Beau Monde | Mei 2019
Be a beauty at any age
By Beau Monde

Gepubliceerd: Beau Monde
Datum: mei 2019
Door: Esther Muller

 

 

Dr. Jetske Ultee vertelt in Beau Monde over je huid door de jaren heen. Van 20 tot 30, van 30 tot 40, van 40 tot 50 en 50+. Wat gebeurt er en hoe verzorg je je huid het beste? Lees het artikel hier:

 

 

Be a beauty at any age

Door de jaren heen verandert de huid en elke leeftijdsgroep heeft specifieke behoeftes. Jetske Ultee, specialist in cosmetische dermatologie geeft huidverzorgingsadvies voor alle leeftijden. Welke beautyroutine past bij jou?

 
 

Strak en stralend

Skincare: no worries
Dit is de periode waarin je huid glanzend, glad en strak is zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen. Natuurlijk word je wel eens wakker met dikke ogen als gevolg van een iets té gezellige avond, maar dat trekt meestal zo weer weg. Als je dichtbij, en dan bedoelen we echt heel dichtbij, de spiegel gaat staan kun je wellicht een summier lijntje zien, maar echte huidzorgen heb je niet. Een puistje zou nog wel eens roet in het eten kunnen gooien. Acne komt voor bij één op de twee volwassen vrouwen en is vaak gevolg van hormonale veranderingen zoals menstruatie, de pil, zwangerschap en later de overgang. Dr. Jetske Ultee: “Factoren als stress, te veel zon en roken kunnen ook acne veroorzaken. Verder is bewezen dat melkproducten en andere voeding een rol spelen. Voor een prachtige huid nu en later kan ik alleen maar zeggen dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met lief zijn voor je huid. Wacht niet tot je diepe rimpels of vlekken krijgt, maar probeer ze uit te stellen door goede verzorging en een gezonde levensstijl. Maar liefst 90% van de verschijnselen van huidveroudering komen voor rekening van de zon. Voorkomen is beter dan genezen, dus begin zo vroeg mogelijk met zonnefilters en antioxidanten.”

 

Make-up: Leef je uit
Dit is het moment om helemaal los te gaan, want alles kan en alles staat je goed. Grijp naar glimmers en glans, experimenteer met kleur en ga op zoek naar je eigen look. Je huid is nu prachtig, dus waarom zou je die verstoppen onder een dikke laag foundation? Met een beetje poeder camoufleer je al genoeg. Ben jij de gelukkige die nog steeds overal een ID moet laten zien? Gebruik dan geen jeugdige tinten in je make-up, maar kies voor een nude kleurenpalet en een warme, diepe kleur lippenstift.

 
 

Treat yourself

Skincare: Exfoliëren
In deze fase van je leven gebeuren er twee belangrijke dingen met je huid. Dr. Jetske Ultee: “De hoeveelheid collageen begint langzaam maar zeker af te nemen. Daarnaast krijgt je huid meer moeite met het kwijtraken van dode huidcellen. Hierdoor zie je er sneller grauw en dof uit. Regelmatig exfoliëren is geen overbodige luxe. Of ga een stap verder en trakteer jezelf op een chemische peeling als oppepper. Die kan bovendien eventuele pigmentvlekken lichter maken. Overigens zijn pigmentvlekken niet leeftijdgebonden. Je kunt ze al op jonge leeftijd hebben. De meeste ontstaan door de zon, die kun je voorkomen door zonnebrand te gebruiken. En vergeet het belang van slaap niet. Goed voor jezelf zorgen doet je huid altijd goed. Ook als je een druk bestaan hebt.”
 
Make-up: Rollercoaster
Tussen je 30ste en 40ste lijkt het alsof je in een achtbaan zit. Carrière, kinderen, een druk sociaal leven: donkere kringen onder je ogen gegarandeerd. Een concealer biedt uitkomst. Ga ervan uit dat de ideale concealer niet bestaat, al komen veel merken dichtbij. De mooiste natuurlijke dekking krijg je door meerdere tinten te mengen. Laat je goed adviseren, probeer verschillende formules uit, zoals een stick of vloeibaar, en ga vooral oefenen. Niet te veel, niet te licht en niet te donker. Een vermoeid gezicht geef je een extra oppepper met wat bronzer, een goede blush en een klein beetje highlighter.

