Harper's Bazaar | 28 januari 2019
Sterren zweren bij huidbehandeling met eigen bloed
By Harper's Bazaar

 

Heel de huid

Gepubliceerd: Harper’s Bazaar
Datum: 28 januari 2019
Door: Aafje van Ijzendoorn

 

 

Je huid verjongen met je eigen bloed: een hype onder sterren (en hun volgers). Harper’s Bazaar vroeg Dr. Jetske Ultee of deze peperdure behandelingen het wel waard zijn. Lees het hier:

 

 

 

Sterren zweren bij huidbehandeling met eigen bloed

We vroegen Dr. Jetske Ultee of deze peperdure dermapen-behandelingen het wel waar is.

 

In 2015 ging de zogenaamde ‘Vampire Facial’ van Kim Kardashian viraal. Dit is een niet-chirurgische facelift waarbij je gezicht wordt geïnjecteerd met je eigen bloed. Ook verscheen enkele weken geleden het beautygeheim van Victoria Beckham: een crème met daarin je eigen bloedcellen. Voor een behandeling betaal je al snel zo’n 500 euro en voor een pot crème 1400 euro.. Maar is dit nu écht dat geld waard? Bazaar vroeg het Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

 

 

Dermapen-behandeling

In 2015 ging de zogenaamde ‘Vampire Facial’ van Kim Kardashian viral, ook wel de Dermapen-gezichtsbehandeling genoemd. Inmiddels hebben ook celebrity’s als Bar Refaeli en Keira Maguire deze behandeling ondergaan en ze zijn razend enthousiast. De Dermapen is letterlijk een pen met daarin dunne acupunctuurnaalden. Het is een niet-chirurgische facelift waarbij je gezicht wordt geïnjecteerd met je eigen bloed. Klinkt heftig en kost je al snel zo’n 500 euro. Maar er is inmiddels ook een bijzondere crème op de markt verschenen. Namelijk een crème met daarin je eigen bloedcellen verwerkt. Eerst wordt er bloed afgetapt en wordt deze met een speciale substantie samengevoegd. De crème is ontwikkeld door Dr. Barbara Sturm. Ze is onder andere bekend van de Vampire Facials.

 

Victoria Beckham zweert erbij. Zo laat ze destijds via haar Instastories weten: ‘Na een nachtje slapen met deze crème op, ziet mijn huid er geweldig uit en voelt hij heel zacht.’ Maar de ‘wondercrème’ is niet voor iedereen weggelegd. Om een kleine pot van dit magische spul te bemachtigen kost dat je bijna 1400 euro. Is dit het waard?

Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, geeft antwoord op die vraag.

 

 

Dr. Jetske Ultee – PRP-injecties

Dr. Jetske Ultee: ‘Binnen de dermatologie zijn er vooral veel studies gedaan naar het effect van PRP-injecties (een andere benaming voor Dermapen-behandeling en Vampire Facial) bij haaruitval en bepaalde vormen van kaalheid. Daar lijkt een herhaalde behandeling, bestaande uit driemaandelijkse injecties, zeker wat te doen.’ Een PRP-injectie is een injectie met Platelet Rich Plasma, oftewel je eigen gecentrifugeerde bloed.

 

Dr. Jetske Ultee: ‘Het effect van PRP bij andere cosmetische toepassingen, zoals het verminderen van acne-littekens, rimpels of verbranding, is minder duidelijk. Onderzoeksresultaten op dit gebied zijn helaas minder overtuigend, vooral omdat de kwaliteit van de bestaande studies niet heel goed is. Er is meer goed opgezet onderzoek nodig om hierover wat te kunnen zeggen.’

 

Jetske geeft aan dat er daarnaast ook nog een groot verschil zit tussen het injecteren van PRP en het opsmeren van PRP: ‘De groeifactoren, waar het allemaal omgaat natuurlijk, zijn eiwitten met een hoog molecuulgewicht. Wat betekent dat ze echt niet langs het stratum corneum zullen komen en dus ook echt niet iets kunnen bewerkstelligen in de huid. In ieder geval niet de claims die gemaakt worden als het stimuleren van collageen en elastine.’ Het stratum corneum, ook wel de hoornlaag genoemd, is de bovenste laag van de huid. Deze laag bestaat uit meerdere lagen ‘dode’, verhoornde, platte keratinocyten, waarin geen celkernen meer te herkennen zijn.

 

 

Vitamine C en vitamine A

Wat is dan wel de oplossing? Dr. Jetske Ultee: ‘Ik durf te zeggen dat er wél bewezen en ook nog eens veel voordeligere manieren zijn in de wereld van huidverzorging om huidveroudering tegen te gaan. Denk maar aan stoffen als vitamine C en vitamine A. En natuurlijk niet te vergeten je dagelijkse zonbescherming.’

 

Dr. Jetske Ultee is dus nog lang niet overtuigd van de crème en de dermapen-behandeling. En we kunnen eerlijk gezegd ook wel leukere dingen verzinnen om ons geld aan te besteden..