Libelle | Oktober 2020
Deze 5 huidverzorgingsproducten zou onderzoeksarts Jetske Ultee zelf nóóit kopen
By Libelle

Gepubliceerd: Libelle
Datum: oktober 2020
Door: Demi Schoenmakers

 

Facial scrubs, huidrollers met naaldjes en aparte oogcrème zijn onnodig in je skincareroutine. In Libelle vertelt dr. Jetske Ultee waarom.

 

Deze 5 huidverzorgingsproducten zou onderzoeksarts Jetske Ultee zelf nóóit kopen

We zijn allemaal op zoek naar de eeuwige jeugd en smeren daarom allerlei crèmes op onze huid. Welke verzorgingsproducten zijn eigenlijk overbodig? Of brengen meer schade aan dan dat ze je huid verzorgen? We vragen het aan Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

 

Deze producten zou dr. Jetske Ultee zelf in ieder geval nóóit kopen:

 

Facial scrubs

“Scrubs voor je gezicht zul je niet in mijn badkamer vinden”, zegt dr. Ultee. Scrubs voor bijvoorbeeld je benen zijn prima, maar facial scrubs kun je volgens de onderzoeksarts beter laten staan. “De huid van je gezicht is hier te gevoelig voor. Met scrubben schraap je lichtjes over de huid, waardoor je je huid kunt beschadigen. En een beschadigde huid is gevoeliger voor onrust, bacteriën en vochtverlies.” Terwijl scrubs nu juist gebruikt worden door mensen met een onrustige huid met puistjes of schilfertjes.

 

Daarom gebruikt dr. Ultee zelf een exfoliant op basis van zuren om de dode huidcellen te verwijderen. Exfoliëren is de snelste manier om je huid weer een gezonde glans te geven. “Een goede exfoliant doet ook wel wat meer dan alleen dode huidcellen losmaken, je zorgt meteen voor een goede vochtbalans”, vertelt ze. “Ik gebruik zowel salicylzuur als glycolzuur.”

 

Huidrollers met naaldjes

“Dermapennen, gezichtsborstels en zelfs thuislasers: ik zie regelmatig van dit soort trends voorbijkomen.” Ze beloven allemaal om je huid strakker te maken. “Ik ben er niet van, want deze producten kunnen de huid – zeker bij verkeerd of veelvuldig – gebruik beschadigen en voor onrust zorgen.” Wanneer je last hebt van een onrustige huid, kun je beter investeren in goed advies en een behandeling van een huidtherapeut of arts.

 

Nachtcrème

Ook nachtcrèmes vindt dr. Ultee overbodig. “Het allerbelangrijkste verschil tussen dag- en nachtcrèmes is vaak de toevoeging van een SPF, maar daarvoor heb je eigenlijk geen speciale nachtcrème nodig. Ik gebruik voor de nacht geen andere moisturizer dan voor overdag”, zegt ze. “Wel zorg ik voor voldoende hoge concentraties antioxidanten die je huid overdag én ’s nachts goed kan gebruiken.” Verder smeert ze soms een extra laagje op of gebruikt ze een vettere crème. “Dat zorgt voor extra hydratatie als mijn huid bijvoorbeeld door de lage luchtvochtigheid wat droger is. En zo kunnen de antioxidanten en andere werkzame stoffen in de crème daaronder gewoon hun werk doen.”

 

Aparte oogcrème

Eigenlijk horen alle crèmes die je op je gezicht smeert werkzaam én mild te zijn, zegt dr. Ultee. “Zó mild dat zelfs de allergevoeligste plekjes van je gezicht het product kunnen verdragen. Heb je een product met hoge concentraties antioxidanten en extra hydraterende en beschermende stoffen die evengoed mild is, dan is een apart product voor onder de ogen niet nodig.”

 

Dure producten met kaviaar, goud of bijengif

“Ik zal niet snel zwichten voor dit soort luxe beloftes”, benadrukt de onderzoeksarts. Vaak beloven ze meer dan dat ze daadwerkelijk waarmaken. Geloof dus niet alles wat ze zeggen. “Tenzij uit onderzoeken naar voren is gekomen dat die ingrediënten ook écht wat doen voor je huid.”