NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
NIEUW product!
Clay Powder
Zuivert je huid
Houdt je huid mooi
Probeer het nu
Miles Magazine | 4 mei 2022
De collageenhype
By Miles Magazine

Miles | De collageenhype
Gepubliceerd: Miles Magazine
Datum: 4 mei 2022
Door: Sofie Albrecht

Wat doet collageen voor je huid? En krijg je dan van collageensupplementen een mooiere huid? Dat vroeg Miles Magazine aan dr. Jetske Ultee. Lees haar antwoord.

 

De collageenhype

Collageen lijkt het ultieme wapen tegen huidveroudering, maar kun je het beter smeren, slikken of spuiten?

Collageen is eigenlijk een lichaamseigen eiwit dat in je bloedvaten, botten, pezen, spieren, tanden, hoornvlies, spijsverteringsstelsel… en uiteraard je huid zit. “In de dermis, de middelste huidlaag, zorgt collageen voor structuur en stevigheid,” legt Barbara Geusens, dokter in de dermatologie en stichtster van huidverzorgingsmerk Nomige, uit. “Het wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen. Wanneer er een goed evenwicht bestaat tussen die twee processen, heb je een mooie, stevige huid. Zodra er echter meer wordt afgebroken dan aangemaakt, wordt je huid minder stevig en ontstaan er rimpels. Met ouder worden maakt je huid steeds minder collageen aan (ongeveer 1% per jaar minder vanaf je dertigste). Naast het stimuleren van de aanmaak, is het dus ook belangrijk om de afbraak af te remmen,” weet dokter Geusens. Met behulp van een DNA-test kan Nomige je gevoeligheid voor versnelde collageenafbraak bepalen.
 
Ook een ongezonde levensstijl met veel zon, pollutie, stress, ongezonde voeding en te weinig slaap en beweging kan deze afname versnellen. Gelukkig kun je ook heel wat doen om je collageenvoorraad op peil te houden.

Smeren en beschermen

Zon en luchtvervuiling zijn de grootste vijanden van je huid en van collageen in het bijzonder. Bescherm je huid daarom dagelijks met een UV-bescherming en antioxidanten. Ook specifieke huidverzorging kan een verschil maken. “Crèmes met collageen hebben geen zin,” aldus dokter Geusens, “want collageenmoleculen zijn te groot om de huid te kunnen binnendringen. Het heeft wel een hydraterend, maar geen anti-verouderingseffect. Dat vind je wel bij ingrediënten die de collageenaanmaak stimuleren, zoals vitamine C, peptiden en vitamine A.” Dat geldt trouwens ook voor de mannenhuid, die evenwel iets dikker is, en anders is opgebouwd.

Gezond eten en eventueel supplementen innemen

Gezond en gevarieerd eten, met avocado, citrusvruchten, rood fruit, groenten, vis, wortels, knoflook en vlees, zou de collageenproductie aanzwengelen. Dat kun je eventueel aanvullen met collageensupplementen. Dokter Geusens legt uit hoe dat precies werkt: “Het collageen wordt in het lichaam afgebroken tot peptiden. Deze stimuleren de fibroblasten om meer collageen aan te maken.” Al komt dat de huid niet noodzakelijk ten goede. Het lichaam beslist welk orgaan het meest nood heeft aan collageen. Toch zijn collageensupplementen al even populair, zegt dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Een pilletje slikken om er jong uit te blijven zien vinden velen een gemakkelijke optie. Bovendien toonden enkele studies een positief effect aan op rimpeltjes, fijne lijntjes, de hydratering en elasticiteit van de huid.” Welke bron van collageen (rund of vis) is minder belangrijk, meent dokter Ultee. “Qua dosis zien we al resultaat vanaf 1 en 2,5 gram per dag, al werken de meeste studies met 5 of 10 gram. Het blijft lastig om sluitende conclusies te trekken.” Is er een verschil in resultaat bij mannen en vrouwen? “De meeste onderzoeken werkten uitsluitend met vrouwelijke proefpersonen. Aan 1 studie namen ook mannen deel, maar omdat de groepen gemengd waren, weten we niet precies wat het precieze effect van collageen op de mannenhuid is.”

Bij de specialist

Je kan ook terecht bij de esthetische kliniek om je collageenaanmaak te stimuleren. “Met injecties kunnen we het meest gericht werken,” vindt Fred Braet, stichter en manager van het Gentse Light Falls Clinic. “Biostimulatoren zijn een efficiënte manier om volumeverlies in het gelaat te compenseren door de huideigen aanmaak van collageen te stimuleren.” Ook een PRP-behandeling (Platelet Rich Plasma), waarbij plasma uit je bloed wordt gehaald en opnieuw wordt ingespoten, werkt erg goed, vindt Braet. “De groeifactoren in het bloedplasma stimuleren de aanmaak van collageen en hyaluronzuur. In combinatie met een gepersonaliseerde cocktail van anti-agingstoffen en microneedling geeft dat een optimaal resultaat. Bij microneedling maak je microscopisch kleine wondjes in de huid, wat het natuurlijk herstelproces (en dus ook de collageenaanmaak) stimuleert én toelaat om actieve ingrediënten dieper in
de huid te krijgen. Huidvernieuwende behandelingen, zoals een retinol peeling of een Erbium-laser, hebben een indirect effect op de collageenaanmaak. De Genesis laserbehandeling ten slotte combineert LED, radiofrequentie en warmte voor een betere huidtextuur. Het heeft een licht effect op collageenaanmaak, maar dan eerder als onderhoudsbehandeling.”
 
Drempelvrees? Je kan ook bij een gespecialiseerde schoonheidsspecialiste terecht voor een bindweefselmassage van het gezicht. Deze stevige massage stimuleert de aanmaak van collageen, helpt opgehoopt vocht en afvalstoffen beter afvoeren en laat je huid stralen.