Santé | Januari 2020
De schoonheid van imperfectie
By Santé

Gepubliceerd: Santé
Datum: januari 2020
Door: Belinda Fallaux

 

Een mooi interview met dr. Jetske Ultee in Santé deze maand. Een heel persoonlijk gesprek over onzekerheden en ouder worden. Over schoonheid en de balans vinden in je leven. Over imperfecties en in de spiegel kijken … Met mooie foto’s van haar reizen! Lees het hier:

 

 

De schoonheid van imperfectie

Onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee (47) weet alles over een mooie, gezonde huid. Nu ze ouder wordt, heeft ze niet meer het gevoel aan een schoonheidsideaal te moeten voldoen. “Ik zit beter in mijn vel dan toen ik jonger was.”

 

Wie is Jetske?

Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Ze studeerde geneeskunde en werkte als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. In 2009 begon Jetske haar blog over huidverzorging. Sinds 2010 heeft ze een eigen cosmeticalijn: Uncover Skincare. Ook schreef ze Dr. Jetske’s huidboek. In 2017 opende ze haar eigen Skincare Centre in Rotterdam. Jetske is getrouwd en heeft vier kinderen: twee dochters (16 en 14) en twee zoons (13 en 11) . Ze woont met haar gezin in Oosterbeek. Jetskeultee.nl

 

Waar komt jouw fascinatie voor beauty en huidverzorging vandaan?

“Mijn ouders waren hippies en hadden niks met uiterlijk en make-up. Ik wel. Als klein meisje verzamelde ik al beautyglossy’s en bij de drogist vroeg ik samples van verzorgingsproducten. Je kunt zo veel aflezen aan de huid. Van verliefdheid ga je stralen. Maar stress kan koortsuitslag en puistjes veroorzaken en vertraagt wondherstel. Een ongezonde leefstijl, te veel zon en veel stress maken je huid dof en vaal. Ik vind het fijn om mensen zich daarvan bewust te maken en ze adviezen te geven waarmee ze beter in hun vel komen te zitten.”

 

Je wordt dit jaar 48. Hoe kijk je tegen ouder worden aan?

“Als ik in de spiegel kijk, denk ik: ik mag er nog best zijn. Het grappige is dat ik nu anders naar mezelf kijk dan vroeger. Op mijn zeventiende werd ik op het strand van Nice benaderd door een modellenscout. En ik geloofde hem niet. Ik vond mezelf zó niet mooi, dacht: straks ga ik naar de fotoshoot en blijkt het om een misverstand te gaan. Nu ik ouder word, heb ik niet meer het gevoel dat ik aan een bepaald plaatje moet voldoen. Ik heb mezelf geaccepteerd zoals ik ben. Niet dat ik nou ontzettend blij ben met een nieuwe grijze haar of met de iets slappere huid van mijn nek, maar ik zit nu beter in mijn vel dan toen ik jonger was. Ik heb meer zelfvertrouwen en durf mezelf te laten zien.”

 

‘Ik gebruikte af en toe botox. Tot mijn dochters zeiden: waarom doe je dat eigenlijk?’

 

Zou je een cosmetische ingreep overwegen?

“Ik gebruikte af en toe botox, tot mijn dochters zeiden: ‘Mama, waarom doe je dat eigenlijk? Je bent mooi zoals je bent.’ Door die opmerking realiseerde ik me dat ik weleens te kritisch in de spiegel kijk. Bovendien heb ik een voorbeeldfunctie naar mijn dochters en naar anderen. Door oog te hebben voor je eigen schoonheid zeg je ook op een dieper level tegen jezelf dat je het waard bent. Dat straal je dan ook uit. Maar ik ben niet tegen botox, fillers of cosmetische ingrepen. Iedereen moet dat zelf weten. Ik snap het ook wel. Als je alleen nog maar naar je flaporen kunt kijken en je mooie kanten niet meer ziet, kan een ingreep helpen om je beter te voelen. Maar vraag je wel af waarom je zo kritisch naar jezelf kijkt. Uiteindelijk gaat het erom de balans te vinden tussen van jezelf houden zoals je bent en jezelf eren door je mooie kanten te versterken.”

