een traditioneel scheermesje, maar met een schuin mesje voor de wenkbrauwen.

 

Wat belooft het?

Een gladdere, haarloze huid die meer straalt.

 

Hoe doe je het?

Je gebruikt het mesje op een gereinigde droge huid. Je trekt je huid een beetje strak en houdt het mesje schuin (zeker niet recht!) op je huid. Vervolgens ‘schraap’ je de haartjes en dode huidcellen weg.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Trend of niet, scheren als een soort peeling raad ik niet aan, en al zeker niet als je een gevoelige huid hebt. Ook al zie je misschien niks aan de huid na het wegscheren van de (dons)haartjes, elke keer dat je met een scheermesje langs je huid gaat, beschadig je de huidbarrière. Laat je gelaat liever professioneel ontharen. Exfoliëren doe je beter met een goed geformuleerd product.’

 

 

Ledtoestel

Wat is het?

Er bestaan ledpennen die je op een bepaalde plaats houdt, bijvoorbeeld onder je ogen. Er zijn ook gezichtsmaskers met lichttherapie die je hele gelaat in één keer behandelen. Voor dat laatste betaal je wel al snel meer dan 300 euro.

 

Wat belooft het?

Het effect hangt af van de kleur van het licht. Rood licht zou je huid kalmeren en roodheid verminderen, terwijl blauw licht de huid zuivert, antibacterieel werkt en de talgproductie in evenwicht houdt. Infrarood licht zou dan weer een anti-aging werking hebben omdat het de aanmaak van collageen en elastine stimuleert.

 

Hoe doe je het?

Moeilijk is het niet. Je houdt het apparaat op de juiste zone (of je zet het masker op) en laat het zijn werk doen terwijl je bijvoorbeeld Netflix kijkt. Meestal hou je het daar zo’n 10 à 30 minuten, en dat doe je 2 à 3keer per week.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Bepaalde lichttherapieën hebben hun effect in de kliniek/in onderzoeken bewezen bij enkele huidaandoeningen, bijvoorbeeld bij acne, maar dan wel op voorwaarde dat een specifieke golflengte gebruikt wordt. Ik denk niet dat je met een apparaat voor thuisgebruik hetzelfde effect kan bereiken als in een erkende kliniek. Het licht is minder krachtig en het bereik op je gezicht is kleiner. Bovendien is zo’n apparaat geen speelgoed en moet je er echt voorzichtig mee zijn.’

 

 

Elektronische reinigingsborstel

Wat is het?

Een elektronische reinigingsborstel reinigt je huid iets intensiever dan jij dat kan wanneer je die gewoon met je handen wast.

 

Wat belooft het?

Een diep gereinigde, frisse huid met minder kans op puistjes en zwarte puntjes. De tool zou je make-up grondiger verwijderen dan een wasbeurt met je handen.

 

Hoe doe je het?

Je gebruikt de reinigingsborstel op een vochtige huid en doet er een beetje reinigingsgel op. Vervolgens ga je gedurende 1 à 2 minuten over de verschillende zones van je gelaat.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Heb je een vettere huid of draag je regelmatig zware make-up, dan kan reinigen met een elektronische borstel een plus zijn. Hij verwijdert make-up inderdaad erg grondig. De valkuil ligt in het overmatig gebruik. Dagelijks gebruik zou ik afraden. Ik adviseer om het maximaal 2 à 3keer per week zijn werk te laten doen. Voor andere huidtypes – vooral de droge en gevoelige variant – raad ik het niet aan. Ik deed een klein onderzoek en stelde vast dat er een verhoogde beschadiging was van de huidbarrière bij een droge huid, terwijl we voor de “delicate” borstelkop kozen.’

 

 

Poriënreiniger

Wat is het?

Een soort ministofzuigertje dat witte en zwarte puntjes uit je poriën zuigt.

 

Wat belooft het?

Minder zwarte puntjes, minder zichtbare poriën en een zuivere huid.

 

Hoe doe je het?

Je stelt de zuigkracht in en gebruikt het toestelletje op een gereinigde huid. Terwijl het zuigt, ga je ermee over je poriën, bijvoorbeeld op je neus of kin.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Vacuümpompjes die de porieverstoppingen moeten “opzuigen”, kunnen de barrièrelaag kapotmaken. Gevolg: de huid wordt onrustiger. Uit onderzoek blijkt trouwens dat mee-eters terugkomen als je ze plaatselijk hebt verwijderd. De beste remedie? Dagelijks je huid mild reinigen en regelmatig exfoliëren met salicylzuur. Dat verwijdert dode huidcellen en lost vet en talg op zónder de huid te beschadigen.’

 

 

Dermaroller

Wat is het?

Een dermaroller is een gezichtsroller met minuscule naaldjes erop. De naaldjes maken kleine – maar echt héél kleine – gaatjes in je huid, waardoor die in herstelmodus gaat en nieuwe cellen aanmaakt.

 

Wat belooft het?

Omdat je huid zich herstelt en vernieuwt, zou die strakker en gladder worden. Vooral als je last hebt van acnelittekens en fijne lijntjes, zou je baat kunnen hebben bij deze tool. Heb je een erg gevoelige huid, dan is een dermaroller wellicht risky business.

 

Hoe doe je het?

Je gebruikt een dermaroller op dezelfde manier als een jaderoller, maar dan wel voor je je verzorgingsproducten aanbrengt. Omdat er kleine wondjes ontstaan, is het heel belangrijk dat je huid grondig gereinigd is voor je gaat rollen. Gebruik een zachte hand en zet niet te veel druk.

 

Wat zegt de deskundige?

Dr. Jetske Ultee: ‘Microneedling blijkt volgens onderzoek een effectieve en veilige behandelmethode voor verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld littekens, acne, melasma, uv-schade, enzovoort. Na de behandeling kan er wel wat roodheid en irritatie optreden. Maar bij de apparaatjes voor thuisgebruik heb ik mijn bedenkingen. Als je de tool niet juist gebruikt, kan zo’n apparaat je vel namelijk ook makkelijk stukmaken, waardoor schadelijke stoffen en bacteriën net sneller in de huid worden geloodst. Reinig het apparaatje dus grondig na gebruik, ga voorzichtig en zacht te werk en ga bij twijfel naar een professional.’