Nieuwsblad | 3 december 2019
Deze crèmes beschermen je huid tegen de winterkou
By Nieuwsblad

Gepubliceerd: Nieuwsblad
Datum: 3 december 2019
Door: Franciska Bosmans

 

Het is inderdaad wel flink koud aan het worden buiten. Ook bij onze ‘onderburen’. Het Belgische Nieuwsblad schrijft een stuk over het effect daarvan op de huid, en welke crèmes je niet in de ehh … kou laten staan. Daarbij warme woorden voor de Repair Cream van Dr. Jetske Ultee. Lees het hier:

 

 

Deze crèmes beschermen je huid tegen de winterkou

 

Droge lucht buiten en binnen, guur weer en hete douches kunnen je huid makkelijk uitdrogen en haar barrière verzwakken. Beautyredactrice Franciska Bosmans tipt crèmes om dat effect tegen te gaan.

Ik benijd Elsa uit Frozen niet. Dat haar wassen en drogen moet een hels karwei zijn, maar vooral: hoe houdt ze het uit in die constante vrieskou? Haar vlecht moet een en al statische elektriciteit zijn en haar huid een soort uitgedroogd, gecraqueleerd krokodillenvel. En met gekloofde lippen Let it go kwelen, euhm, zingen, moet erg pijnlijk zijn.

Laat het duidelijk zijn: de winter is niet mijn favoriete seizoen en zeker niet dat van mijn huid. Droge lucht buiten en binnen, guur weer en hete douches kunnen haar makkelijk uitdrogen en haar barrière verzwakken. En dan kan ze ook nog eens gezellig gaan jeuken. Herkenbaar?

Kort, liefst lauw douchen met een zacht product dat de huid respecteert en elke dag smeren met de juiste bodylotion helpen. Kies producten met voedende, herstellende en kalmerende bestanddelen: glycerine, karitéboter, bisabolol, ceramiden, havermout, koolzaadolie … Vaak bevatten formules voor de (erg) droge, atopische huid ook minerale oliën. Verguisd door velen omdat ze de huid lui zouden maken, maar ze helpen vocht in de huid te houden, blijkt uit onderzoek. (Ik smeer ze wanneer niets anders werkt en schakel over op producten zonder zodra mijn huid beter is.)

Lippenbalsem verzorgt en beschermt uitgedroogde lippen tegen bar weer. Kies eentje zonder menthol, parfum of aroma, bestanddelen die kunnen irriteren en verder kunnen uit-drogen.

De volgende selectie is vrij van parfum omdat ik geloof dat de huid makkelijker geïrriteerd raakt wanneer haar barrière beschadigd is en je haar dan beter niet insmeert met het grootste allergeen in cosmetica. (Maar er bestaan ook goed verzorgende formules mét parfum.)

Hydraterende Melk van CeraVé, 15,95 euro voor 473 ml, in de apotheek
Je haat bodylotion? Deze melk trekt meteen in, maar zit vol voedende en huidbarrièreversterkende bestanddelen als ceramiden, glycerine en hyaluronzuur.

Cicaplast Lippen van La Roche-Posay, 5,50 euro, in de apotheek
Kloofjes? Erg droge, zelfs pijnlijke lippen? De formule met 10% karitéboter, 5% panthenol en lipiden helpt herstellen en verzacht onmiddellijk.


Repair Cream van Dr. Jetske Ultee, 34,95 euro, via uncover-skincare.be
Een SOS-crème met lipiden, havermout, karité en panthenol voor erg droge en/of geïrriteerde plekjes. Ook geschikt als hand- en voetcrème of lippenbalsem.

Organic Vegan Body Wash Fragrance Free van Beauty Kitchen, 9,99 euro, via hollandandbarrett.be
De formule met zonnebloem-, kokos- en olijfolie en glycerine reinigt en verzorgt. De lege fles terugbrengen en het merk hergebruikt ze.

Xémose Anti-Itch Soothing Oil Balm van Uriage, 23,95 euro, in de apotheek
Deze oliebalsem dringt snel in zonder plakken én helpt jeuk tegengaan. Fijn voor de (heel) droge huid.