 

Wanneer vind jij iemand mooi?

“Als iemand zichzelf durft zijn, ook al voldoet hij niet aan bepaalde schoonheidscriteria. Rimpels zeggen me niet zo veel. Ik vind een stralende huid het mooist, dus een huid die altijd goed beschermd is en geen zonschade heeft. Iemand als Audrey Hepburn vind ik prachtig oud geworden. Brigitte Bardot dan weer minder. Haar huid is erg aan de zon blootgesteld.”

 

‘Het is geen rocket science om erachter te komen welke stoffen wel of juist niet goed zijn voor je huid’
Wat is de grootste fabel op huidverzorgingsgebied?

“Dat antirimpelcrèmes werken. Er bestaan beslist cosmetische ingrediënten die je huid mooier kunnen maken, maar geen enkele crème kan bestaande rimpels weghalen. Sterker nog: verkeerde of verkeerd gebruikte cosmetica kunnen je huid beschadigen en zelfs verouderen. Ik zie het zo: je huid is je jas, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Helaas bevatten veel producten agressieve ingrediënten die ook het natuurlijke beschermlaagje verstoren. Neem cleansers: die bevatten vaak agressieve zepen. Hoe meer ze schuimen, hoe schadelijker. Ook parfum en alcohol zijn funeste ingrediënten en zo zijn er nog veel meer stoffen die slecht zijn voor je huid. Ze tasten de natuurlijke barrière functie aan, waardoor je meer kans hebt op ont stekingen, puistjes, irritaties en allergieën. En die versnellen het verouderingsproces. Trouwens, als je preventief iets aan rimpels wilt doen, ga dan nooit de deur uit zonder goede zon bescherming. De zon is de grootste veroorzaker van rimpels en andere huidverouderingsverschijnselen.”

 

Zijn crèmes uit de natuurwinkel wel goed?

“Ook natuurlijke ingrediënten als mint of citrus kunnen irriteren of zelfs allergieën veroorzaken. In combinatie met zonlicht kunnen ze ook een toxische reactie geven, met mogelijk huidschade en pigmentvlekken tot gevolg. De huid kan heel goed zelf zijn werk doen en daar kunnen de juiste producten bij ondersteunen. Geloof niet klakkeloos de advertenties, maar neem de tijd om te kijken wat jouw huid nodig heeft. Dat is voor iedere vrouw anders. Ik adviseer meestal om een detox te doen. Stop even met alles wat je gebruikt en kijk goed naar je huid. Is die droog of juist vet? Of geïrriteerd? Waar heb je baat bij? Bij vochtvasthoudende ingrediënten? Kalmerende stoffen? Ga dan op zoek naar de juiste producten. Bestudeer de ingrediëntenlijst. Het is geen rocket science om erachter te komen welke stoffen irriteren en welke juist goed zijn voor je huid. Het kost alleen even tijd.”

 

 

‘Mijn lichaam vertelt me heel goed wat ik nodig heb en dat kan best weleens een stukje vlees zijn’

 

Hoe belangrijk is een goede nachtrust voor je huid?

“Enorm! Goede huidverzorgingsproducten gebruiken, maar onvoldoende slapen is dweilen met de kraan open. Na een paar te korte nachten tekent je huid al. En op de lange termijn zorgt te weinig slaap voor een versnelde huidveroudering. Er is namelijk slaap nodig om goed te herstellen van zonschade of huidirritatie. Zelf ga ik gemiddeld rond half elf naar bed, want ik sta ook weer om half zeven op. Een vaste en rustige ochtendroutine is zo belangrijk voor de rest van je dag. En ik weet zeker dat het ook veel goeds doet voor je buitenkant.”

Wat is jouw missie?

