Santé | Maart 2019
Blauw licht, dit doet het met je huid
By Santé

 

Gepubliceerd: Santé
Datum: maart 2019
Door: Carlijn Biesemaat
 

 

Moet je je huid beschermen tegen blauw beeldschermlicht (waar volwassenen gemiddeld 8,5 uur en millennials wel tien uur per dag achter doorbrengen)? En hoe dan? Dr. Jetske Ultee vertelt erover in Santé. Lees het hier:

 
 

Blauw licht, dit doet het met je huid

 

Uren naar een beeldscherm turen, is niet bepaald goed voor je ogen en je nachtrust. Maar wist je dat ook je huid schade kan oplopen van blauw beeldschermlicht?

 
 
De wekker gaat. Eerste move: mijn telefoon checken op mail, berichten en appjes. Ik breng de kinderen naar het kinderdagverblijf en nestel me achter de computer, om daar úren niet meer achter vandaan te komen. Tussendoor kijk ik 86 keer op mijn telefoon – een verslaving die doorgaat tot ik s avonds naar bed ga. Eindstand: ik heb mijn ogen zeker elf uur blootgesteld aan een scherm. En ik ben niet de enige: recente onderzoeken wijzen uit dat volwassenen zo’n achtenhalf uur per dag naar een schermpje kijken. Millennials – de generatie die is geboren tussen 1980 en 2000 – doen daar nog een schepje bovenop: tien uur per dag is normaal. 

 
 

De kans dat je huid snel veroudert door een paar uur per dag te instaprammen is minimaal


 

Zo veel achter een scherm zitten, is slecht nieuws voor je huid. Via digitale apparaten en ledverlichting word je namelijk blootgesteld aan zogeheten blauw licht. Omdat de stralen een korte golflengte en hoge dosis energie hebben, zijn ze in staat diep in je huid door te dringen en daar schade aan te richten. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Er zijn onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. Dit kan op langere termijn zorgen voor pigmentvlekken en rimpels, net als wanneer je wordt blootgesteld aan uv-straling en vervuiling.” Andere onderzoeken tonen aan dat blauw licht roodheid en zwellingen kan opleveren. Maar: deze huidproblemen treden pas op als je wordt blootgesteld aan een hoge dosis. Ultee: “De dosis blauw licht die in deze onderzoeken werd gebruikt, is niet te vergelijken met de hoeveelheid waarmee we in het dagelijks leven te maken krijgen.” De kans dat je huid veroudert door elke dag te appen of instagrammen is dus minimaal.
 
 

Night Shift: blauw wordt geel
De meeste smartphones kun je op night shift (of nachtmodus) zetten. In deze modus wordt het blauwe licht onderdrukt door een gele gloed. De warmere kleurtemperaturen in night shift zijn beter voor je ogen en huid. Ga naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Beeldscherm’ om night shift in te schakelen.

 
 

De juiste filters

Minimaal of niet: blauw licht kán dus schade aanrichten. Daarom is je huid beschermen geen overbodige luxe. De productspecialist van huidverzorgingsmerk Paula’s Choice: “Veel crèmes die tegen uv-A- en uv-B-stralen beschermen, bieden óók bescherming tegen (een deel van) de schadelijke effecten van blauw licht. En aangezien veel crèmes standaard een SPF bevatten, is je huid in de meeste gevallen ook meteen beschermd tegen blauw licht.” Jetske Ultee: “Filters die blauw licht kunnen tegenhouden, zijn zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M. En aardig om te weten, is dat ook ijzeroxide in foundations en poeders een deel van het blauwe licht kan tegenhouden.” Het grootste effect bereik je door je huid van binnenuit te beschermen tegen de vrije radicalen die blauw licht kan veroorzaken. Dat kun je doen door antioxidantrijk te eten (broccoli, aubergine, granaatappel, blauwe bessen) en te smeren met producten waaraan antioxidanten als vitamine C en E zijn toegevoegd. Toch heeft blauw licht ook wel voordelen. Zo kunnen de stralen – net als zonlicht – vitamine D aanmaken en je een goed humeur bezorgen. “Ook kan blauw licht antibacterieel werken. Niet voor niets worden blauwe lichtlampen al lang ingezet bij de behandeling tegen acné. Recent onderzoek laat zelfs zien dat blootstelling aan dit deel van het lichtspectrum een gunstig effect heeft op de bloedvaten en de bloeddruk kan verlagen”, legt Ultee uit.
 
 

Het beste wat je kunt doen voor je huid? Antioxidanten op het menu zetten


 

Time-out

Je huid voor honderd procent beschermen tegen blauw licht is onmogelijk, maar het dichtst in de buurt kom je door te smeren met een zogenoemde ‘broad spectrum’-crème. Deze moisturizers met SPF bevatten filters die beschermen tegen verschillende vormen van straling, waaronder meestal ook blauw licht. Ga altijd voor minimaal SPF30; minder heeft weinig zin. Ook een idee: je telefoon wat vaker opzijleggen en je ogen en huid een time-out gunnen.

 
 

Blauw licht, uv en infrarood
De ene straling is de ander niet. Zo onderscheiden we zichtbaar licht van onzichtbaar licht en heeft elk soort straling een andere golflengte. Blauw licht is een zichtbaar licht, uv-straling en infrarode straling kun je niet waarnemen. Uv-straling is de grootste boosdoener voor je huid. Het richt DNA-schade aan, zorgt voor huidveroudering en kan huidkanker veroorzaken. Van infrarood en blauw licht is dit (nog) niet aangetoond.