 
 

Toon je karakter

Skincare: Verwen jezelf
De voorzichtige karakterlijntjes, je lachrimpels en frons, worden in deze periode dieper en zichtbaarder. Waarschijnlijk merk je ook dat je huid minder straalt, droger is en minder goed terugveert na een te korte nacht. Dr. Jetske Ultee: “De periode voor overgang is een onrustige tijd voor de huid. Je oestrogeen daalt en mannelijke hormonen krijgen de overhand. Hoe je dat merkt? Bijvoorbeeld aan nare haartjes in het gezicht. Verder daalt ook het collageengehalte. Jaarlijks neemt dat met ongeveer twee procent af en tegelijkertijd neemt ook de dikte van je huid af met ruim een procent. Je huid verliest zo dus aan stevigheid en structuur. Daarnaast neemt ook de elasticiteit van de huid nog af met ongeveer een half procent.” En alsof dit niet al deprimerend genoeg is, voegt Jetske toe dat de huidbarrière steeds zwakker wordt doordat de huid minder vocht kan vasthouden. Het gevolg: sneller een droog gevoel en irritatie. Verwen jezelf dus goed. Geniet van peelingbehandelingen en ontdek wat voedingssupplementen voor je kunnen doen. Denk aan extra vitamine C, D, omega-3 vetzuren en astaxanthine, een krachtige antioxidant. En last but not least: blijf je huid beschermen tegen de zon.
 
Make-up: Get your glow
Er zijn fantastische producten op de markt die je huid die mooie glow terug geven. Primers zijn net als corrigerend ondergoed: niemand die het ziet, maar het effect is groot. Je make-up blijft perfect zitten en poriën en vlekjes verdwijnen zonder veel gedoe. Ook nu is blusher de manier om er minder moe uit te zien. Pas op met ijzige tinten. Roze en perzik staan iedereen mooi. Geef je wenkbrauwen de aandacht die ze verdienen. Ook zij worden ouder, waardoor ze soms wat dunner worden of open plekjes ontstaan. Een goedgevormde volle wenkbrauw laat je jonger lijken en doet je ogen stralen. Investeer in een wenkbrauwpotlood en een zachte gel die de haartjes in vorm en op hun plek houdt.
 
 

Mooi van binnen en van buiten

Skincare: Laserbehandelingen
Vijftig is het nieuwe dertig. Kijk naar sterren als Jennifer Lopez, Jennifer Aniston of Cate Blanchett en je ziet dat het mogelijk is om er na de grote vijf-nul nog geweldig uit te zien. “Qua huidveroudering onderscheiden we twee processen,” zegt Dr. Jetske Ultee. “Enerzijds heb je de intrinsieke, natuurlijke veroudering van je huid. Die merk je vanaf je dertigste. Je huid wordt langzaam dunner en minder elastisch. Ook daalt de vet- en botmassa in je gezicht. Gevolg: je krijgt rimpels en je gezicht gaat wat invallen. Dat proces ligt vast in je genen en dat houd je helaas niet tegen. Maar dat geldt niet voor wat we de extrinsieke huidveroudering noemen. Dat proces wordt namelijk veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals roken, stress, voeding en alcoholgebruik. Maar ook aan chronische irritatie door fout cosmeticagebruik en – we kunnen het niet vaak genoeg zeggen – blootstelling aan de zon. Aan deze rimpels kun je wat doen. Laserbehandelingen kunnen je huid verstevigen.” Tip: vergeet je handen niet te verzorgen. Zij verraden je ware leeftijd. Regelmatig insmeren en af toe een scrub houden je handen jong en glad.
 
Make-up: Personality proof
Rimpels en lijntjes kunnen je look behoorlijk verpesten. Werk daarom minder met poeder en meer met crèmes als het gaat om oogschaduw, blush en lippenstift. Primers zijn ideaal om je gezicht een beetje op te vullen of gladder te laten lijken. Gebruik make-up niet om jonger te lijken, maar om je persoonlijkheid te benadrukken. Experimenteer met opvallende tinten lipstick. Wil je liever iets meer naturel? Ga dan voor zachte roze tinten. Echte nudes laten je sneller moe lijken. Verzorg je lippen extra goed, hydrateer en exfolieer ze regelmatig, maar wel voorzichtig. Aarzel niet om een lippenpotlood te gebruiken als je last hebt van wandelende lipstick. Een balsem met kleur is de ideale oplossing als je een verzorgde mond wilt, maar niet de hele dag wilt opletten.