“Ik wil mensen hun eigen schoonheid laten zien. In mijn praktijk zie ik weleens mensen bij wie acnéklachten sterk verminderden wanneer ze mijn adviezen opvolgen. Laatst zei iemand: ‘Ik loop al tien jaar bij een dermatoloog en heb meerdere zware antibioticakuren gehad, maar m’n huid heeft er nog nooit zo goed uitgezien als nu. Ik durf nu eindelijk weer zonder make-up naar buiten.’ Van zo’n reactie kan ik gewoon emotioneel worden.”

 

Welke persoonlijke eigenschap helpt jou in je werk

“Mijn empathisch vermogen. Als kind had ik die sensitiviteit al, ik kon mensen ‘lezen’. Ik had geen gemakkelijke jeugd, mijn moeder was ziek. Het heeft ertoe geleid dat ik met compassie naar anderen kijk. En dat gaat verder dan iemand alleen maar van een pukkeltje af willen helpen. Ik zie wat het met mensen doet als ze zich weer beter voelen in hun lichaam. Als ik ze een duwtje in de goede richting kan geven, is dat fantastisch. Dat maakt mij gelukkig.”

 

Hoelang sta jij ’s ochtends in de badkamer?

“Me opmaken kost maar een paar minuten. Maar ik ga vaak uitgebreid in bad met een boek of mooie podcast. Dat kan makkelijk een halfuur duren. Het geeft me rust en inspiratie. Mijn leven is best hectisch; met mijn gezin en mijn werk heb ik een druk programma. Tijdens zo’n badritueel kan ik me echt even helemaal afsluiten.”

 

Hoe houd je balans in dat drukke bestaan?

“Soms neem ik iets te veel hooi op mijn vork, dan ga ik simpelweg schrappen in mijn agenda. Ik merk dat ik steeds gevoeliger ben voor druk. Multitasken lukt me niet. Ik moet mezelf dus beschermen. Het mooie van ouder worden is dat ik dat nu accepteer. Ik vergelijk mezelf niet meer met anderen. De een kan meer hebben dan de ander en dat is oké.”

 

Hoe ontspan jij het liefst?

“Ik lees graag. Vooral verhalende reisboeken en spirituele boeken – als ik er maar een blij gevoel van krijg of er iets van leer. Van samen met mijn gezin en anderen lekker eten geniet ik ook. En dat hoeft dan helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vroeger stond ik uren in de keuken, nu zet ik een lekkere curry op tafel met een wijntje erbij.”

 

Eetdagboek

> Ontbijt: “Ik ontbijt al jaren hetzelfde. Ik eet havermoutpap met amandelmelk, blauwe bessen, gedroogde cranberry’s, kaneel en chiazaadjes. Daar neem ik een versgeperst sapje met selderij, appel en gember bij.”

> Lunch: “Als ik thuis werk, maak ik vaak een warme lunch of een salade. Soms met restjes van de vorige avond. Als ik weinig tijd heb, eet ik wat speltcrackers met avocado, mozarella en tomaat.”

> Avondeten: “Ik lunch en ontbijt uitgebreid, waardoor ik ’s avonds niet veel trek meer heb. Voor mijn gezin kook ik bijna altijd, zelf neem ik vaak alleen de groente met wat rijst of pasta. Als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, bestellen we sushi. Of we bakken een omeletje.”

> Tussendoor: “Ik drink altijd water of thee tussendoor. De classic van Yogi Tea met kardemom, kaneel en gember is favoriet. Daar doe ik dan nog wat verse gember en een beetje honing door. Soms drink ik een cappuccino met gewone melk; dat vind ik toch het lekkerst. Verder eet ik graag noten. Ook belangrijk omdat ik weinig vlees eet. Bananen en appels heb ik ook altijd wel in mijn tas zitten.”

 

Ben je spiritueel?

“Ik loop geen goeroes achterna, maar haal overal iets uit wat ik in mijn leven kan gebruiken. Met nuchter, gezond verstand. Waar het om gaat, is hoe ik me ergens bij voel. Ik ga steeds meer op mijn intuïtie af: als iets niet goed voelt, doe ik het niet. Verder geloof ik vooral in de kracht van positief denken. In karma, dingen doen met de juiste intentie.”

