RTL | 11 april 2023
Anna: 'Hoe krijg ik die rode adertjes bij mijn neus weg?'
By RTL

RTL nieuws | Asking for a friend - rode adertjes

Gepubliceerd: RTL
Datum: 11 april 2023

Wat helpt tegen couperose? Kun je die rode adertjes wegsmeren? Dat vraagt Anna in de rubriek Asking for a friend van RTL. Lees het antwoord van dr. Jetske Ultee.

 

Anna: ‘Hoe krijg ik die rode adertjes bij mijn neus weg?’

Ik vraag dit voor een vriend: elke week behandelen we een vraag over je gezondheid die je niet snel aan je eigen arts durft te stellen. Deze week: Anna vindt de couperose rond haar neus lelijk. Crèmes helpen niet. Hoe krijgt ze die rode adertjes in haar gezicht weg?

 
Anna (38) heeft van die kleine rode adertjes rondom haar neus en wil daarom nooit zonder foundation naar buiten. Ze vraagt zich af hoe de couperose ontstaat en wat ze eraan kan doen om het weg te krijgen. Verschillende crèmes werken niet.

“Ik val maar meteen met de deur in huis: er bestaan helaas geen crèmes die couperose kunnen wegsmeren”, vertelt Jetske Ultee, onderzoekarts in de cosmetische dermatologie. Er zijn volgens haar wel stoffen die de huid wat tot rust brengen en de roodheid minder laten opvallen. “Ga op zoek naar producten met bijvoorbeeld niacinamide, zoethoutwortelextract, ergothioneïne en panthenol. Deze ingrediënten hebben een kalmerende werking.”

 

Volgens Ultee mag bij Anna, en bij anderen die last hebben van couperose, zonnebrandcrème niet meer ontbreken in de dagelijkse verzorging. “Zonblootstelling verergert de roodheid.”

Rode vaatjes in het gezicht

Wat is couperose eigenlijk? “Bij couperose is er sprake van blijvend verwijde rode vaatjes in het gezicht”, legt Ultee uit. Dit is anders dan bij rosacea; hierbij zie je die vaatjes ook, maar spelen er vaak meer klachten mee. “Zoals rode bultjes, zwellingen en soms ook droge, rode ogen. Als je er niet zeker van bent dat de vaatjes in je gezicht couperose zijn, druk dan eens een glas tegen je huid. Als de roodheid verdwijnt, dan heb je vermoedelijk last van deze huidaandoening.”

 

Ultee wil graag een misverstand uit de wereld helpen: couperose ontstaat niet door drankgebruik. “Wel is het zo dat door alcohol de vaatjes sterker doorbloed raken en uitzetten, waardoor ze tijdelijk zichtbaarder worden. Dat gebeurt ook als je sterk gekruid eten maakt, vaak in de zon bent of bij temperatuurswisselingen. Dus veel naar de sauna gaan of in hete stoombaden zitten, is daarom geen goed idee voor mensen met couperose.”

 

Hierdoor kunnen de haarvaatjes in het gezicht na langere tijd blijvend verwijd raken, zegt Ultee. “Waardoor de roodheid toeneemt en niet meer verdwijnt. Wat ook niet helpt, zijn heftige cosmetische behandelingen en beschadigende huidverzorgingsproducten als scrubs. Als je je huid wilt ‘opfrissen’ en dode huidcellen wilt verwijderen, kies dan liever voor een exfoliant met een (fruit)zuur.”

Laseren

“Als camoufleren niet goed voor je werkt, kun je kiezen voor een laserbehandeling. Met een tot twee behandelingen zijn vaak al meer dan 75 procent van de vaatjes verdwenen. Laat je vooraf wel goed informeren en laat de behandeling uitvoeren door een huidtherapeut onder supervisie van een arts, of door een arts zelf.”