 

 

‘Ik ga steeds meer op mijn intuïtie af: als iets niet goed voelt, doe ik het niet’

 

Let je goed op wat je eet?

“In de loop der jaren heb ik ook wat eten betreft steeds beter leren luisteren naar mijn lichaam. Dat vertelt me heel goed wat ik nodig heb en dat kan best weleens een stukje vlees zijn. Gezond en met aandacht eten vind ik belangrijk. Dat betekent niet dat ik de hele dag smoothies drink en nooit een wijntje neem of iets ongezonds eet, maar ik merk steeds duidelijker wat het met me doet wanneer ik op dit vlak niet goed voor mezelf zorg. Van slechte suikers word ik bijvoorbeeld erg sloom. En voor je huid doen ze ook weinig goeds. Daar ben ik dus mee gestopt.”

 

Beautyregime

> Stap 1: “Ik begin ’s ochtends met een cleanser en een toner. In de winter, als mijn huid erg droog is, gebruik ik alleen ’s avonds een cleanser en reinig ik mijn huid ’s ochtends met een beetje olie, bijvoorbeeld tsubaki- of abyssinanolie. Daarna smeer ik een exfoliant op.

> Stap 2: Na het douchen smeer ik smeer mijn handen, ellebogen, onder benen, voeten en lippen in met Repair Cream. Voor de rest van mijn lichaam gebruik ik mijn eigen Body Cream.

> Stap 3: Dan is het tijd voor een moisturizer en natuurlijk een laagje Suncare. Tot slot breng ik mijn make-up aan. Daar ben ik meestal snel klaar mee: wat camouflage onder mijn ogen, een beetje foundation en bronzingpowder en dan nog wat oogpotlood en mascara.”

 

Wat doe je aan beweging?

“Haha, ook dat doe ik op gevoel. Ik voel me niet per se beter als ik me een uur heb afgebeuld in de sportschool. Ik ga liever naar buiten. De ene keer wandel ik een stuk, de andere keer loop ik hard. Net waar ik zin in heb. Ik heb het geluk dat ik vlak bij het bos woon, dat is heerlijk. En verder volg ik dagelijks yogawork-outs op YouTube.”

 

 

 

‘Me afbeulen in de sportschool? Ik ga liever naar buiten’

 

Ben je bezig met duurzaamheid?

“Absoluut. Thuis scheiden we afval goed en we gebruiken navulbare verpakkingen. Ook binnen mijn bedrijf zoek ik naar duur zame oplossingen. Zo gebruiken we afbreekbaar vulmateriaal op basis van mais. Dat ik veel reis, is natuurlijk niet zo goed voor mijn footprint. Maar juist op die reizen zie ik de noodzaak van bewustwording. Met mijn gezin zag ik met eigen ogen dat hele delen van koraalriffen zijn verdwenen. En in het noordelijkste puntje van Borneo kwamen we op de prachtigste stranden – die helemaal vol lagen met aangespoeld plastic. Na onze laatste reis zei mijn dochter van zestien: ‘Ik stop met vlees eten, vanwege de milieuimpact.’ Daar heb ik respect voor.”

 

Je hebt vier opgroeiende kinderen. Wat is de belangrijkste levensles die je ze wilt meegeven?

“Dat je goed genoeg bent zoals je bent. Er zit zo veel schoonheid in je authentieke ‘ik’. Zelf was ik jarenlang erg perfectionistisch. Ik had een constante drive om mezelf te overtreffen, in de hoop een mooi plaatje aan de buitenwereld te laten zien. Maar ik deed mezelf tekort. Nu durf ik mijn gevoeligheden en onzekerheden steeds meer te laten zien. Ik kan nu de schoonheid van imperfectie zien en dat is misschien wel de grootste rijkdom van het ouder worden.”